European Media Partner
Ut på tur aldri sur LIVSSTIL

Tre nøkkelvaner for et helhetlig liv

– Ofte blir vi delt opp i fysiske, sosiale, psykiske og åndelige kategorier. Denne spesialiseringen er det som dominerer menneskesynet i helsetjenesten i dag. Men vi kan ikke dele opp mennesker. 

Vi må ta vare på helheten for å ha livsglede, sier daglig leder Fredrik Lillback på Fredheim livsstilssenter i Kongsberg.

God energi og livsglede kan du ifølge Lillback få ved å investere i de såkalte åtte helsenøklene som de jobber ut fra på Fredheim. De åtte helsenøklene er helsebringende vaner innen ernæring, mosjon, vann, solskinn, måtehold, frisk luft, hvile og tillit til Gud og hverandre.
- Med tretti års erfaring ser vi at plantebasert kosthold gir store resultater, som at blodtrykket går ned, og kolesterolet og smerter forbedres. Mye annen mat kan gjøre at du føler deg tung, oppblåst eller trøtt. Det er mye enklere å kjenne på livsgleden når du føler deg bra, liker vekten din og har energi, sier han.

Selv om mange vet hva som er sunt å spise, så kan det være vanskelig å motivere seg til å ta rett valg. Lillback mener trening motiverer til å prioritere riktig. 
- Trening får deg til å føle deg bra uten bieffekter, men det er ikke den eneste positive effekten. Trening styrker også hjernen og motivasjonen, og kan dermed hjelpe deg med alle andre vaner. Jeg pleier å si at du burde ikke trene for halsen og nedover, men for hjernen, sier han.

Men hvordan er det best å starte med en ny vane? Mange personer i dag vet mye om både sunt kosthold og trening, men kan samtidig ha problemer med å gjennomføre dette selv.
- Mitt råd er: gjør vanene som du skal starte med så enkle som mulig. Sett kortsiktige, konkrete og små mål. Finn ut hvordan du kan ha det gøy med den nye vanen, og bestem deg for en belønning når målet er nådd, sier han.

Plantebasert kosthold, trening for hjernen og å gjøre det enkelt, er Lillbacks tre nøkkeltips for bedre livsglede.
- Men skal du få fullt utbytte og livsglede, bør du gjennomføre alle de åtte helsenøklene, avslutter Lillback.

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles