European Media Partner
Martin Solhaugen og Kim Sørensens LIVSSTIL

Gutta som gjorde reisedrømmen virkelig

En lidenskap som vokste frem på gutterommet i Nittedal har i dag blitt en fulltidsjobb for duoen bak konseptet Reisegutta. På under ett år har de reist nærmest verden rundt med kamerautstyr på ryggen – og produsert innhold for verdenskjente merkevarer.

#Hjemmeetkvarter er Martin Solhaugen og Kim Sørensens selverklærte hashtag. Det siste året har bestevennene bak Reisegutta levd mer i kofferter enn i leiligheten de to deler på Løren, og krysset flere landegrenser enn majoriteten av oss vil i løpet av en livstid. Hadde du derimot spurt dem for ett år siden ville ingen av dem klart å forutse hvordan 2018 ville bli. Hva skjedde?

Det startet som en felles barndomsdrøm. To bestevenner som elsket å fange øyeblikk på film. De lagde sketsjer, hoppet fra klipper og brukte humor som et verktøy. Men bak den useriøse fasaden lå en større visjon: En dag skulle de ut på virkelige verdenseventyr.

Martins valg om å fullføre bachelorgraden i Massekommunikasjon på Hawaii ble ubevisst det første steget i riktig retning. Omringet av tropisk natur og likesinnede som forsto verdien av krysskommunikasjon og sosiale medier, våknet filminteressen til live igjen. Kim fløy over, vloggen på YouTube ble til, kunnskapen om Instagram vokste og drømmen om å reise ble ett mål. Mens Kim fotograferte, produserte Martin 250 videoblogger i løpet av et år. For hver gang de postet nytt innhold på sosiale medier vokste antall følgere – og med nye følgere fulgte nye muligheter.

Januar 2018 ble Reisegutta etablert. Kim jobbet som lærervikar på skole og Martin var kreativ regissør produksjonsselskapet Wordup. Så banket Volvo på døra; De hadde sett videobloggene på YouTube og ønsket seg en bit av kaken. Med støtte fra den tidligere arbeidsgiveren som Martin i dag takknemlig omtaler som «stedet som la grunnmuren for alt», satt de plutselig på flyet til New Zealand – og sitt første, store oppdrag som team. 
Til tross for sin unge alder har Reisegutta mestret det mange tar til takke med å drømme om.  De forvandlet en hobby til sitt livsverk. De kunne, som mange gjør, bare tatt et friår og backpacket. Men de ville ikke bare reise, de ville produsere, utfordre og inspirere andre – både til å gå utradisjonelle veier, til å reise mer og til å reise annerledes.

Visjonen speiles først og fremst gjennom aktørene guttene håndplukker ut som samarbeidspartnere. De takker nei til mange – det er viktig at konseptet føles ekte. Troverdig. Og at det står i tråd med ikke bare merkevaren Reisegutta, men også Martin og Kim som personer. Den største motivasjonen finner de hos aktører som tør å tenke utenfor boksen og som ser verdien av kreativ frihet.
Aktører som tør å gå bort i fra den tradisjonelle måten å tenke reklameproduksjon på og heller satser på noe helt nytt. Til gjengjeld er noe av det viktigste for Reisegutta å bevise at de er mye mer enn influencere - de er først og fremst produsenter. 164 000 følgere på Instagram er bare kirsebæret på toppen.

Får Martin og Kim muligheten til å velge reisemål selv, går de også helst for steder mest mulig ulikt for hva de er vant til hjemmefra. Frykten for det eksotiske og ukjente er for lengst borte – nå er det nettopp de fremmede kulturene, historiene og de unike opplevelsene de jager etter. 

Dermed er det kanskje ingen stor overraskelse at Guatemala og Sri Lanka er blant landene som troner listen over Reiseguttas favorittreisemål så langt, eller at drømmen er Tokyo og større deler av Afrika. For dem handler det å reise om å fortelle historier som fortjener å bli hørt, og for å finne dem må man trå egne veier, lære landet å kjenne og gjøre et dypdykk under overflaten. 

I følge globetrotterne er det nemlig da de lærer mest: utenfor sin egen komfortsone. Enten det er i form av et land man kjenner lite til, en attraksjon som utfordrer ens egen frykt eller et område man er blitt advart mot. Verden er full av skjulte skatter og ukjente sider. Og jo mer Reisegutta reiser, jo mer vil de se – og jo flere historier vil de fortelle. 


Reiseguttas beste reisetips!

  • Følg drømmen, ikke strømmen! 

  • Snakk med lokalbefolkningen. De er fulle av historier og gode tips. 

  • Planlegg litt, men ha nok rom til impulsivitet. Det dukker alltid opp noe uventet.

  • Pakk smart: planlegg antrekk på forhånd og ha alltid med en stor sekk som håndbagasje. Du må jo ha plass til å få med deg verdifulle minner hjem.

  • Husk alltid kamera, ladere, en ekstra harddisk og gode sko.

  • Spesialtips fra Kim: Aldri. Glem. Passet!

Share this article

Journalist

Reisegutta

Related articles