European Media Partner

Frihet og ferie i hytte på fire hjul

Stadig flere velger å feriere på hytta med fire hjul. Drøyt 85 000 privateide campingvogner og over 43 000 bobiler ruller rundt på norske veier. 

Norge er det foretrukne ferielandet for norske bobil og campingvogneiere. Hele 9 av 10 sier nemlig at de velger Norge som ferieland nummer én, og de legger igjen milliardbeløp i norsk reiseliv. Dette viser en undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Norges CaravanBransjeforbund. Undersøkelsen avdekker også at en av de viktigste faktorene for å feriere i bobil er frihetsfølelsen den representerer. 

Geir Holm, generalsekretær i Norges CaravanBransjeforbund er ikke overrasket over resultatet.
– Nordmenn elsker å bruke fritiden sin i bobilen eller campingvognen, og stadig flere velger denne formen for ferie. Når det gjelder Norge som det foretrukne valget som ferienasjon, er nok det fordi mange ser på bobilen som sin hytte. Det er god infrastruktur for bobil og campingvogner og mange bruker den hyppig store deler av året.  

Holm mener bobilen gjør det lettere å reise å besøke familie og venner som bor langt unna.
– Det er jo godt å ha sitt eget sted selv om du er på besøk hos noen. Det tror jeg mange kjenner på. 

Det er i all hovedsak godt voksne mennesker som ønsker å ha friheten og muligheten til å reise dit de vil, når de vil – som velger bobil.
– Vår undersøkelse viser at den typiske bobileieren er et voksent kjærestepar i 60-årene med god økonomi. Det er de største bobilene som er blant de mest populære. Det handler nok i stor grad om høy komfort, tror Holm. 

Andre kjennetegn ved den typiske bobilkjøperen er at nær 4 av 10 er pensjonister og de starter bobilsesongen i april, og parkerer bilen i oktober. De fleste ferierer i Norge og Sverige og bruker bilen like mye til korte som til lange turer. De låner den ikke ut til fremmede og har fått kjennskap til kjøretøyet gjennom leie eller familie og venner. 
– Hvis man er usikker på om bobil er det rette kan det å leie være lurt før du går til anskaffelse, anbefaler Holm, som selv leide bobil i fjor sommer og reiste på golftur til Sverige med sønnen.

Det var en helt super opplevelse og en herlig måte å feriere på. 
Generalsekretæren forteller om en kraftig økning i salget av bobiler i store deler av landet vårt, men det er Møre og Romsdal som leder om man regner ut ifra bobilsalg per innbygger i prosent. 

– Det er en svært positiv utvikling i salget av bobiler i år. I løpet av de tre-fire siste årene har bransjen klart å gjøre bobilferie til en svært populær aktivitet, på alle årstider. 

Også campingvogner beholder sin standing, men den typiske campingvognkjøperen har en annen profil enn bobilkjøperen.
– Det er par med barn i 40-50 årene som topper denne statistikken forteller Holm, og legger til:

– Vi ser at nesten halvparten av de som bruker campingvogn i dag vokste opp med campingferie. Dette er en ferieform som går i arv.

Share this article

Journalist

Mari Fossheim

Related articles