European Media Partner

Kom i vårstemning med Finn Schjøll


Nettene er fortsatt kalde, luften er skarp, men snøen smelter og solen skinner. Våren er endelig her.

– Jeg sirkler jo rundt hagesentrene som en gammel slu rev.

– Våren er fantastisk, det er som verdens beste mandag. Du begynner på en måte på nytt, og dette er starten på hageåret for mange, sier Finn Schjøll entusiastisk.

– Jeg sirkler jo rundt hagesentrene som en gammel slu rev. I år vil jeg være tidlig ute, og ha alt i hus i god tid.

Blomsterdekoratøren og TV-profilen henter inspirasjon til hagen fra Internett og sosiale medier, og forteller begeistret om svenske Helena Holmgren, eller Himlajord som hun kaller seg på Instagram.
– Følger du henne lærer du mye. Hun holder til i Midt-Sverge – der er det kalde forhold. Det er som Trondheim. Hun er ekstremt flink, og nå bugner hele huset hennes av spirer. Når sommeren kommer legger hun ut fantastiske bilder fra hagen.

Kanskje har snøen smeltet hos deg, eller du venter på at siste rest skal forsvinne. Våren er uansett en fin tid å være ute og forberede hagen eller terrassen til sommeren.
– Med en gang snøen har forsvunnet så begynner du å rydde. Rydding er viktig. Ta alt det du har av potter og vask dem rene og pene, så de er klare til å plante i, sier Schjøll.

– Har du et drivhus kan du begynne å så planter nå, eller har du et utflyttet barnerom hvor det er lyst og ikke for varmt kan du for eksempel sette Georginer i potter og gjøre masse sånne ting. Men du må huske at det må være mye lys. Krydderurter er fint å begynne med, det er enkelt å få til, sier han.

– Men du må du huske på at dette er bittesmå frø, det er barnepleie. Du kan ikke reise bort i weekenden hvis du driver og sår, det går ikke. Det er akkurat som små barn som må ha melk. Frøene må ha vann i små mengder. Ofte.

Selv venter hageentusiasten med å plante blomster ute til 10. juni. Det er datoen som gjelder for å unngå det barske vårværet. Kalde netter og skarp vårsol kan ifølge Schjøll være i tøffeste laget for de fleste blomster, men blir du fristet til å plante ute allerede nå finnes det noen blomster som tåler mer enn andre.
– Vær tålmodig og følg temperaturen sier jeg, men er du ivrig kan du for eksempel begynne med Stemorsblomster. De finnes i mange vakre farger, de tåler mer og kan plantes tidligere enn andre blomster, sier han.

På våren kan temperaturen variere med opptil 15 grader eller mer, og været er kanskje den største utfordringen. Fra minusgrader til plussgrader, strålende sol og vind, regn og kanskje snø. Har du blomster ute bør du sette dem lunt inntil husveggen eller i le for vinden. Det kan også være lurt å dekke til plantene med et lett pledd eller et laken før natten kommer. Eventuelt kan du ta blomstene inn hvis det er meldt minusgrader.

Du kan også skape vårfølelsen inne i stua. Blomsterbutikkene bugner av fargerike vårblomster, men det du trenger finner du også rett utenfor døren.
– Gå ut i naturen, plukk med deg noen fine grener med knopper og ta med inn. Har du syriner i hagen, så klipp av en stor gren og sett den i en stor glassvase. Plukk gjerne noen fine stener som du vasker rene og legger i bunnen, plasser syrinen i midten og legg grener rundt. Det blir veldig flott, avslutter Finn Schjøll. 

Fakta

Eksempler på vårblomster som tåler litt kjøligere netter:

Viola og Stemor

Løkvekster som tulipaner og påske-/pinseliljer

Vårlyng

Tusenfryd

Eføy

Helleborus (juleroser)

Share this article

Journalist

Christine Wollan

Related articles