European Media Partner

Nytt hjem på én, to tre!

I en årrekke har det poppet frem haugevis med nye trender og metoder på hvordan du kan innrede eller pusse opp boligen din. Både nettaviser, magasiner, blogger og sosiale medier har hatt sitt å si på hva som er de hotteste trendene og hvordan du skal ha det hjemme akkurat nå. Men nå kan det endelig virke som den tid er over. Aldri før har trendene vært enklere å følge.

Den nye trenden er: et personlig hjem. Et hjem skal ose av personlighet og gi et tydelig inntrykk av hvem som bor der. Trendrapportene er ikke lenger en mal på hvordan du skal ha det, men ment til inspirasjon. Så for å inspirere deg har vi satt sammen et knippe ulike tips som du kanskje lar deg inspirere av.

Enkle grep på soverommet

Soverommet er det første du ser hver morgen og det siste du ser når du legger deg. Det blir ofte satt nederst på prioriteringslisten, men det er ikke så mye som skal til for å skape seg et godt rom å våkne opp i.

Har man et lite soverom kan det være lurt å sette sengen inntil en vegg fremfor å ha en åpen løsning med to nattbord. Dette sparer man plass på og rommet vil føles større. Er rommet større gjør sengen seg fint sentrert i rommet. Plasserer du en krakk eller benk ved enden av sengen vil du gjøre rommet mer eksklusivt og du får et sted å legge fra deg klærne.

En sengegavl rammer inn sovesonen, løfter rommet og er relativt enkle å lage selv. Husk å benytt deg av farger som spiller på lag uavhengig av sesong. Det samme gjelder for sengetøy og puter. Bruk lette og lyse materialer på sommeren og tyngre og varmere materialer på vinteren.

Nytt kjøkken på en dag

De fleste tenker sannsynligvis på oppussing av kjøkken som en kostbar affære. Mange har nok også opplevd at dette stemmer. Ikke nok med at prisene på selve innredningen er svimlende høye, så kommer kostnader for frakt, montering, rørlegger og elektriker attpåtil. Heldigvis finnes det andre muligheter. Det er faktisk et alternativ med en enkel kjøkkenfornyelse.
– Som oftest er bakgrunnen for ønske om å skifte kjøkken at man er lei fargen, trenger utskiftning av slitte dører, mer moderne skuffeordning eller oppbygging til tak. Total renovering av kjøkkenet blir da unødvendig dyrt og tidskrevende. Slike preferanser kan ivaretas ved å kun skifte ut fasaden sier Paul Aspnes, daglig leder for Scandoor Kjøkkenfornøyelse Norge.

Fordelene med en kjøkkenfornyelse er mange. Prisene er langt mer medgjørlig. Jobben er som regel gjort på én til to dager. Samtidig gir besparelsen deg muligheten til heller å legge litt ekstra penger i god kvalitet.
– Det overrasker meg at ikke fler vektlegger kvalitet. Et billig kjøkken har kortere levetid, hvilket gjør at det på sikt ikke er så lønnsomt likevel, sier Aspnes og fortsetter. Samtidig er
en investering i kvalitet mer miljøvennlig med tanke på lengre levetid og dermed færre utskiftninger.

Oppussing av kjøkken trenger med andre ord ikke være en så omfattende prosess som man i utgangspunktet skulle tro - verken med tanke på pris, tid, kvalitet eller miljø.
– En kjøkkenfornyelse er rett og slett en enklere affære på alle områder, avslutter Aspnes.

Trendy stue

Mange nordmenn forandrer stueinnredningen opptil flere ganger i året. Vi bytter farge på vegger, endrer tepper, puter eller annet interiør, gjerne ettersom hvilken årstid det er. Men ett element består - nemlig sofaen. Nettopp derfor er det ekstremt viktig å velge denne med omhu.
– Det viktigste å tenke på når du skal investere i en sofa er størrelse, sittekomfort, samt farge og tekstilvalg, sier daglig leder og gründer av Tennøy Trading AS, Asle Tennøy. Han fortsetter. 

– Ta mål så du vet hva du har plass til. De store varehusene kan fort spille øyemålet et puss, slik at du ender opp med for stor sofa. Gjør deg opp en mening om sittekomforten og hva slags bruk sofaen er til. Så gjenstår farge og tekstilvalg. Sofaen er muligens ikke et møbel
for dristige fargevalg. Tenk langsiktig og velg gjerne en nøytral farge som heller kan piffes opp med puter eller annet interiør.

Ved første øyekast, sett bort fra prisen, er det ikke alltid at forskjellene på en billig sofa sammenlignet med en kvalitetssofa er så synlig. Når man derimot kommer litt lengre i prosessen blir forskjellen mer transparent.
– Det finnes utallige grunner til å investere i en kvalitetssofa. Levetiden er lenger og du slipper utbytting etter bare noen få år. Dette er ikke bare lønnsomt over tid men også mer miljøvennlig. Samtidig vil stoffet på en kvalitetssofa være mer motstandsdyktig. Da trenger du ikke bekymre deg for nupper, falming av fargen etter eksponering av sollys, eller sammensunkne puter etter et par års bruk. Man får som regel det man betaler for – også når det gjelder sofa, avslutter Tennøy. 

Snarvei til nytt bad

De fleste norske baderom er eller har vært prydet med fliser på både gulv og vegger. Selv om fliser er praktisk kan det fort bli litt kjedelig. Oppussing av badet kan bli en kostbar affære men det finnes noen snarveier dersom badet ikke er mer en 30 år gammelt.

En enkel løsning som kan løfte badet noen hakk er å legge flis på flis. Bytt ut de store hvite flisene til fordel for noen mindre gjerne med en farge. Blå- og minttoner passer fint inn på et baderom. Ønsker du å fjerne flisene på en eller flere av veggene kan man enkelt sparkle over flisene og male med våtromsmaling som er fuktbestandig.

Bruk plassen du har til rådighet på badet og tenk over hva du egentlig trenger å oppbevare på badet. Er badet lite og vegg i vegg med et stort soverom kan du med fordel flytte håndklær til en skuff på soverommet og heller ha et lite servantskap som ikke tar for mye plass på badet.

Share this article

Journalist

Emilie Wolf Joner / Eirik Knutsen

Related articles