European Media Partner
Håkon Randgaard Mikalsen, Leder hos Norsk studentorganisasjon. SAMFUNN

Godt studievalg!

Kjære kommende student, kast alle velmenende artikler som belærer deg «disse jobbene burde du studere!», «disse yrkene tjener du mest i» eller «disse studieretningene vil vi ikke trenge i fremtiden!». 

I en jungel av tips, karrieretester, spåkuler og lønnstrinn er svaret tilsynelatende enkelt; studer det du interesserer deg for. 

Ikke se for deg at «prestisjestudiene» nødvendigvis er noe for deg kun fordi du er kvalifisert, prøv deg frem og gå for noe du kan tenke deg å lære mer om, og praktisere. 
 
Det finnes selvsagt god forskning som kan gi visse pekepinner mot hva slags kompetanse som ville behøves i fremtiden, men selv ikke forskere kan spå fremtiden sikkert. Det eneste vi vet om fremtidens jobbmarked er at kunnskap, ferdigheter og kritisk sans blir viktig. Nettopp disse tidløse verktøyene skal høyere utdanning utstyre deg med. 
 
Hvilket fagfelt du velger å fordype deg i er ikke så viktig. Du er på rett vei om du vil gå videre til høyere utdanning. Det å studere er en investering i deg selv – all kunnskap er verdifull – men det er også en investering for samfunnet. 
 
Du kan være med på å løse fremtidens, om ikke dagens, utfordringer. Jeg vil oppfordre deg, først og fremst, til å være nysgjerrig og bruke stemmen du har – i forelesningssalen som over kaffen. Engasjer deg i hverdagen din, og stå opp mot urett. Det er dem som stiller spørsmål ved gitte sannheter som finner de beste løsningene. 
 
Vi lever i en tett tilknyttet verden med intelligente roboter. Det er ikke 2081, men i dag, 2019. Vi vil se et nytt hamskifte i arbeidslivet og samfunnet. Du kan ikke lenger utdanne deg til et yrke eller én stilling, du er kanskje ikke ferdigutdannet med én master eller bachelor. Du vil jobbe med mye forskjellig og du lærer hele livet. Begrepet «livslang læring» gjør at vi må belage oss på å oppdatere kompetansen vår i løpet av yrkesaktive år. Og de yrkesaktive årene blir det flere og flere av ettersom vi lever lengre. 
 
Fremtiden blir ofte svartmalt, men har du høyere utdanning i bakhånden er du utstyrt til å kaste deg løs på utfordringene og mulighetene det bringer med seg. Så studer noe du syns er spennende. 
 
Godt valg, og lykke til!

Share this article

Journalist

Håkon Randgaard Mikalsen, Leder hos Norsk studentorganisasjon.

Related articles