European Media Partner

Herlig kvalitetsmat fra alle verdenshjørner servert på gata

Gatemat-revolusjonen har for alvor slått inn over Oslo. Først og fremst representert gjennom det raskt voksende antallet foodtrucks som serverer gourmetretter til kresne i forbifarten. I 2019 vil ordningen etter alle solemerker videreføres og utvides. 

Det var mange gatekjøkken i Oslo før 2007. Det førte til bråk og forsøpling. Det som var av kontrakter ble derfor faset ut. Fra 2015 begynte imidlertid kommunen atter å gi tillatelser. Slik fikk en ny generasjon gatemat hjul å gå på. Felles for alle de snaut tjue konseptene som så langt har fått lov til å trafikkere byens torg og gater er; skyhøy kvalitet, kortreist, unikt, bærekraftig og velsmakende.  

Det er matpakka som er den største konkurrenten til Oslos matvogner.

På et små-surt Youngstorg er ikke køen særlig lang, men det siger jevnt til med kunder som bestiller smakfulle retter fra alle verdens hjørner. Gjerne skylt ned med en Tøyen-cola. Du finner som regel foodtruckene parkert på Youngstorget, ved Østbanehallen eller på Rådhusplassen. 
– Alt lages fra bunnen. Alle Oslos foodtrucker serverer mat av høyest mulige kvalitet. Den største konkurrenten er da ikke de andre foodtruckene, men uten tvil den særnorske matpakka. De andre foodtruckene ser jeg på som en større helhet. En helhet som sørger for et rikere og bredere tilbud. En helhet som sakte men sikkert endrer nordmenns matvaner og forhåpentligvis får folk til å la brunostskiva bli hjemme, sier den 47 år gamle iren Ian Samways, eier av foodtrucken «4 Gringos». Han har fartet verden rundt med ulike restaurantkonsepter hele livet. 

Selv om vinteren står mange av bilbodene klare til å fore sitt publikum med fargerik gatemat fra hele verden. Samways er av den oppfatning at når du først har fått smaken, er det vanskelig å slutte. Dette har resultert i at hjulene ruller stadig bedre også økonomisk. Nå håper han at ordningen videreføres av kommunen.
– Den største hindringen for gatemat i Oslo har så langt vært strenge retningslinjer fra kommunen. Våre kunder forteller oss at de gjerne skulle sett oss andre steder i byen til andre tider, men så lenge kommunen har lagt begrensinger på hvor vi kan stille oss, er det lite vi kan gjøre. Riktignok kan alle - så lenge man har serveringsbevilling fra Mattilsynet og tillatelse fra grunneier - selge fra privat grunn, men de offentlige byrommene er langt mer attraktive, avslutter Samways.  
I 2019 er det duket for ny street-food-hall i gamle Torggata bad. Gjør deg klar for 1800 kvadratmeter street food-marked midt i hjertet av Oslo. En hall som skal huse 17 kjøkken og tre barer. I alt er det investert 70 millioner kroner i innredning, brannsikring, lydisolering og ventilasjon. Uteservering vil ha 150 sitteplasser. Matserveringen vil bli spredt rundt på 1200 kvadratmeter. Fortæring av herlighetene vil skje i et røft innredet lokale mot vest. Hallen er ventet å åpne i første kvartal 2019.
Mathallen er ment å være et tilbud til folk som ønsker frokost, en matbit ved laptopen, lunsj eller et uhøytidelig måltid med familien.

Her finner du foodtrucks i Oslo


Oslo kommune har i løpet av de siste årene satt av flere plasser hvor foodtrucks får lov å servere mat. Disse steden er: 

  • Rådhusplassen
  • Spikersuppa
  • Vaterlandsparken
  • Kubaparken
  • Europarådets plass
  • Christian Frederiks plass
  • Utsikten

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles