European Media Partner

Slik unngår du at husdrømmen blir samlivsmareritt

Sinnasnekker’n med redningsbøye til alle fortapte hobbyentreprenører. Nyforelska og svanger med planer om å gyve løs på råtne småbruk og markspiste villaer? Barnelatter, hammerslag i soloppgang, nymalte vegger og duften av nybrygget kaffe, liksom? Glem det. Det er ikke sånn det fungerer. Vi slo av en prat med en mann som vet hva han snakker om.

”Har du lyst på en strøken bil, leter du ikke etter et billig totalvrak.”

Samlivsbrudd som følge av oppussing er dagligdags, skal vi tro Otto «Sinnasnekker’n» Robsham. Det typiske eksemplet er et ungt par som optimistisk byr ivrig på et billig oppussingsobjekt de «tror» de skal få i stand med litt egeninnsats og noen hundretusener. I virkeligheten er det imidlertid et gigantprosjekt til minst én million de har gitt seg i kast med. Et misforhold som ifølge Robsham da gjerne skal kompenseres med enda tyngre egeninnsats. Derfra er ikke veien lang til et par som ikke lenger er et par, men som snart har et helt nyoppussa hus til salgs,

– Har du lyst på en strøken bil, leter du ikke etter et billig totalvrak. De fleste skjønner i utgangspunktet at det å reparere en bil er forbeholdt fagfolk. Når det kommer til «sjarmerende oppussingsobjekter med patina» - eller råtne rønner som en ærlig sjel kanskje ville kalt dem – er denne type innsikt forduftet som dugg for solen, sier Otto Robsahm i doku-dramaserien «Sinnasnekker’n» på TVNorge som årvisst har rullet over skjermen siden 2010.

Menn som «kan» alt

Det er mange optimistiske sjeler der ute. Da spesielt blant menn. Menn som tror de er i stand til å lære seg alle tenkelige byggfag. Fra grunnen av på egen hånd. Og da gjerne uten manual mens de pusser opp.
– Det går selvfølgelig ikke. Det første som skjærer seg er tiden. Med full jobb blir det bare helger og kveldstimer igjen. Timer du jo aller helst skulle brukt til å pleie familien, sier Robsahm.

En ting om gangen

Robshams beste råd er å konsentrere seg om én oppgave av gangen. En av de største og mest gjennomgående grunnene til at oppussingen blir en tålmodighetsprøve er at man ikke stykker opp arbeidet slik en proffene gjør.
– Den aller vanligste tabben folk gjør er at de fulle av energi gyver løs på alle oppgaver samtidig. Dette fører til at de går lei lenge før noen får sett noe som helst resultat. At hele prosjektet tar mye lenger tid og koster langt mer enn planlagt. Begynn alltid med å skaffe deg kunnskap og innsikt. Skal du flislegge badet, legge nytt gulv eller bygge et flunkende nytt kjøkken, så snakk med fagfolk først. Ta en tur på byggevarehuset. Sjekk ut tips på nettet. Slå av en prat noen nevenyttige kjenninger som KAN det. Noen timer brukt på research i forkant, blir aldri feil, sier Robsahm.

Oppretthold kontakt med kjæresten

Å snakke sammen før man begynner burde være en naturlig start, men det er svært vanlig at den ene fyrer opp og gyver løs uten å lufte en tanke for partneren.
– Man må snakke sammen. Uten en felles forståelse for hva som må gjøres og hvordan få det til, er prosjektet dødfødt i utgangspunktet. Mitt soleklare råd til alle som skal sette i gang med et oppussingsprosjekt, er derfor å ta det med ro i starten, snakke mye sammen og legge en gjennomførbar strategi, som HELE familien kan leve med, sier Robsahm.

Bruk skikkelig verktøy

Billigverktøy er en kilde til store tabber, frustrasjon og galopperende kostnader. Selvfølgelig er det fristende å kjøpe en skrudrill til 79,50 for en familie på sparebluss, men hvor lurt er det egentlig å kjøpe noe som både går fort i stykke og fungerer dårlig?
–Dårlig verktøy forsinker arbeidet, ødelegger materialer og virker direkte demotiverende. Farlig kan det også være. Godt verktøy er på den andre siden mer enn halve moroa spør du meg. En kilde til mestring, lek og overskudd. Pusser du opp riktig – med dagens moderne verktøy - er det jo faktisk fryktelig gøy, sier Robsahm.

Entusiasme bygger familier

Å belønne seg selv underveis er viktig. For å kunne nyte fruktene av eget arbeid er det viktig å gjøre seg ferdig ett sted før man begynner på ett nytt. Starter du store prosjekter i alle rom samtidig, blir du garantert ikke helt ferdig på år og dag. Og når du da endelig blir ferdig, er du så drittlei at tanken på kapping av lister, fjerning av klissete malingsteip og stanken av whitesprite, er ren tortur.
– Det er menneskelig å bli utålmodig. Folk blir lei av det ene rommet de har begynt på, I stedet for å gjøre det ferdig skynder de seg derfor over på et annet. Gjør deg heller helt ferdig på ett rom med én gang. Det er mye kjedeligere å gå tilbake og legge lister når du har malt tre rom til, enn å gjøre ett og ett rom 110 prosent ferdig. Så kan du ta deg fri noen uker mellom rommene og oppgavene, beundre verket sammen med din harmoniske familie og samle energi til å ta en ny bolk om ei stund. Framgang skaper entusiasme. Entusiasme bygger familier, avslutter Robsahm.

Fakta

Navn: Otto Robsahm. Født: 10. januar 1968. Fra: Nesøya. Gjør: Programleder, snekker. Familie: Samboer Marion Teig og barna Dina Isabel og Lindsey Natalie. Han har også barna Otto Alexander og Hauk fra et tidligere forhold.

Share this article

Journalist

Related articles