European Media Partner

Norges studiebyer

Her presenterer vi deg for 8 studiebyer rundt om i hele Norge, og alt de har å by på. Oslo

Oslo er Norges hovedstad, men også Norges studiehovedstad. Her er studietilbudet størst og studentene flest. Det er svært mange studier å velge blant ved universitet og høyskoler.

Studerer du i Oslo kan du fråtse i kultur, og som student kan du få rabatter på ulike tilbud. Medlemskap i Unge National gir for eksempel billige billetter på Nasjonalteateret, og som student kan du se stand-up på Latter rimeligere på tirsdager. Ellers er tilbudet av konserter, festivaler, utesteder og studentkroer stort. Av musikkfestivaler kan det nevnes By:Larm på ettervinteren, Sommerøya og Øyafestivalen i august, og mange flere. I august arrangeres Studentfestivalen i Oslo (STUDiO). Den er Norges største, årlige studentfestival og en heftig feiring av alle Oslos studenter.

Hovedstaden har mange, grønne lunger. Ta med deg et pledd, piknikkurv og en god bok og nyt parklivet. Ellers finner du skog og natur rett i utkanten av byen, og vil du bade kan du hoppe i havet ved Tjuvholmen sjøbad midt i Oslo sentrum, eller ta båt ut til en av øyene i Oslofjorden.

Et tips: Skal du pusse opp studenthybelen, kan du låne verktøy gratis på noen av Oslos bibliotek. 
Bergen

Bergen er byen mellom sju fjell, kjent for skillingsboller, buekorps og en smule lokalpatriotisme. Studietilbudet er rikt og variert. Universitetet i Bergen er det største studiestedet med mer enn 17.000 studenter, og Norges Handelshøyskole hører naturlig til i en by med lange handelstradisjoner. I tillegg finner du flere høyskoler med mange spennende studietilbud.

Studentbyen Bergen er full av steder for en hyggelig utekveld. Det bugner av små kaffebarer, utesteder og restauranter.  Mange av stedene tilbyr studentrabatter og/eller rimelig mat. Det Akademiske Kvarter er studentenes kulturhus og fungerer som pub, kafé og utested. Hvert år har Kvarteret over 2000 arrangementer.

I kulturbyen Bergen finner du flere av Norges viktigste festivaler, for eksempel Nattjazz og Bergenfest, BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival, og scenekunstfestivalen Meteor. I Bergen ligger også et av Nordens største kunstmuseer. Naturen rundt byen er tett på. I Byfjellene finner du milevis med turveier og stier, rasteplasser og gapahuker. 

Bergen er kjent for at den er så konsentrert. Det er kort vei til alt som skjer. Mange studenter mener at naturen og Byfjellene er det beste med byen, perfekt for avbrekk i studenthverdagen. 
Stavanger

Stavangerregionen med byene Stavanger og Sandnes er en slags hovedstad i Europa når det gjelder olje- og energi, og hovedinntektskilden i området kommer fra oljesektoren. Her kan du velge mellom studier ved universitet og høyskoler. Universitetet i Stavanger er et av Norges 10 universiteter og har 12.000 studenter.

Olje- og energibransjen trekker til seg folk fra mange land. Dette gjør Stavanger til en internasjonal by. Her lever du i en av de mest pulserende byene i Norge, og som tidligere europeisk kulturhovedstad kan Stavanger skryte av et spennende kulturliv. Byen har et rikt restaurant- og uteliv og et variert tilbud av festivaler og konserter. Det kan deriblant nevnes gratisfestivalen Musikkfest tidlig i juni og Mablis, musikkfestivalen nær sentrum av Stavanger, midtveis i samme måned.  Mablis er forresten dialektord for klinkekule, og etter noen år som student i byen mestrer du helt sikkert mange flere ord i siddis-dialekten.

Stavanger og omegn har langstrakte fjorder, høye fjell og hvite strender. Fjellplatået Preikestolen, som er kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkt av Lonely Planet, ligger en drøy time unna byen. Du finner Norges beste surfeforhold langs Jærstrendene. Om vinteren er forholdene aller best, og kulden stopper ikke de mest ivrige. 
Trondheim

Trondheim er byen Olav Tryggvason grunnla for over 1000 år siden. Her er du student på solid, historisk grunn. I denne studiebyen, som har ambisjoner om å bli den beste i Norden, er studentene fordelt på ett universitet og tre høyskoler med godt over 150 ulike studier å velge blant. NTNU har 40.000 studenter og er dermed Norges største lærested, fordelt på tre studiesteder.

Trønderhovedstaden, også omtalt som «Bartebyen», er kjent for et aktivt og yrende studentliv. Det sosiale miljøet og det høye aktivitetsnivået i det over 100 år gamle Studentersamfundet, er noe av navet i frivillighetskulturen som står så sterkt hos trondheimsstudentene. Studentersamfundet alene er faktisk grunnen til at enkelte velger å studere i Trondheim. Verdt å nevne er UKA, Den internasjonale studentfestivalen ISFIT, linjeforeningene, studentdemokratiet og de flere hundre studentorganisasjonene. Norges største idrettslag, NTNUI, har noe for enhver smak. Selv reklamerer de med 50 ulike sportsgrener.

