European Media Partner

Kjendismegeleren som fant veien hjem

– Ikke alle er født selgere, men alle kan lære seg å selge. Ikke minst å markedsføre seg selv, sier Fredrik Eklund som driver sin virksomhet i New York.

Alle frarådet meg å delta i «Million Dollar Listing New York»

Med en viss risiko for slenge rundt seg med klisjeer, kan man vel trygt si at Fredrik Eklund er selve manifestasjonen av «den amerikanske drøm.» At det enkelte menneske er sin egen lykkes smed er også en treffende klisje når man skal omtale den unge gutten som slo alle rekorder allerede som selger av jule-blader på sin første tur til New York som tolvåring. Det var også da han bestemte seg for at han en vakker dag skulle bo der. Som ungdom slukte han av den grunn alt han kom over av stoff om USA generelt, og om New York spesielt.

Om vi skal spole kjapt gjennom Fredrik Eklunds liv fram til i dag, vil det se omtrent slik ut: Utvekslingstudier i Minnesota. Avbrutte studier på «Handelshögskolan» i Stockholm. 23-årig IT-entreprenør med 45 ansatte. IT-journalist i «Finanstidningen» og fast jobb hos SEB i Stockholm, London, Singapore og Tokyo.

Han fulgte dog ikke den innlysende veien innen bank- og finansverden som sin far før ham. I forbindelse med at Fredrik Eklund reiste mye til USA, blant annet i egenskap av sitt virke som manager for åtte (!) musikkprodusenter, valgte han å ta skrittet fullt ut og flytte til New York først.
– Det var ingen nøye gjennomtenkt plan bak å flytte til New York i 2003. Det eneste jeg følte var at jeg endelig var på riktig plass. Jeg visste jeg ville ha suksess, uten egentlig å vite hvordan eller med hva.

At han havnet innenfor eiendomsmegling beskriver han som ren flaks.
– Det var en kompis som sa til meg at jeg burde prøve meg som megler. «For det første har du mattehjerne, du er analytisk anlagt og du skjønner grunnleggende økonomi. For det andre har du en små-gal personlighet. Det digger kundene. Prøv deg på eiendomsmegling!»

Som sagt så gjort. Med en gang han hadde fått sin meglerlisens i 2004 gjøv han løs på jobben og siden har det gått fort. Allerede det første året solgte Eklund for mer enn femti millioner dollar. Noe som ble belønnet med en nominasjon til bransjeprisen «årets nykommer.»

Selv beskriver han seg som en person som egentlig aldri har hatt en skikkelig jobb, altså et ansettelsesforhold med fast lønn. Eklund har alltid jobbet på provisjon eller med risikokapital.
– Selv her i i New York er jeg en «Independent Contractor» - for det er faktisk slik det fortsatt foregår på «Eklund Stockholm New York» (ESNY)

Sistnevnte er den megler-virksomheten Eklund startet i Stockholm i 2009. En virksomhet med det mål for øyet å selge utelukkende eksklusiv eiendom i Stockholmsområdet. ESNY er i seg selv en utrolig suksesshistorie, et ytterligere bevis på Fredrik Eklunds teft og kløkt når det kommer til å gå mot strømmen og faktisk lykkes med nye angrepsvinkler i en ellers konservativ bransje.
– Når jeg i 2010 skrev under på deltagelse i den første sesongen av «Million Dollar Listing New York» advarte kolleger, familien - ja egentlig alle - meg mot å delta. De mente jeg bare ville ødelegge min megler-karriere og at ingen med penger noen gang igjen skulle våge å bruke meg.

Nå har han akkurat begynt innspillingen av sesong seks. Eiendoms-forretningene blomstrer og han er signert for ytterligere tre sesonger.

En av årsaken til at dette TV-formatet fungerer så bra tror han er det faktum at publikum får et innblikk i en ellers lukket verden bestående av svært rike mennesker og deres smågale, eksentriske megler. Men for å lykkes må man også mislykkes i ny og ne.
– Det året vi var aktive i i Norge stod Eklund Oslo-New York for tre av de fem dyreste eiendomstransaksjonene i landet, og vi satte en historisk rekord for Norge. Vi satset dog litt hardeste laget, hadde for store kostnader, tallene hang ikke helt sammen og det føltesfeil i ett lengre perspektiv å holde den norske virksomheten gående fra New York. Samtidig lærte vi mye og jeg føler i dag vi kom styrket ut av det.

I boken «Sälj!» deler Eklund broderlig på sine erfaringer fra ett liv som selger. Han er av den oppfatning at alt salg i bunn og grunn handler om å selge seg selv. Uansett om det er snakk om julekort som barn, om du sitter i et ansettelses-intervju, går på en date eller selger luksus-leiligheter til filmstjerner i New York.
– Jeg pleier å si at jeg har jobbet hardere enn noen annen. Den eneste grunnen til at jeg har blitt nummer éneren av meglerne i New York, er at jeg har jobbet mer eller mindre døgnet rundt i de ti første årene. Jeg kom først og gikk sist fra kontoret, Jeg besøkte ikke familien i Sverige verken til jul, påske eller midtsommer, og jeg kjenner på en aldri så liten sorg over å ikke være til stede på familiebildene fra den tiden. Det er først nå jeg har funnet en slags balanse i livet.

En viktig del av akkurat den balansen handler om makkeren og kjæresten Derek Kaplan som han giftet seg med 2013, og deres hus i Connecticut.
– Nå har jeg en ro og en tilfredstillelse i livet jeg vel egentlig ikke har kjent siden barndommen. Jeg føler meg veldig fornøyd med livet mitt, med meg selv, med jobben. Ja med alt faktisk. 

Fakta

FAKTA

Fredrik Eklund, 39, er fra Akalla og har gjort seg et navn som eiendomsmegler i New York. Han er kjent over store deler av verden gjennom realityserien «Million Dollar Listing New York» som vises i 113 land. Eklund har solgt eiendommer til kjendiser som: Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio og Daniel Craig.

Share this article

Journalist

Martin Westholm

Related articles