European Media Partner
Johannes Thingnes Bø, olympisk- og verdensmester i skiskyting. LIVSSTIL

Verdensmesterens hytteliv

Med svært gode treningsfasiliteter rett utenfor døra bruker Johannes Thingnes Bø sin nye hytte på Sjusjøen både til forberedelser og rekreasjon.

I oktober i fjor overtok skiskytteren med tre OL- og ni VM-medaljer den splitter nye hytta på Sjusjøen. Nærmere bestemt noen få hundre meter fra skiskytteranlegget på Natrudstilen. Det er her han trives aller best. Sittende foran peisen restituerer han seg, jobber for sponsorer, poster på sosiale medier og legger planer for fremtiden. 

Jeg liker det enkle livet med skiløype rett utenfor døren, sier olympisk- og verdensmester i skiskyting Johannes Thingnes Bø.

– Det som er bra med å komme på hytta er at den ikke er så stor at det hverken tar mye tid å varme opp eller rydde, slik at det er veldig enkelt å bruke den. 

Johannes forteller at det går med mange timer til peiskos på hytta, all den tid han ikke trener til alle døgnets timer. Og det er nettopp det han mener er så fantastisk med å ha en egen hytte – man kobler av på en helt egen måte. Med en konkurransesesong som strekker seg fra slutten av november og ut mars måned, tilbringer Johannes mesteparten av vinteren på reisefot. For ikke å glemme alle treningssamlingene på våren, sommeren og høsten hvor de ofte er borte. Derfor er det å være på «heimebane» noe Johannes setter pris på – det være seg hjemme i Oslo eller på hytta på Sjusjøen.

Hytta er ganske enkelt en innertier for Johannes, med grei avstand fra bopelen i Oslo og til hjembygda Stryn.
På skiskytternes åpningsrenn i fjor (som alltid går på Sjusjøen) var hele familien Bø innkvartert på hytta til Johannes – tolv i tallet. Det var den virkelig store testen for den nybygde hytta, og den bestod med glans. Når sesongen åpnet på Sjusjøen helgen 23.-25. november, ble suksessen med å samle hele familien gjentatt.

Hytta er blitt Johannes sin mer eller mindre faste base, både for trening og rekreasjon. Det er spesielt de gode fasilitetene både til skyting og skøyting som har vært viktige for Johannes, der skisporet går rett utenfor hyttedøren.
– Jeg er avhengig av snø for å få trent i november, og da er Sjusjøen midt i blinken for meg. Det legges ned et stort arbeid i løypeanlegget på Sjusjøen, noe som er alfa og omega for en som skal trene på ski. De lager sågar snø i ti plussgrader! De gjør ganske enkelt en framifrå jobb på Sjusjøen, sier Bø.

Ifølge Johannes er noe av det verst med treningen er at man må tenke så mye underveis – tenke konsekvenser ved alt man gjør; veie fordeler og ulemper ved den minste ting. Så det å kunne komme seg ut i naturen etter en sesong, hvor hjernekapasiteten er brukt opp, er noe som blir stadig viktigere for han. 

Selv om han til tider er lei av alt som heter ski, synes Johannes det er fantastisk å gå fine skiturer utenfor sesongen – når været viser seg fra sin bedre side og forholdene ligger godt til rette. Da får en av verdens beste skiskyttere renset kropp, sinn og sjel – rett og slett hans form for mentalhygiene.
– Det godt å bare leve i nuet og slippe å tenke på noe som helst. Det er ingen ting som er bedre enn å ta seg en skitur i april, når sesongen er over. Da går jeg i det tempoet jeg føler for, uten å måtte fokusere på hva jeg gjør. Med skaresnø under skiene smiler jeg om kapp med vårsola, forteller Thingnes Bø.

I skrivende stund har Johannes Thingnes Bø to måneder igjen til å finpusse sesongformen. 
– Jeg har en god plan for sesongen. Jeg er blitt mer rutinert, noe jeg mener gjør meg til en bedre skiskytter, forteller Johannes. 

Rutinen gjør sitt til at Johannes blir stadig smartere på ski, der han løser de tekniske oppgavene bedre og han får jobbet med de små tingene på de få områdene som tidligere ikke har vært helt optimale. Resultatet er han går litt raskere på ski. 
– Vi får ingen ting gratis. Man kan planlegge og trene så mye man bare vil. Men får man det ikke ut i konkurranse, spill er det ingen rolle hva du har gjort. Vi blir ikke målt i hvor bra eller mye vi trener – det er kun resultatene som teller. For å si det sånn: Det er mange «verdensmestre» på trening om sommeren, som ikke sitter igjen med noe på vinteren, humrer Thingnes Bø.

Sesongstarten står for døren.

Jeg gleder meg skikkelig til denne sesong, og tror den kan bli virkelig spennende. Når vi har åpningsrenn på Sjusjøen må folk komme å se på oss – spesielt de som har hytter i området, oppfordrer Johannes. 

– For de som har tenk å leie hytte på Sjusjøen i vintersesongen, så kan jeg opplyse at det faktisk er mulig å sitte i min hytte og samtidig se meg konkurrere på TV. Jeg leier nemlig ut hytta i ny og ne når vi er i sesong, avslutter hytteentusiasten og skiskytteren Johannes Thingsnes Bø i god kremmerånd og med et glimt i øyet.

Share this article

Journalist

Helge B. Rutgersen

Related articles