European Media Partner
Aleksander Gamme, Cecilie Skog og datter Vilja LIVSSTIL

Ta med ungene ut i naturen


– Nå som jeg har blitt småbarnspappa, er det naturlig at man er mer på farta her i Norge. Det blir litt mer kortreist friluftsliv, også sammen med ungene, sier Aleksander Gamme, kjent fra klatring på Mount Everest, verdens lengste skitur og tandemsykling i Sahara.

Norsk natur er så spektakulær at folk kommer fra hele verden for å kjøre på ski, klatre, hoppe eller padle

– Nå er det blitt viktig med ekspedisjoner sammen jentene våre, Vega på 2 år og Vilja på 3,5 år, sier Gamme. Han er nøye med å si at han er en vanlig småbarnspappa og ikke ekspert på å ha med seg unger på tur.

Allsidigheten er det viktigste.
– For ungene er jo alt nytt. Det er det som er så fantastisk. Unger elsker å utforske de minste bagateller og synes naturen byr på store opplevelser. Selv om jeg kan tenke at det har vært en ikke altfor god natt i teltet med mygg, bleieskift og lite søvn, så spør treåringen noen uker etterpå om «når skal vi sove i telt igjen». Hun husker opplevelsen som om det var i går, og at det var et kjempehøydepunkt.

42-åringen sier han aldri blir verdensmester i noe spesielt. Det er allsidigheten som er viktigst, han er glad i alle aktiviteter og setter pris på variasjon.
– Det er noe lekent og barnslig med den holdningen, men det er nettopp det jeg ønsker å videreføre i det kortreiste og enkle friluftslivet – ikke minst når jeg tar med ungene mer og mer på tur.

Tryggheten er det aller viktigste når du skal ta med ungene ut på sine første turer.
– Vi har vært noen sinker med overnattingsturene, men er mye ute. Mange er kjempeflinke til å ta med ungene ut nesten fra de er født. Det er tross alt der vi hører hjemme. Det bør ikke være noen terskel for å ta med ungene ut i naturen. Men det er klart at for om ungene skal komme seg ut på tur, må foreldrene føle seg trygge. Og da er det som å gå til Sydpolen: Man må gå ett skritt av gangen, så kommer man jo fram. Det er ingen grunn til å være for ambisiøs i forhold til erfaringene, spesielt ikke med små barn.

– Jeg er ikke noen barnetur-ekspert. Jeg er i den fasen der jeg forsøker å lære å ha med meg ungene ut på tur. Hvordan skal de motiveres, og hvordan skal turen legges opp? En av få ting jeg har lært, er at det er krevende for de minste å forflytte seg. Du kan gjerne ta den distansen du tror er grei for en tre-åring, og kutte den i to eller tre, så finner du en distanse som er passende. Ungene finner alltid noe å leke med og stoppe opp ved. Det å dra ungene vekk fra de små, gylne øyeblikkene de oppdager selv, det blir helt feil. La dem utforske selv. Vi har en 10 minutters gåtur i rolig tempo gjennom skogen til barnehagen. Det er ikke uvanlig at vi bruker en halvtime eller time på den turen. Det kan være utfordrende på morningen, for en har jo gjerne noe en skal rekke, men på vei hjem så er det veldig ok å la ungene få den tiden de ønsker, og la fantasien spille om rever, bjørner, nisser og troll. Det er fantastisk å få være med inn i ungenes fantasiverden.

– Jeg har mange ganger fått spørsmål som; Hva er din fineste tur? Hva er det mest spektakulære du har gjort? Jeg er nok litt annerledes enn mange andre i min «bransje», for jeg er først og fremst nysgjerrig. Jeg liker å prøve nye ting. De fleste som har blitt profiler i tur-verdenen, har gjerne spesialisert seg i sine egne nisjer. Noen er gode på jakt og fiske, og noen er gode på polarområder. Jeg er glad i å være nybegynner. Mestrings- og læringskurven er brattest når en ikke kan noen ting. Læring og det å ha progresjon, det er det som er morsomt og motiverende for meg.

Et godt friluftsliv trenger ikke bestå av ekstreme opplevelser.
– Folk er forskjellige. Det som er så fint, er at naturen er en arena som kan tilfredsstille alle. Om du ønsker å se på naturen som en lekeplass, så har du verdens flotteste arena enten du er til fjells, til skogs eller på havet. Ønsker du en prestasjonsarena, ønsker du å pushe deg selv, eller er du på jakt etter adrenalinkick, så er også naturen perfekt. Norsk natur er så spektakulær at folk kommer fra hele verden for å kjøre på ski, klatre, hoppe eller padle. Vi har noe for alle, enten du er ikledd kondomdrakt på karbonsykkel eller går med sekk og kaffekjele for å tenne et bål og fiske. 

Fakta

 • Født: 23. juli 1976 

 • Yrke: Eventyrer, polfarer, forfatter og safariguide

 • Familie: Gamme er sammen med den norske fjellklatreren og ekspedisjonsfareren Cecilie Skog og sammen har de to døtre. 

 • Noen av hans ekspedisjoner:
  – 2007: Mount Everest fra Tibet med Stian Voldmo.
  – 2010: Verdens første på tandemsykkel gjennom Sahara.
  – 2011/12: Fram og tilbake til Sydpolen uten etterforsyninger.
  – 2013/14: Prosjekt Dronning Maud Land, multisportekspedisjon Antarktis. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles