European Media Partner

Odds ballklubb legger solceller på tribunetaket


I Odds ballklubb tenkes det på mer enn tre-poengere og tabellposisjon. Norges eldste fotballklubb er opptatt av miljøet, og nå planlegges et solcelleanlegg på tribunetaket. Strømmen skal lagres i landets største batteri.

“Smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunnet.”

Ideen til solcelleanlegget kom fra Odds daglige leder Einar Håndlykken. Han fikk med seg mangeårig samarbeidspartner Skagerak Energi og Kontorbygg AS, som eier deler av tribuneanlegget. Prosjektet har fått navnet Skagerak Energilab.
– Det startet med en vill idé. Taket lå jo der. Det må kunne brukes til noe, tenkte jeg. Jeg håper dette kan inspirere andre fotballklubber, men lærdommene vil være nyttige for alle med store tak, og de som skal utvikle energisystemet vårt, sier Håndlykken.

Norges største batteri

Prinsippet er enkelt. Om dagen lader solcellene opp det store batteriet. Når flomlysene tennes, hentes ren energi fra batteriet. I tillegg til grønn energi, skal prosjektet forsyne energiselskapet med ny kunnskap om framtidens strømnett.

For energiselskapet er prosjektet en viktig arena for forskning. For Odd gjelder det å profilere seg som landets mest miljøvennlige fotballklubb.

Totalt kommer anlegget til å kreve investeringer på ca. 30 millioner kroner. Nå har Skagerak Energi fått tilsagn om 14 millioner kroner i støtte fra Enova til å legge solceller på taket av Skagerak Arena og koble dem til Norges største batteri.

Nettdirektør Øivind Askvik i Skagerak Energi mener prosjektet er viktig for å få kunnskap om hvordan vi kan utnytte fleksibiliteten fra plusskunder og hvordan vi kan gjøre oss nytte av batteri som lagringsmedium for strøm.
– Det vil bli mer vanlig med såkalte prosumers framover. Prosumers er kunder som både produserer og konsumerer strøm i nettet. På Skagerak Arena kan vi få en testlab hvor vi kan teste ut dette i stor skala.

Enova er med på laget

– Enova skal bidra til å ta ned risikoen for de som tør å tenke nytt. Smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunnet. Her går energikonsernet Skagerak Energi og Odd sammen og kombinerer et stort solcelleanlegg med et stort energilager som gjør solenergien mer anvendbar, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Nakstad mener at smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunn. – De erfaringene som høstes gjennom dette prosjektet vil være svært interessante for andre. Med sin posisjon både i fotball-Norge og lokalmiljøet vil Odd forhåpentlig inspirere andre til å tenke nytt og innovativt, sier Enova-sjefen til Aftenposten.

Planen er at Odd skal ha solcellepanel på stadiontaket i løpet av året. Strømmen skal blant annet sørge for flomlys på Odds kamper og forsyne nærområdet med lokalt produsert strøm. Anlegget vil produsere 660 MWh/år, noe som tilsvarer årsforbruket til om lag 30 boliger.

Fakta

Tekst: Ole Bjørn Ulsnæs

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles