European Media Partner

Kreative retninger

Tips og råd til studenter innenfor kreative retninger. 

Sara Løvlien, Bilder Nordic School of Photography
og Kari Søreide, School of Fashion Industry

Bilder Nordic School of Photography og School of Fashion Industry er to kreative fagskoler som deler lokaler i Oslo. 

– På Bilder Nordic har vi en filosofi om at en moderne fotografs viktigste oppgave er å kunne formidle budskap og fortelle historier. Samfunnet er visuelt orientert og vi
møtes av visuelle inntrykk hele tiden. Derfor er det behov for mennesker som behersker det visuelle språket. Skolen tilbyr tre utdanninger på ulikt nivå. Vårt nyeste tilbud er ettårig utdanning innen visuell innholdsproduksjon, der foto og
video er likestilt og fokus ligger på kommunikasjon på digitale flater.

– Hos School of Fashion Industry tenker vi det er viktig å forstå moten som både et kreativt uttrykk og et kommersielt produkt. Det er felles for våre tre utdanninger – moteindustri, motedesign og motekonsulent. Linjene styrer studentene
mot ulike yrker, men fellesnevneren er å kunne være en
kreativ aktør med kommersiell forståelse.

Spesielt for kreative yrker er den store friheten, der det vanligste er å være selvstendig næringsdrivende. 
– Mange velger også å kombinere kreativ utdanning med annen erfaring. Med profesjonelle yrkesaktører som lærere får studentene alltid oppdatert kunnskap fra bransjen, og knytter samtidig gode nettverk for fremtiden allerede i studietiden.


Elinor Hess, ESMOD Oslo

ESMOD er en internasjonal utdanning for klesdesignere og modellører. Det er verdens eldste moteutdanning. Med utgangspunkt i verdens motehovedstad, Paris, er det nå 20 skoler verden over. ESMOD Oslo er den nordiske avdelingen i nettverket.

– Alle skolene underviser det samme ESMOD-pensumet.
Vårt tilbud er delt i to ulike utdanninger, en ett-årig og en to-årig fagskoleutdanning, som til sammen dekker hele ESMOD-pensumet. Etter tre år kan studentene å gå opp for en jury for å få det internasjonale ESMOD Diplomet. Det diplomet er
gjevt ute i motebransjen.

– På visningene som avslutter studiet, er det alltid bransjefolk som ser etter kandidater de kan ansette. Hos oss er det slik
at de aller fleste har blitt tilbudt en eller annen relevant
stilling gjennom vårt store kontaktnett. I ESMOD Oslo har
vi et stort nettverk i bransjen, og det nyter studentene godt
av. Studentene ender opp i alt fra kommersielle kleskjeder
og store motehus til kostymeavdelinger. Det er ESMOD-
studenter i hele motebransjen, både i Norge og internasjonalt. Utdanningen er lagt opp slik at studentene også er kvalifisert til å starte egen virksomhet og etablere sitt eget klesmerke. 


Hilde Haugan, Bårdard Akademiet. 

Bårdar Akademiet er nå en akkreditert fagskole innen kommersiell scenekunst. – Det betyr at vi kan opprette våre egne studier ut fra hva bransjen har behov for, forklarer rektor Hilde Haugan. 

– Vi er en yrkesrettet skole og jobber for at studentene våre skal gå ut i jobber når de er ferdig utdannet. Derfor er det viktig at vi kan opprette studier for å møte en etterspørsel som endrer seg hele tiden.

Studenter fra Bårdar Akademiet preger norsk dans og scene. TV-program med dansere og musikaloppsetninger er dominert av aktører fra skolen. 

– Jeg vil tro at i en oppsetning som Book of Mormons har 95 prosent av aktørene sin utdannelsesbakgrunn fra oss, sier Haugan. Og vi utdanner ikke bare dansere og musikalartister. Det er ikke få scenografer, koreografer, produsenter og regissører som har vært innom vårt akademi.

Bårdar Akademiet har en linje for dans og en linje for musikkteater. Fagskoleopplæringen går over to år og gir 120 studiepoeng, og studentene kan kombinere opplæringen med andre utdanninger.
– Det som er in i tiden nå, er den kommersielle hip-pop- og urban-dansen, forklarer Haugan. – Det ser vi i Stjernekamp og andre steder der artistene har med seg dansere. Derfor har vi tatt inn dette i et strukturert utdanningsløp.


Rauland byr på studier til fjells

Fjell og vidder, langrenn, vandreturer og ren luft, det er ekstragoder for en raulandsstudent. Institutt for folkekultur på Rauland i Vinje kommune ligger midt mellom Oslo og Bergen. Raulandsbygda er kjent for sine rike tradisjoner innen folkekunst og folkemusikk. 

Studentmiljøet i Rauland har godt rykte, både når det gjelder selve studiene og i fritidssammenheng. Det er vanlig at studentene deltar aktivt i ulike arrangement på skolen og i bygda gjennom konserter, pubkvelder, utstillinger, filmklubb, dans og idrett. Studentene deltar også på festivaler og seminar i inn- og utland i regi av skolen eller gjennom instituttets nettverk. Rauland har studenter fra inn- og utland, lærere med spisskompetanse og dyktige gjestelærere.

Institutt for folkekultur har nasjonalt hovedansvar for høyere utdanning innen tradisjonskunst - folkemusikk og folkekunst. Instituttet tilbyr master i tradisjonskunst, bachelor i folkemusikk eller folkekunst og en rekke årsstudium eller kortere kurs innenfor de samme fagene. Et eksempel på et kortere kurs er innføring i norsk folkemusikk, der studiet passer både som videreutdanning for musikklærere, som del av en musikklærerutdanning eller som del av en universitetsgrad.

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles