European Media Partner
Hele Norges sykkelkommentator, TV-favoritt og blide sørlending, Dag Otto Lauritzen LIVSSTIL

Når ingenting er umulig

«Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lenger tid». Det er mottoet til hele Norges sykkelkommentator, TV-favoritt og blide sørlending, Dag Otto Lauritzen (62). Nettopp derfor elsker han å både pushe seg selv og andre til å nå eplene som henger på de aller øverste grenene.

– Jeg har så mange baller i lufta at det er litt vanskelig å holde tritt i blant, men jeg elsker det jeg holder på med, og det gir meg mye energi. Selv om det ikke er mange rolige stunder. Ro får jeg hvis jeg går tur med hunden, og det aller beste er hvis jeg har tid til en sykkeltur fra Grimstad til Lillesand for å ta en kaffe. Det er min form for luksus. 

Dag Otto smiler bredt og vet godt at han er mer aktiv enn de fleste, og trives aller best med en hverdag hvor han kan utfordre seg selv på flere områder. Sånn har han alltid vært. 
– Jeg liker å pushe grenser. Jeg blir fort rastløs, sier mannen med en av de mest rikholdige CV-er underholdningsbransjen har sett; politimann, fallskjermjeger, profesjonell syklist, partner i eiendomsmeglerbransjen, programleder, kommentator og foredragsholder. I tillegg er han ektemann, pappa og bestefar. 

For tiden er han aktuell med en ny sesong av «På tur med Dag Otto» på TV2, hvor han herjer rundt med makker Kristian Ødegård. De to har reist verden rundt og invitert kjente gjester til «litt utenfor boksen» type utfordringer. TV-seere har sett Kristian og Dag Otto i vilt tuk-tuk løp gjennom Sri Lanka, de har laget musikkvideo, spist testikler og fått tarmskylling og bodd i jungelen. Alt med TV-kameraene på slep. Grenseløs galskap, men med masse humor og varme. 
– Vi har det gøy. Skikkelig gøy. Akkurat glede tror jeg er et viktig nøkkelord. Skal du lykkes med noe, er det viktig at det ligger en genuin glede i bunn. Da har du motivasjonen på plass, sier han ettertrykkelig. 

For Dag Ottos del ligger også gleden i mangfoldet i hverdagen. For i tillegg til å lage gøyal og grenseløs TV-underholdning og innta sin faste kommentatorrolle i de store sykkelrittene bruker Dag Otto mye tid på å inspirere og motivere andre. Både i bokform med «Best på Sykkel» (2007), «Kom i Form med Mesternes Mester» (2009), «På tur med Dag Otto» (2011), «Viljestyrke» (2013) og «I form med Dag Otto» (2015) samt med motivasjonsforedrag landet rundt. Det er spesielt temaene lagsamarbeid, viljestyrke og treningsglede som får han til å gløde og snakke på inn- og utpust.
– Jeg vil gjøre folk bevisste på at for å nå mål, enten det er snakk om treningsmål eller andre type mål i privatlivet eller arbeidslivet, så må man kaste seg ut i det og tøye grensene sine. Alle har ulike grenser, så mitt råd er å kjenne på magefølelsen din og våge litt mer. Dytt deg selv litt ut av komfortsonen. Det kommer du ikke til å angre på, sier han engasjert og fortsetter:

Det er snakk om å få ut potensialet hver og en av oss har, men som vi kanskje ikke er bevisste på. Det potensialet kan få deg til å prestere bedre enn det du trodde var mulig i utgangspunktet. 

I tillegg til å dypdykke i aspekter knyttet til viljestyrke og personlige evner, er også teamtankegangen et viktig aspekt for Lauritzen. Man skal nemlig ikke glemme de som står rundt og heier andre frem og legger til rette for suksess den enkelte opplever.
– Bak enhver seier og suksess står det et sterkt team. Alle har ulike roller. Noen er hjelperyttere, og det er en minst like viktig oppgave som sjefen. Mange av de langtidssykemeldte jeg har møtt opp gjennom årene er nettopp hjelperyttere. Hjelperyttere som har ofret mye og lagt til rette for at noen skal nå toppen, men som ikke har følt seg sett og hørt underveis eller etter. Det er leit, og her har vi alle en jobb å gjøre. Et godt lag av kollegaer og støttespillere er helt avgjørende i møte med motbakker og tunge tider. Vi må bli flinkere til å se oss til siden i blant også. Ikke bare ha øynene på premien. 

Året 2019 er her og nye sykkelritt som skal kommenteres. Dag Otto gleder seg til ny sykkelsesong og er vant til å være på reisefot. I tillegg til generelt mye reising året rundt er det spesielt et arrangement som ligger fast i kalenderen. I den heteste sommermånedens fire uker er det Tour de France som gjelder. I år er den ventet å bli hardere enn noen gang.
– 26 Tour de France har det blitt.  Og da er det snakk om hele juli som okkuperes. Kona mi er ikke like begeistret for akkurat den der. Men det har blitt en livsstil og en viktig del av mitt liv, erkjenner han.

For det å formidle sykkelkunnskap og sykkelengasjement står høyt i kurs. Selv kan han blant annet skilte med bronsemedalje fra OL og etappeseier fra Tour de France og flere andre høythengende meritter. Fortsatt tilbringes flerfoldige timer på sykkelsetet, men også med andre former for trening.
– Jeg er altetende når det kommer til trening. Det viktigste er å holde seg sunn og i aktivitet, sier Lauritzen, som mener altfor mange skylder på dårlig tid som en unnskyldning for ikke å trene. 

– Legg det inn i timeplanen. Det å investere i egen helse er viktig. Følelsen av å ikke strekke til på grunn av tidspress og stress kombinert med manglende hverdagstrim øker sjansen for å «møte veggen». I min verden er det trening og fysisk aktivitet den beste medisinen, og ikke minst må vi gi barna gode vaner når det gjelder aktivitet. Det handler ikke om å vinne Birken, gåturer med litt svette gir stor helsegevist for folk som sitter mye stille, sier han engasjert.

– Dørstokkmila er den tøffeste mila, så mitt klare råd er å ikke sette seg ned å synes synd på seg selv om verden butter i mot. Kom deg ut av huset. Lag en treningsavtale med en venn, da blir det vanskeligere å droppe treningen. Jo lenger du blir sittende hjemme jo vanskeligere blir det å komme seg ut. Bryt den onde sirkelen. Du vil ikke angre, avslutter Lauritzen. 

Fakta

Navn: Dag Otto Lauritzen
Alder: 62 år
Stilling: Sykkelkommentator, programleder og foredragsholder. 

Kjent som en av våre mest kjente proffsyklister. Dag Otto Lauritzen har blant annet OL- bronse og etappeseier fra Tour de France. Han syklet profesjonelt for toppklubber i USA, Nederland og Frankrike. 

Share this article

Journalist

Mari Fossheim

Related articles