Vi siterer Adresseavisens tips til en ganske behagelig studentaktivitet: «Kjøp oppblåsbar båt og gli ned Nidelven i godt lag. Aktiviteten innebærer moderat fysisk aktivitet, men lar seg kombinere med svalende drikke på varme vår- og høstdager.» 
Kristiansand

Byen blir kalt Sørlandets hovedstad og kan kanskje best beskrives som en storby med småbysjarm. I Kristiansand kan du velge mellom studier ved universitet og høyskoler. Universitetet i Agder har to campuser ¬– Kristiansand og Grimstad. Campus Kristiansand er bygd etter amerikansk campusmodell med alt samlet på ett sted for de 8.500 studentene som holder til her.

Kristiansand byr på et mangfold av kultur og uteliv. Mange av studentene her har ganske sikkert hatt sitt første møte med byen da de var små og besøkte Dyreparken og Kaptein Sabeltann. Som voksne er det nok mer fristende med et besøk på byens barer, kafeer og restauranter. Studenthuset Østsia er eid av Studentsamskipnaden i Agder og er lokalisert på Campus Kristiansand. Der arrangeres det alt fra konserter og standup til TorsdagQuiz. Om sommeren er Bystranda med sandstrand, sittegrupper, bocciabaner og Palmesus stedet å se og bli sett.

Spicheren treningssenter er et moderne velferdstilbud til studenter og er blitt en viktig grunn til at flere velger Kristiansand som studiested. Der holder for eksempel Canonicus til, Norges eldste studentidrettslag i kanonball. Baneheia ligger rett ved sentrum i Kristiansand og er et mye brukt tur-, trim- og rekreasjonsområde.
Tromsø 

Tromsø er den største byen i Nord-Norge og et av studiestedene ved UiT, Norges arktiske universitet. UiT er et breddeuniversitet med mange ulike studietilbud. Flyplassen i Tromsø ligger nær sentrum, og det er enkelt å komme seg til og fra byen, både fra Norge og fra utlandet.

Tromsø har en ung befolkning, et rikt kultur- og uteliv og lever godt opp til betegnelsen Nordens Paris. Byen er full av hyggelige nordlendinger og like hyggelige studenter, og det er alltid noe å oppleve i form av musikk og kunst eller livlig uteliv i de mange restauranter, barer og kafeer. Året rundt arrangeres det små og store festivaler, og de fleste bytter gjerne bort gratisbilletter mot frivillig innsats. Vi kan nevne Norges største filmfestival, Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), og Bukta Open Air Festival.

Tromsøya, der sentrum av byen ligger, er omgitt av flott turterreng. Her er det fjelltopper med muligheter til alt fra de enkleste koseturene til skikkelige, alpine utfordringer. Utsikten over hav, fjell og nordnorsk natur får du på kjøpet. Om sommeren lyser midtnattsola i Tromsø, og visst er det mørkt om vinteren men byen ligger innenfor sonen som har høy nordlysaktivitet, og kan derfor by på verdens beste vinterlys.
Ås

Ås kommune i Follo, Akershus er hjemkommunen til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet med mer enn 5 000 studenter. I 2020 flytter Veterinærhøgskolen inn i Veterinærbygget som er under oppføring på Campus Ås, og alle NMBUs fakulteter vil da bli samlet der.
I studentmiljøet ved NMBU er det 60-70 ulike foreninger og lag som utgjør et fritidstilbud med utfordringer for de fleste.

Studentsamfunnet i Ås eier bygningen der de fleste kulturaktivitetene i miljøet foregår, Aud Max. På de store og små scenene i Aud Max bys det på artister og konserter gjennom hele året. I oktober annethvert år går studentene sammen om å arrangere UKA i Ås, Norges lengste studentuke, der en stor del av studentmassen deltar som frivillige. Studentsamskipnaden i Ås, Siås, driver studentboliger, gjesteboliger, idrettshall, bokhandel, trykkeri, kantiner, restaurant og utleie av møte- og festlokaler. SiÅs gjør sitt beste for at hverdagen som student blir god. 

Bygdebike i Ås er en unik sykkeldelingsordning mellom NMBU og Ås stasjon. Det leies ut helt vanlige sykler som kan parkeres i helt ordinære sykkelstativer via en app med virtuelle sykkelparkeringsplasser. Inntektene går i sin helhet til drift av systemet. 
Bø i Telemark

Bø ligger midt i Telemark fylke, et par timers togtur fra Oslo. Ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Bø, kan du velge mellom nær 50 studier. Blant dem er Forfatterstudiet, som var den første skolen i kreativ skriving i Norge. På snart 50 år har studiestedet Bø gått fra å være Telemark distriktshøgskole til å bli en del av Høgskolen i Telemark, som igjen ble en del av Høgskolen i Sørøst-Norge. 4. mai 2018 ble denne høgskolen til Universitetet i Sørøst-Norge.

Studentene i Bø har sagt at noe av det beste med studiestedet Bø, er god og nær faglig oppfølging fra forelesere. Nesten 3000 studenter er tilknyttet Bø. Det er nok til å gi mangfold men samtidig kunne bli sett og ivaretatt.

Bø ble kåret til landets nest beste kulturkommune i 2014, og studentkroa er kåret til beste konsertscene. Kroa har vært en merkevare for studentmiljøet i Bø i alle år. Hvert år arrangerer studentene VIKO, studentuka i Bø, med konserter og revy. 

Bø er omkranset av vakker natur med skog, fjell og vassdrag. Lifjell er både et vintersportssted og et attraktivt område for barmarksturer. Bø er kjent for rike kulturtradisjoner innen norsk folkemusikk, folkedans, felebygging og sølvsmedkunst. I juli hvert år arrangeres Telemarkfestivalen med hovedvekt på folkemusikk.

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles