European Media Partner

Velg de unike destinasjonene

I de fleste sammenhenger kan vi sette likhetstegn mellom trivsel og turisme, men ikke alltid. I noen av de mest kjente reiselivsbyene er turismen blitt en belastning. Heldigvis finnes det alternativer der køene er kortere og prisene lavere.

Turismen er i en voldsom vekst. I 2009 ble det registrert 900 millioner reiser. Tilsvarende tall i 2016 var 1,245 milliarder reiser. I flere land har myndighetene forsøkt å begrense de negative påvirkningene fra turismen. Reiselivsfolk advarer mot utviklingen, og i flere storbyer er befolkningen rett og slett aggressive mot turistene. 14 feriesteder i Sør-Europa har beboere og aksjonister som har organisert seg for å bekjempe turismen. Ni av byene ligger i Spania, og grupper i Venezia og Lisboa er med i sammenslutningen.

Amsterdam, Hamburg eller Birmingham 

Venezia besøkes av mer enn 60 000 mennesker hver dag. Det er mer enn byen har av faste innbyggere. Prisnivået er høyt om du beveger deg i områdene rundt Markusplassen. Heldigvis finnes det andre kanalbyer å reise til.
Amsterdam består av 90 øyer og et nett av kanaler. De 165 kanalene står på UNESCOs verdensarv-liste.  En tur med båt på kanalene er en fin opplevelse. Tilbudet er variert fra rutebåter til kveldscruise.

Hamburg har flere broer enn noen annen by i verden og flere kanaler enn Amsterdam og Venezia til sammen. De mindre kanalene kalles «fleete». Langs Elben, en av de største elvene, ligger gamlebyen Altstadt, hvor det fortsatt står hus som overlevde bybrannen i 1842. 

I 1800 var Birmingham sentrum for den industrielle revolusjon i England. Kanalsystemet ble bygget for å frakte varer. I dag blir de historiske kanalene brukt til helt andre formål. Du kan for eksempel nyte en bedre middag på en restaurantbåt eller sitte ute på en pub langs kanalen. 

Porto, Portugal

Barcelona er et av de mer ekstreme eksemplene på økning i turismen. I 1990 hadde byen 1,8 millioner besøkende. I 2016 tok den katalanske hovedstaden imot 9,07 millioner turister.

Mange velger å reise til Barcelona for å få med seg litt av alt: strand-, kultur- og uteliv. Et godt alternativ kan være å se litt vestover for å finne steder som har mye av det samme. Porto byr på langt mer enn å nippe portvin, selv om det er å anbefale med de mange vingårdene i området. Strandløvene kan velge blant flere strender både nord og sør for byen. Kunstinteresserte bør besøke kunstdistriktet Rua de Miguel Bombarda, hvor du finner godt over et dusin moderne gallerier å sjekke ut.

Istanbul, Tyrkia 

Mange «oppdaget» den kroatiske kystperlen Dubrovnik etter at byen ble brukt som location i HBO-suksessen «Game of Thrones». Byen står på UNESCOs verdensarv-liste, men UNESCO har vurdert å fjerne byen fra lista for å begrense turismen. 

Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land. Han sier til NRK at Istanbul kan være et godt alternativ. Istanbul har alt Dubrovnik har, og mye, mye mer til en lavere pris. Her er markeder, kafeer, muligheter for båtturer ut til øyene og strender. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles