European Media Partner
Isak Knutsen LIVSSTIL

Norge på langs

Isak Knutsen fra Tromøya utenfor Arendal er 16 år gammel og går Norge på langs sammen med Simon Simonsen. Han har drevet blogg i 3 år, og allerede vunnet priser for Norges og Nordens beste friluftsblogg. Isak er aktiv på en rekke sosiale medier og holder foredrag om turene sine.

Det er herlig avslappende mentalt, selv om det ofte er hardt fysisk

Når man er 16 år, og skal gå Norge på langs gjelder det å ha tenkt godt gjennom hva en må ha med på tur. Ikke mange legger ut på så lange ekspedisjoner, ikke engang erfarne friluftsfolk. I skrivende stund har turen vart i 47 dager, og jeg har dermed mer innsikt i hva som er viktig å ha med på tur. En klarer ikke bære med seg mat for hele turen, og vi har fått hjelp til å legge depoter i tettstedene vi passerer. Det tar gjerne 4-9 dager mellom hver gang vi er innom et tettsted og provianterer. Maten går i havregrøt til frokost, da dette sparer mye plass og holder seg bedre enn brød. Til lunsj/middag er det enten fisk, eller ferdigpakket turmat, potetmos eller supper. En trenger mye energi underveis, og vi har derfor med en bråte energibarer som mellommåltider (2-3 om dagen).

Utstyret får kjørt seg hardt på en slik tur. Jeg har heldigvis vært mye på tur de siste årene, og da finner en gjerne ut hva som duger og hva som egner seg best i byen. Vi har dratt på egne treningsturer med tung sekk, for å venne kroppene til å bære over lang tid. På Norge på langs etappene er sekken gjerne ca. 25 kilo ved start, og 20 kilo ved etappeslutt, da maten er spist opp.

Når jeg er på tur, slapper jeg veldig av, og er «i en boble» der jeg tenker mest på ruta, opplevelsene underveis og samarbeidet med Simon. Det er herlig avslappende mentalt, selv om det ofte er hardt fysisk. Kontrastene en opplever på tur, med skiftende vær, terreng osv. gjør at en først får motstand i perioder, og så går alt lettere igjen. Disse overgangene oppleves herlig, og gjør at gleden med å være ute blir stor. Forrige uke våknet vi til et forferdelig tordenvær, det det gnistra rundt teltet. Vi måtte forlate leiren og gå nedover i terrenget for å vente til alt roet seg. Dette varte i flere timer, og da det endelig passerte, var det nydelig å kunne gå videre i det fine været.

Lengden på turen avgjør hva og hvor mye en må bære med seg. Jeg forsøker alltid å tenke gjennom ruta nøye så jeg ikke brenner inne med masse mat. Det hender vi bommer, men sjeldent. Forrige etappe fikk vi ikke fiska, og gikk tomme for mat og gass siste dagen. Da blir en slapp og alt går mye seinere. Klær er jeg nøye med at vi har til alt slags vær.

Når turen varer så lenge må en hente seg inn litt i perioder. Vi
har valgt å legge inn en hviledag i uka (ca), for å slappe av. Likevel er det ofte slik at på hviledagene, skal kameraer
lades, blogginnlegg skrives osv, slik at selv om disse dagene virker avslappende for kroppen, er de langt mer travle enn når vi er ute. Det føles ofte avslappende å legge ut på ny etappe. Vi har valgt å gå i skoleferiene, og legger ikke vekt på å rekke turen på kortest mulig tid, men derimot ta den tiden man trenger og nyte og oppleve Norge underveis. Likevel er vi nå snart på Ringebu og satser på å gå noen uker til før vi gir oss for denne gang. Været denne sommeren har vært kanonflott, men har likevel hatt store utfordringer som å finne vann, og klare gå langt med tunge sekker. Vi har truffet masse hyggelige folk som da vi på forrige etappe traff noen som gav fra seg det beste av sin niste (iskald cola og sjokolade), da de mente vi trengte det mer enn dem. Slike opplevelser er topp, og vi gleder oss til alle opplevelsene resten av turen har å by på.

Share this article

Journalist

Isak Knutsen

Related articles