European Media Partner
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB LIVSSTIL

Lønner det seg å låne til oppussing?

Drømmer du om nytt bad? Trenger veggene noen nye malingsstrøk? Hvordan pusser du opp for å øke boligens verdi? Og lønner det seg å låne penger til oppussingen?

I et tregt boligmarked som det vi har i Oslo nå, kan det imidlertid lønne seg og også pusse opp kjøkken og bad

Det er mange spørsmål som må ha sine svar før en går i gang med oppussing. Svarene kan variere ut fra hensikten med arbeidet. Skal boligen shines opp før et salg, vil valgene være helt annerledes enn om kjøkkenet eller badet skal oppgraderes.
– Dersom du ikke har spart penge til oppussing, kan du søke om refinansiering av boliglånet ditt. Dette er normalt det billigste alternativet hvis du trenger lån, sier forbrukerøkonom hos DNB Silje Sandmæl.

Forbrukslån uten sikkerhet har vesentlig høyere rente enn banklån med sikkerhet i bolig. Forbrukslån har så høy rente at det ikke er hensiktsmessig å finansiere oppussing på den måten.
– Å utvide boliglånet er normalt den billigste løsningen om du må låne, presiserer forbrukerøkonomen. For å få svar på hvor mye du får lov å låne av banken din, må du finne ut om du har noe ledig sikkerhet du kan bruke. Det gjøres ved å ta en verdivurdering av boligen og se hvor mye dagens lån utgjør av boligens verdi. Er du kunde i DNB gjør du det enkelt i nettbanken, boligverdien ligger allerede inne og har du ledig sikkerhet vil du kunne få svar på lånesøknaden i løpet av noen minutter.

Enkle grep som å male eller pusse opp overflater er i mange tilfeller nok før boligen legges ut for salg. Den ekstra «finishen» er ekstremt viktig for at potensielle kjøpere skal få en gode magefølelse når de går inn i boligen.

Har du mulighet til bygge en balkong til leiligheten, er dette noe du bør vurdere før boligsalg. En balkong trekker gjerne opp verdien på boligen, så hvis man får bygget en balkong vil du nesten alltid få pengene igjen ved et salg, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving i et intervju med Aftenposten. Det samme gjelder for ildsted. Du får som regel mer igjen enn det koster å installere et nytt og moderne ildsted i boligen.

Eiendomsmeglere ser ut til å mene at oppussing av bad og kjøkken sjelden er god butikk. Det å bytte kjøkkenfronter kan i mange tilfeller være nok til å løfte inntrykket. Oppussing av bad og kjøkken er kostbart, og det er ikke lett å få tilbake de utgiftene i en budrunde.
– I et tregt boligmarked som det vi har i Oslo nå kan det imidlertid lønne seg og også pusse opp kjøkken og bad, dersom disse rommene er slitne, sier Sandmæl.

Men oppussing er selvfølgelig ikke bare aktuelt om boligen skal selges. Nytt kjøkken og rehabilitering av badet er prosjekter som gjennomføres for økt kvalitet og komfort i en bolig en skal ha selv i flere år framover. I tillegg til økt bruksverdi, vil trolig slike investeringer også øke boligens verdi – forutsatt at arbeidet er fagmessig utført.
– Finn ut hva oppussingen vil koste deg, råder Samdmæl og forsetter. Når du har bestemt deg, bør du skaffe deg oversikt over hva oppussingen vil koste. Dersom du skal ha inn håndverkere er rådet å be om tilbud fra flere for så å sammenligne.

Et annet viktig spørsmål som må avklares er om du kan gjøre noe selv, eller må du sette bort hele jobben?
– Når du bestemmer deg for hva du vil gjøre og hvem du ønsker å bruke, bør du sikre deg ved å inngå en skriftlig kontrakt, presiserer forbrukerøkonomen. Husk også å sjekke referanser på forhånd, en hyggelig telefonsamtale er ikke nødvendigvis noen garanti for et godt sluttresultat, avslutter hun.


10 oppussingstips som normalt øker verdien av en bolig

  • Velg materialer og løsninger som kler eiendommen.

  • Søk på nettet og finn tilskuddsordninger, for eksempel for energieffektivisering.

  • Søk i henhold til kriteriene til Plan- og Bygningsetaten før du går i gang med renoverings- eller byggearbeidene.

  • Bruk lyse farger overalt, da virker boligen større og luftigere.

  • Tenk på belysning. Integrert belysning kan gi et helhetlig og tiltalende inntrykk.

  • Vurder å lage egen utleiedel, det øker verdien på boligen betydelig.

  • Sørg for å gjennomføre oppussingen fullt ut.

  • Mal vegger og slip gulv etter behov, sørg for et lyst og hyggelig førsteinntrykk.

  • Velg mest mulig nøytrale løsninger - det gir flere interesserte ved salg.

  • Planlegg, sett mål underveis og om når prosjektet skal være ferdig. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles