European Media Partner

Nettverk fra A til Å

Å nettverke er ikke lenger forbundet med fysiske møter. 20 minutter er alt som kreves for å opprette en profil på LinkedIn og vips, så har du uante karrieremuligheter for dine føtter. 

LinkedIn, det stadig voksende karrierenettverket, har som visjon å skape økonomiske muligheter for alle medlemmene – for arbeidsledige som vil ut på markedet men også for etablerte karrieremennesker som ønsker høyere stilling eller å finne drømmejobben. Hensikten er å finne bedrifter som kan legge ut stillinger i nettverket og på den måten skape så mange muligheter til matching som mulig. 
– Vi ønsker å kartlegge det globale arbeidsmarkedet digitalt. Desto fler jobber, desto flere medlemmer og kompetanse, hvilket skaper flere muligheter. Vi utvikler hele tiden nye algoritmer for at hver enkelt stilling som utlyses raskere og enklere skal kunne matches med aktuelle kandidater, forteller Lisa Gunnarsson, nordisk sjef hos LinkedIn. 

Selv fikk Gunnarsson sin første jobb etter gjennomført praksis hos en bedrift som solgte forretningssystemer. Der fikk hun tilfeldig en stilling på salg og marked. For 20 år siden var hun overlykkelig for at noen ønsket å ansette henne.
– Tenk om LinkedIn hadde fantes da! Nettverk på digitale plattformer har gjort at kandidater blir søkbare. På den måten blir det arbeidstagerens marked, i motsetning til da man ringte på stillingsannonser og det var arbeidsgiverens marked, sier Gunnarsson. 

Hun mener at studenter, som er nettverkets raskest voksende målgruppe, kan dra stor nytte av LinkedIn. 
– Man kan være en attraktiv kandidat til tross for manglende utdanning og erfaring, det finnes mange jobber som ikke krever dette. Bygg opp nettverket ditt! Venner, studiekamerater, venners foreldre, naboer. Desto større nettverk, desto større muligheter. Det gjelder å utnytte kontaktene sine for å få de jobbene du vil ha. De fleste universiteter og høyskoler har alumni-sider som du kan bli en del av etter fullført eksamen. 

Gunnarssons tips til nye brukere: 
  • Velg et bra bilde som representerer ditt profesjonelle jeg. Et bilde hvor du kikker i kameraet, gjerne med et stort smil og mye energi. En profil med bilde har 14 ganger mer sjans til å bli sett på LinkedIn, enn en profil uten bilde. 

  • Legg inn relevant arbeids- og livserfaring, kurs, prosjektarbeid, eksamensresultater og kompetanse. Hos yngre mennesker søker arbeidsgivere ofte driv og energi, da man umulig kan ha lang arbeidserfaring. 

  • Fyll også ut sammendraget om deg selv: hvem er du og hva vil du? Unngå oppbrukte klisjeer og beskriv deg selv med egne ord. 

  • Bygg nettverket ditt. Skriv gjerne to setninger når du sender en forespørsel slik at personene husker hvem du er og hvordan dere møttes. Venners venner kan også introdusere deg. Et stort nettverk gir større oversikt og flere muligheter. 

  • Oppdater ofte! Legg til når du tar nye kurs eller utdanning og last opp for eksempel videoer eller eksamensmateriell. 

De stillingene som er mest interessante i dag, fantes nærmest ikke for 7 år siden. I sin årlige rapport Top Skills presenterte LinkedIn de mest etterspurte ferdighetene for 2018. «Cloud and Distributed Computering», «Statistical Analysis and Data Mining» og «Middleweare and Intergration Softweare» var de ferdighetene som tok først til tredje plass i rapporten. 
– Kontinuerlig læring har blitt enda viktigere med årene, ettersom yrkesroller stadig er utsatt for endringer. Det å konstant være oppdatert på ferdighetene som er etterspurt på markedet, det å holde kunnskapen din aktuell og oppdatert, og samtidig være søkbar for arbeidsgivere er nøkkelen til drømmejobben, avslutter Gunnarsson.

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles