European Media Partner

Sykler året rundt


Arne Scheie starter alltid dagen med en tur i Frognerparken og sykler året rundt. For den pensjonerte NRK-profilen er det viktig å holde seg aktiv.

”Gled deg over tiden, for den har du fortjent etter et langt yrkesliv, men det er viktig å ha noe å fylle den med.”

– For meg var det en glede å bli pensjonist. Det har gått over all forventing, sier Arne Scheie, sportskommentatoren, fotballguruen og NRK-legenden alle nordmenn har et forhold til. I over 40 år var han en del av våre mest minneverdige idrettsøyeblikk.

Vi treffer Arne Scheie på telefon, tidlig en solfylt ettermiddag. Han har gått sin faste tur i Frognerparken, og setter pris på at vi ringer. Han er akkurat så hyggelig som vi tenkte.
– Jeg prøver alltid å starte hver dag med en time rask gange. Jeg har en fast runde på seks kilometer, og så kommer jeg hjem til teen min, og kan sitte her og filosofere over hva jeg skal gjøre resten av dagen.

Han har alltid vært opptatt av å holde seg i form og sykler hele året, uansett vær.
– Noen synes jo at jeg er litt gæren når jeg sykler midt på vinteren, men med gode piggdekk føler jeg meg faktisk tryggere på sykkelen enn på beina. Det blir ikke alltid de lange turene, men det er bedre enn ingenting. Jeg får tross alt mosjonert litt, sier han.

Og til andre pensjonister har han følgende råd:
– Gled deg over tiden, for den har du fortjent etter et langt yrkesliv, men det er viktig å ha noe å fylle den med. Og for all del, ikke bare bli sittende i stolen eller liggende på sofaen. Kom deg ut og beveg deg litt, det er viktig. Gå tur, ha noen interesser. Det er fint å lese, men ikke bare bli sittende i godstolen.

Etter at 74-åringen gikk av med pensjon i 2013 har han fått muligheten til å dyrke sportsinteressen sin fullt ut.
– Jeg er jo veldig interessert i både ski, sykkel, friidrett og fotball, og det er alltid noe å følge med på. Nå føler jeg at jeg er mye mer orientert, og fra sidelinjen får jeg fulgt med på absolutt alt. Det er helt fantastisk, sier Scheie entusiastisk, som også får vært med på mye gjennom å være ambassadør for Norsk Tipping.

Interessen for sport kom tidlig, og han spilte selv fotball helt til han ble skadet som 17-åring.
– Jeg hadde en far som var veldig sportsinteressert, og det var nok der den store lidenskapen kom fra, sier han.

Scheie skulle bli lærer, men tilfeldigheten ville det annerledes. Han var ferdig med sin cand. mag i statsvitenskap, og hadde fått jobb på en ungdomsskole hjemme i Skedsmo da det dukket opp et vikariat i NRK Sporten. Han søkte og fikk drømmejobben.
– Da vikariatet var over ble jeg oppfordret til å søke en fast stilling, og så var jeg plutselig fast ansatt i NRK. Det var en eventyrlig mulighet som jeg er veldig takknemlig for. Tiden har gått, og jeg har fått kommentert totalt 871 fotballkamper og 1026 hopprenn i løpet av min karriere, sier Scheie, som også er kjent for å være en av landets fremste fotballhistoriker og har gjort seg bemerket med sin fotografiske hukommelse.

I tillegg til alle direktesendingene lagde han en rekke reportasjer for TV-kanalen, og NRK har vært en stor del av hans liv.
– Det vært en utrolig reise og jeg er veldig takknemlig for at sjefen min, Jarle Høysæter, satset på meg. Jeg har vært privilegert som har fått drive med hobbyen og interessen min i jobbsammenheng. Jeg fikk treffe heltene mine, jeg fikk reise i hele verden. Alt har vært veldig, veldig moro.

Det Arne Scheie husker best er sin aller første kommentatorjobb, den første gangen han fikk reise til England, den første hoppuka, den første fotballandskampen og det første VM.
– Spenningen, forventningene. Det er som det første kysset, det er de første gangene jeg husker best, sier han. Men det har selvfølgelig vært fantastisk å få være med på de store, magiske øyeblikkene hvor Rekdal scorte vinnermålet mot Brasil i 1998, og når Tommy Ingebrigtsen tok VM-gull i Thunder Bay i 95. Det er jo øyeblikk for historiebøkene, sier Scheie.

Men å savne jobben, det bruker han ikke tid på.
– Jeg savner ikke logistikken ved jobben, jeg savner sendingene og ikke minst de gode kollegaene, men ikke logistikken og alle reisene. Det å slå på fjernsynet ett minutt før sendingen begynner og slå av når det er ferdig - det er helt topp.

– Jeg har jo bare etter beste evne prøvd å gjøre jobben min. Hvis noen i tillegg synes det har vært moro og har satt pris på jobben jeg har gjort, da er jeg takknemlig, sier han til slutt. 

 

Fakta

Fakta:

Født 7. januar 1944 i Skedsmo

Gift med Ellen og far til Arne Vegard

Cand. mag i statsvitenskap fra Universitet i Oslo

Sportskommentator og fast ansatt i NRK fra 1972

Hans spesialfelt er hopp og fotball

Mottok Nikken-prisen i 2002 og hedersprisen under Gullruten i 2005

Share this article

Journalist

Christine Wollan

Related articles