European Media Partner

Fagskoler

Vurderer du å velge fagskole til høsten? Her finner du informasjon om fagskoleutdanning, mulige retninger og ulike skolesteder. 

Yrkesrettet alternativ til høyskole og universitet

Fagskoleutdanning er en to-årig høyere yrkesfaglig utdanning for deg med yrkeserfaring. Skolene tilbyr heltids-, deltids- og nettbaserte studier, slik at det er mulig å kombinere fagskoleutdanning med jobb og familie. 

– Fagskoler tilbyr korte og praktiske studier som er fleksible og tilpasset de behov som arbeidslivet etterspør. Vi utdanner fagskoleingeniører og fagskolespesialister, forteller leder for studentadministrasjonen ved Fagskolen Oslo Akershus Hanne Weichel.

Det er en rekke ulike fagskoleutdanninger spredt over hele landet. Noen er offentlige med fylkeskommunene som skoleeier. Andre igjen er private. Studietilbudene spenner over et vidt spekter fra kreative fag, helse- og oppvekstfag til tekniske fag. 
– Fagskolen utdanner spesialiserte yrkesutøvere med høy kompetanse til mange forskjellige bransjer. Kompetansen tas i bruk i arbeidslivet uten noen form for ytterlige generelle opplæringstiltak. Fagskolestudenter er inntjeningsdyktige fra dag én i jobb. Derfor er de etterspurt i arbeidsmarkedet, understreker Weichel. – Det er ikke uvanlig at bedrifter besøker oss mens studentene er i gang med sitt hovedprosjekt og rekrutterer før de er ferdige med utdanningen. 

– Det er typisk elever som har gått yrkesfaglinjer på videregående og har fagbrev som velger fagskoler, avslutter Weichel. 


Ny fagskole i Oslo

Etter mer enn 25 års drift har Fredrikstad FagAkademi valgt å etablere nytt skolested i Oslo. Tilbudet blir det samme som i Fredrikstad: fagskolestudier innen regnskap/økonomi, IT/nettverk og reiseliv, i tillegg til utdanningen medisinsk sekretær.

Dette er praktisk rettede studier som er direkte jobbkvalifiserende og tilpasset næringslivets behov.
– De første klassene starter i februar 2019, forteller daglig leder Ommund Vegge. – Da setter regnskapsmedarbeidere og medisinske sekretærer seg på skolebenken. De øvrige studiene har oppstart høsten 2019. Oslo FagAkademi holder til i trivelige lokaler, kun fem minutters gange fra Oslo sentralstasjon og Oslo bussterminal.

Oslo FagAkademi er en fagskole, og utdanningstilbudene Reiselivskoordinator, Regnskapsmedarbeider, Regnskapskonsulent og Nettverksadministrator gir studiepoeng. 
– Fagskolesektoren er i vekst, og den teknologiske utviklingen medfører økt behov og etterspørsel etter arbeidstakere med oppdaterte kunnskaper og ferdigheter, sier Vegge.

– De fleste av våre studenter er voksne personer fra 20 til 45 år. Opplæringene går over et halvt år eller ett år og egner seg derfor godt til etter- og videreutdanning. I tillegg til studier på heltid tilbyr vi også studier på kveldstid som kan kombineres med jobb, avslutter Vegge.


Fagskolene er viktig for oss

– For oss betyr det veldig mye å kunne rekruttere medarbeidere med fagskolebakgrunn, forteller Lars Christian Stømner, leder for personal og ressurs hos byggentreprenør Ø.M. Fjeld. Han er selv en av de ansatte i selskapet med både fagbrev og teknisk fagskole. 

Ø.M. Fjeld er en av Østlandets ledende byggentreprenører med en årlig omsetning på 2,7 mrd kroner. Konsernet sysselsetter rundt 500 ansatte, og har datterselskaper og regionkontor i en rekke byer på Østlandet.
– Fagskoleutdanningen er en praktisk rettet opplæring. Studenter som velger teknisk fagskole, har gjerne fagbrev og erfaring fra bransjen. Etter endt utdanning starter de ofte som formenn hos oss, og kan ta stegene videre til anleggsledere og prosjektledere, sier Stømner.

– Det er viktig at kandidatene ser den røde tråden i karrieremulighetene, da de med yrkesfaglig bakgrunn ofte blir i bransjen. Ungdomsskoleelever som vurderer å søke på yrkesfag, må derfor være klar over at alle muligheter for høyere utdanning og lederstillinger fremdeles er helt åpne.

Ansatte med teknisk fagskole og et fagbrev i bunn, blir ofte dyktige byggeledere. De snakker samme språk som fagarbeiderne, og er involvert i prosjekter på en god måte.
– En riktig miks av medarbeidere er viktig for et entreprenørkonsern som Ø.M. Fjeld, avslutter Stømner.    


Vil jobbe med kreativitet

Arbeidsmiljøundersøkelsen fra 2018 viser at frisører er de mest lykkelige på jobb. Det er et resultat Sinikka Stenberg kan skrive under på. – Det stemmer! Jeg gleder meg i alle fall til å gå på jobb hver dag. Vi møter mye forskjellige mennesker, og det er alltid blide kunder som gjør arbeidsdagen god.

Hun har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker og samtidig få bruke sine kreative evner.
– Det var et opplagt valg for meg å begynne i lære som frisør. Jeg liker å jobbe med andre og få dem til å føle seg spesielle. I en kreativ jobb som dette kan jeg utfordre meg selv. Jeg får nye utfordringer hver eneste dag. Det er spennende og lærerikt, sier Sinikka og fortsetter: 

– Jeg er også utdannet make-up artist. Det er ganske fint å bygge videre på det i jobben som frisør. Etter et halvt år på Norsk frisørskole fikk jeg læreplass hos Nikita Byporten, og nå er jeg i full gang med å ta svennebrev. Læretiden er tre år.

Noen kunder er veldig bestemte på hvordan håret skal være, mens andre er åpne for Sinikkas ideer og forslag.
– Jeg har vært interessert i hår og make-up hele livet, så jeg tror ikke mamma og pappa ble så veldig sjokkerte da jeg valgte frisøryrket. 

Årnes-jenta stelte håret på dukkene sine som liten. Etter hvert var det venninnene som måtte stille til frisørtimer.
– Det ble vel noen litt uheldige klipper noen ganger, men de stilte opp.

For å holde seg oppdatert på motebildet, følger Sinikka med på sosiale medier og leser alt hun kommer over av moteblader. – Det gjelder å være oppdatert og hente inspirasjon, avslutter Sinikka. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles