European Media Partner

Store penger å spare for ansatt og bedrift

Valg av firmabil innebærer flere vurderinger, som kostnad for bedriften og den ansatte. Elbil kan være et godt alternativ dersom de rekkevidde messige forholdene tilsier det. For bedriften kan den også være en god omdømme hever.

Hvis bedriften kjøper eller leaser en tradisjonell bensin- eller dieselbil vil grunnlaget for fordelsbeskatningen utgjøre hele listeprisen av bilen pluss eventuell pris på ekstrautstyr. For listepris opp til drøyt 300 000 skal det betales 30 prosent skatt, og deretter 20 % av det overskytende. For en normal bil og gjennomsnittlig arbeidstaker medfører dette normalt en økt skatt på mellom 40 000 og 70 000 kroner i året. 

Elbilen kommer bedre ut: Når man beregner firmabilskatten for en elbil tar man utgangspunkt i bare 60 prosent av bilens listepris som ny. Dette gjør det svært lønnsomt å velge elbil dersom en har mulighet til å finne en modell med de rette egenskapene til riktig pris. Tatt i betraktning at mange elbiler i dag ligger lavt i pris så er det dermed store penger å spare på å velge elbil som firmabil. Med de nye modellene som entrer markedet er også rekkevidden større, og den tilhørende rekkeviddeangsten proporsjonalt mindre.

Den lavere fordelen gjør også at arbeidsgiveravgiften som bedriften må betale av fordelen for den ansatte blir proporsjonalt redusert.

Bedrifter som har ansatte med behov for firmabil kan oppleve at det er flere økonomiske fordeler med elbil fremfor bensin- eller dieseldrevne biler. Blant disse finner du at:

  • Elbiler har fritak for den nye Trafikkforsikringsavgiften som erstatter den gamle Årsavgiften.

  • Enn så lenge har elbiler rett til å bruke kollektivfelt, som sparer tid for bedriftens ansatte. 

  • Elbiler betaler ikke bompenger.

  • Drivstoffkostnadene er en brøkdel diesel- og bensinbiler.

  • Elbiler har også lavere driftskostnad på selve bilen, der mindre bevegelige deler sørger for at nivået på servicekostnader og reparasjoner holdes på et minimum. Det finnes ikke drivsstoffilter, partikkelfilter, olje eller registerreim som må byttes på en elbil.

Med elbil får bedriften også anledning til å fremstå som miljøvennlig. Elbilen signaliserer miljø, økonomisk fornuft og innovativ tankegang til omverdenen. Elbilen forurenser mindre når det gjelder globale klimautslipp, der den i løpet av tre til fem år vil slippe ut tonnevis mindre CO2 enn en tilsvarende fossildrevet bil. Lokalt slipper den ut kilovis mindre NOx, og den støyer mindre i nærmiljøet. 

Share this article

Journalist

Lars Holm

Related articles