European Media Partner
Arnt Steffensen Leder i Kost- og ernæringsforbundet LIVSSTIL

God helse og livsglede er ingen selvfølge

Jevnt over er dagens seniorer betydelig friskere og lever mye lenger enn tidligere generasjoner. Det er flott, men det kommer ikke av seg selv.

Seniorer er ikke som før. I dag trener de, reiser og lever mer aktive liv enn mange yngre. 

Min egen mor har passert 75, og holder høyt tempo med storbyferier, Donaucruise, teaterbesøk, trening og tar vakter for den lokale kunstforeningen. Hennes onkel igjen dro alene på backpackertur til Sør-Amerika da han var 85.

God helse er imidlertid ingen selvfølge. Selvfølgelig, hvis foreldrene dine hadde gode gener, så har du fått en del gratis. Men det rekker bare et stykke på vei. Noe må du faktisk gjøre på egen hånd, gjennom bevisste helsevalg. Vi kjenner jo til det. Holde kroppen i aktivitet. Spise sunt og variert. Gå til fastlegen med jevne mellomrom. Mye handler om forebygging og vedlikehold, på samme måte som du passer på bilen.

Vi kan like det eller ei, men kroppen forandrer seg når vi blir eldre. Eksteriørmessige utfordringer er nå én ting, men andre ting kan komme litt overraskende. Plutselig blir musklene mindre, så du må forebygge med proteinrik mat. Kroppen bruker lenger tid til å forbrenne alkohol, som i praksis betyr at du tåler mindre enn før. Det som var et forsiktig forbruk som femtiåring, kan være et høyt forbruk som syttiåring. På samme måte kan du gradvis få dårligere appetitt. Passer du ikke på, kan det i verste fall føre til underernæring. Vi vet at fire av ti eldre på sykehjem har diagnosen, eller er i risikosonen. Men det er ikke på sykehjemmet lidelsen kommer snikende. Det skjer hjemme.

Minst like viktig er den psykiske helsa. Mange bor alene. Det finnes nok verre skjebner, men har man i tillegg ingen å prate med, ingen å gå på pub eller café med, ingen å gå tur med, så fører det til ensomhet. Ikke akkurat det beste utgangspunktet for livsglede og livskvalitet. Kvinner er flinke her, men menn er generelt dårlige på å bygge sosiale nettverk! Også her handler det om bevisste valg. Om å være nysgjerrig, og sjekke hva som finnes av lokale tilbud og aktiviteter. 

Så opp av stolen, åpne døra og kom deg ut!

Share this article

Journalist

Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet

Related articles