European Media Partner
Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet LIVSSTIL

Slik reiser du mer miljøvennlig

Du trenger ikke sitte timevis på fly eller reise på shoppinghelg til en eksotisk storby for å få maks ut av ferien. De aller beste opplevelsene kan nemlig være bare en togtur unna.

Hva med juleferie i Thailand, shopping i Dubai, venninnetur til Paris, eller en uke i solfylte Miami? Vi nordmenn elsker å reise på ferie, og er blant dem som reiser aller mest i forhold til folketallet. Reisingen gir oss en mengde positive opplevelser: vi blir kjent med nye kulturer, fyller opp sekken med impulser og energi, og turismen skaper utvikling og arbeidsplasser dit hvor vi reiser. 

Men det er en annen side av saken også. Klimafotavtrykket vårt blir stadig dypere, og menneskeskapte klimaendringer er en begynnende katastrofe. En juleferie i Thailand for fire personer gir klimagassutslipp tilsvarende det en gjennomsnittlig bensinbil slipper ut på fem år. Nettopp derfor kan det være smart å ta klimahensyn også i valg av destinasjon og framkomstmiddel.

I følge Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, trenger ikke en god ferie inkludere mange timer på flyet. Hun mener det finnes en rekke kortreiste muligheter, og det aller viktigste er å kutte ned på de mange småturene hit og dit.
– I stedet for mange korte reiser er det bedre å reise sjeldnere og heller bli borte lenger hver gang. Den typiske storbyhelgen med fly og hotell er det stadig flere som reiser på, opptil flere ganger i året. Her bør man tenke alternativt, råder Lundberg, som presiserer at det finnes mange andre spennende muligheter som ikke inkluderer fly.

For det er ikke slik at vi må droppe ferien. Vi må bare være mer bevisste og tenke både på bærekraft og ta miljøhensyn når vi planlegger årets ferieturer.  Dersom du vil legge ferien din til utlandet og er nødt til å ta fly dit, er det bedre å bli noen ekstra dager før du vender snuten hjemover.  Da vil miljøbelastningen synke betraktelig, og du vil få bedre tid til å bli kjent med stedet du besøker. For hvor mye rekker du egentlig å oppleve på en helg i New York? Hvis du derimot verken har tid eller råd til noen lang ferie og hungrer etter byliv kan du kanskje ta turen til en norsk by eller til en nærliggende by i et av våre vakre naboland? Og kanskje trenger du ikke å fly i det hele tatt? Det går jo alltid et tog.

Norge er et vakkert land med veldig mange spennende feriemuligheter både for vennegjenger, kjærestepar og barnefamilier. Toget kan ta deg til mange flotte destinasjoner og det er også mulig å reise med buss til en rekke steder, tipser Lundberg. 

Hun mener nordmenn har blitt langt bedre til å ta i bruk et bredere tilbud av norske opplevelser, og stadig flere velger bærekraftige overnattingsalternativer og økologisk mat.
– Mange steder tilbyr kortreist økologisk mat og det er en økende trend i tiden at serveringsstedene har fokus på gode matopplevelser og bruker småskala matleverandører.

Lundberg mener reisen til destinasjonen bør være en viktig del av ferien. For det trenger jo ikke gå så fort.
– Hvorfor skal man fortest mulig fram? Reiser du med tog eller buss kan du oppleve masse underveis også, sier Lundberg og trekker fram forbrukermakta som et viktig virkemiddel i kampen for å fremheve gode reisemål og destinasjoner som setter bærekraft i forsetet.

– Markedet styres av etterspørsel, og hvis stadig flere etterspør bærekraftige og miljøsertifiserte turer og utflukter, vil det bli vanligere. Se etter miljøsertifiseringer som Svanen, Green Key og Miljøfyrtårn. Det finnes flere gode økologiske hotell du kan bo på. Visit Norway har en egen «reis grønt guide». Den er det verdt å sjekke ut, avslutter Lundberg.

Share this article

Journalist

Mari Fossheim

Related articles