European Media Partner

Spennende opplevelser i Akershus


I Oslo kan du besøke populære turistmål, men like utenfor kan du besøke flere unike perler i Akershus.

Hovedstaden Oslo er kåret til en av verdens 10 byer å besøke i 2018 av Lonely Planet. I Oslo kan du se Holmenkollen, Bygdøy-museene og Operaen, men som en krans rundt hovedstaden ligger Akershus fylke. Her kan du oppleve fantastiske små steder, museer og til og med julenissen.

Nord i Akershus ligger Gardermoen lufthavn, men du kan ta bilen for å bli med på en spennende skattejakt etter verdens sjeldneste edelstein, smaragden. Dette kan du gjøre cirka en time nord for Oslo by, for ved sørenden av Norges største innsjø Mjøsa, finner du Nord-Europas eneste smaragdgruver. Steinene du finner kan du ta med deg hjem!

På Mjøsa kan du ta verdens eldste hjuldamper fra 1856. «Skibladner» er i dag et flytende museum med restaurant og charterturer. Det går i havn i Eidsvoll, Hamar, Gjøvik, Kapp, Totenvika, Nes, Moelv og Lillehammer.

På Eidsvold verk står Grunnlovsbygningen, Norges fremste nasjonalmonument. Det er en god nok grunn for mange å besøke museet. Hvorfor 17. mai feires, ja, det vil du lære om her.

Fløtingsmuseet i Fetsund er et nasjonalt industrielt kulturminne. Ute på anlegget vil du også se arbeidsbåter som er i daglig drift, og det er smie, verksteder og lekepark.

Bærums Verk er i dag et unikt handelssted i autentiske omgivelser i det historiske jernverksmiljøet som var selve livsnerven i Bærum fra 1600-tallet. Handelsstedet tilbyr i dag rundt 50 butikker, håndverkere, verksteder, gallerier, serveringssteder og en skulpturpark.

På det lille havnestedet Vollen i Asker på vestsiden av Oslofjorden, har handelsvirksomheten blomstret lenge. Her finnes i dag flere små og mellomstore spesialbutikker innen interiør og mote, gullsmed og parfymeri, bakeri og serveringssteder, håndverkere og gallerier. Her finnes også en komplett marina med gjestehavn, båtleverandører og motorservice. På Oslofjordmuseet kan du lære mer om trebåttradisjoner og andre ting.

På østsiden av Oslofjorden ligger idylliske Drøbak med sine gamle trehus og tilbyr livlig handel hele året. Drøbak byr på flere små gallerier, søndagsåpne butikker og et saltvannsakvarium. Fra Drøbak kan du ta båt ut til Oscarsborg festning, øya der det tyske krigsskipet «Blücher» ble skutt ned fra. Sentralt i Drøbak finner du Tregaardens Julehus og Julenissens postkontor. I desember kommer selveste julenissen frem, og senest i fjor ble det dokumentert i en ny bok at de ekte nissene kom fra nord i Drøbak, nær grensen til Nesodden.

Funkisperlene Hvalstrand bad i Asker og Ingierstrand bad i Oppegård, passer perfekt for lange og deilige sommerdager. Mange barn vil ha glede av å besøke fornøyelsesparken TusenFryd på Vinterbro. Det finnes også flere trampoline-parker og Teknisk museum i Oslo er populært for barn.

Oslo og Akershus henger sammen. Det er enkelt å reise frem og tilbake mellom Oslo og Akershus med bil, tog, buss – og båt. Fra Aker brygge kan du ta nesoddbåten til Nesoddtangen og se Norges første tåkeklokke som restaureres denne sommer tilbake til sin opprinnelige prakt i sveitserstil. Når du går i land, kan du gå til fots mange kilometer og se spennende gamle sommerhus på kyststien langs sjøen. Hvis du ikke vil bade naken: husk badetøy! 

Fakta

Fakta

Akershus som omkranser Oslo

Innbyggere: Over 600 000.

Transport til reisemål: bil, buss, båt, tog og fly (Gardermoen).

Attraksjoner: Skibladner, Grunnlovsbygningen, Vollen, Drøbak, Bærums verk, Tusenfryd, Signalen tåkeklokke, Ingierstrand og Hvalstrand bad, Oscarsborg, Henie Onstad kunstsenter, Julenissen.

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles