European Media Partner
Øvelse gjør mester LIVSSTIL

Livsgleden av å redde liv

Det kan være mennesker som har forlist på havet og kjent på desperasjonen av å ligge hjelpeløs i iskald sjø. Eller å høre hvordan fortvilelsen ble snudd til håp og glede når de så skøyta skjære gjennom bølgene. Eller hva det betydde for de pårørende som fikk den savnede tilbake. 

De er så takknemlige for at redningsskøytene finnes, klare til å rykke ut uansett vær.

– Det er i møte med mennesker som har kjent vårt arbeid på kroppen, at jeg merker hvor mye denne jobben betyr for meg, sier salgs- og markedssjef Solfrid Bøe i Redningsselskapet.
 
Redningsselskapet (RS) er bygget på frivillighet og dugnadsånd, og har eksistert i snart 130 år. Det er lett å ta de litt for gitt – redningsskøytene har jo alltid vært der.
– I møte med våre givere og medlemmer – eller våre frivillige som står på, natt og dag, for at redningsskøytene raskt skal kunne være på pletten dersom noen trenger hjelp – blir jeg minnet på hvilket stort spleiselag Redningsselskapet er, sier hun.

Solfrid Bøe har ikke tall på hvor mange meter garn, eller hvor mange masker, som er strikket til inntekt for redningsskøytene i årenes løp. Men hun vet at det er mange.
– Strikkedamene har betydd utrolig mye for Redningsselskapet gjennom tidene. Det er ikke mange igjen av dem – hverken strikkedamer, lokale redningsforeninger eller redningsbasarer. I stedet er det faste givere som med en månedlig gave bidrar til at redningsskøytene kan finnes langs kysten vår. Ildsjelene er ikke lenger fiskekoner som venter på at mennene skal vende hjem fra sjøen i god behold. Og de som trenger Redningsselskapets hjelp er ikke lenger bare fiskere. Redningsselskapet er der for alle, og vi får livsglede av hverandre, sier hun.

Redningsselskapets hovedmål har alltid vært å berge liv, og de har døgnkontinuerlig beredskap. I fjor fikk cirka 5860 båter hjelp på sjøen, de aller fleste var assistanser til fritidsfartøy. Men Redningsselskapet driver også drukningsforebyggende arbeid gjennom alderstilpassset sjøvettopplæring og kunnskapsformidling. De har Eliasklubben for de minste, sommerskoler for barn og unge, og kurs for voksne.
 – Vårt arbeid for å gjøre kysten tryggere, gir meg stolthet og livsglede. Alt vi får inn av verdier går til dette arbeidet, sier hun.

Noen givere velger å donere til en spesiell skøyte, andre gir et fast pengebeløp i måneden, noen gir minnegaver i forbindelse med dødsfall, mens andre igjen starter egne innsamlinger. Om gaven er stor eller liten betyr ikke så mye. I Solfrids øyne er det engasjementet, og lysten til å bidra med det man kan, som er viktig. I havet teller hver dråpe, som hun sier.
Noen fortsetter til og med å støtte Redningstjenesten etter at de selv har gått bort. De innlemmer Redningsselskapet i sitt testamente. Solveig Bøe sier hun er rørt og leter etter ord som er dekkende nok for den takknemligheten hun da føler. Hun kaller det «gaver fra hjertet».

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles