European Media Partner
Steinar Klein har en pasientjournal du neppe finner maken til. HELSE

Et vandrende bevis på en medisinsk revolusjon

Selv om Steinar Klein (63) i dag har en pasientjournal du neppe finner maken til, hadde han ikke vært syk en dag før han rundet 49. Da snudde lykken. I løpet av få år har han gjennomlevd kreft, store hjerteproblemer, diabetes og kreft en gang til. 

I teorien har jeg altså blitt vekket fra de døde intet mindre enn 35 ganger. 

I 2006 fikk småbarnsfaren Steinar Klein plutselig hjerteproblemer. I løpet av en knapp måned ble han fraktet med ambulanse til Ullevål sykehus hele åtte ganger, uten at de egentlig fant noe.
– Det viste seg at jeg hadde en fortetning i en blodåre inn til hjertet. Blodåra ble blokka ut, en stent satt inn og jeg ble sendt hjem. Det var da problemene med hjerteflimmer begynte. Den gangen var Ullevål det eneste sykehuset i Norge som gjennomførte denne nye og effektive behandlingen kalt ablasjon. Jeg var med andre ord heldig, sier Klein.

Ablasjon er forenklet sagt en metode hvor man går inn i hjertet via lysken og stopper uønskede elektriske impulser. Metoden har blitt stadig vanligere og mange nordmenn får hjelp hvert år. Slik var det ikke i 2006.
– Totalt sett har jeg gått gjennom syv slike operasjoner. Fire i Norge, to i Danmark og én i Tyskland. På Ullevål fikk de ikke has på problemet. Teknologien var ny og legene uerfarne. Den fjerde juni 2010 ble jeg derfor sendt til en spesialist i Hamburg. Etter det har jeg omtrent ikke hatt problemer med flimmer, forteller Klein.

Det var det norske helsevesenet som sendte ham ut av landet. Først til Danmark så til Tyskland. Grunnen var at han hadde så hard hud at de ikke turte å gå gjennom hjerteveggen. To år før dette - i 2008 - fant de imidlertid foruroligende mengder hvite blodlegemer i Kleins prøver. Hvilket viste seg å være kreft. I drøyt tre uker svevde småbarnsfaren i uvisshet. Heldigvis viste det seg at det var en mild og relativt ufarlig form for leukemi. En form man ikke dør av, men med. Hjerteproblemene er dog tiltagende. Han har fått hjerteflutter, en form for hjerterytmeforstyrrelse hvor forkamrene i stedet for å slå 60 slag i minuttet, går bananas og slår over til 300 slag i minuttet. På toppen av dette får han diagnosen Diabetes 2. 
–  Legen ga meg stående ordre om å komme opp på Aker sykehus med en gang hjertet endrer takt. På Aker gjennomfører de noe som kalles elektrokonvertering. En metode hvor man stopper hjertet, gir det ett eller flere strømstøt for å bryte atrieflimmeret og på den måten gi det sjansen til å gjenoppta en normal rytme. Elektrokonvertering gjennomføres i full narkose, så jeg har ikke kjent smerter i forbindelse med dette, sier Klein.

Klein har uten sammenligning norgesrekorden i elektrokonverteringer av hjertet. Bare på fem, seks måneder i 2010 hadde han 29 hjertekonverteringer. Totalt gjennom de siste fjorten årene har han hatt 35. 
– I teorien har jeg altså blitt vekket fra de døde intet mindre enn 35 ganger. Det var så galt til slutt at jeg kom på sykehuset klokka åtte om morgenen og ble lagt i narkose. Deretter stoppet og startet de hjertet mitt, og jeg var ikke ute igjen før halv to. Overlegen nektet til slutt å utføre flere behandlinger på meg. Han mente at mengden inngrep utgjorde en umenneskelig belastning. Ikke bare for hjertet men også for kroppen og psyken, sier Klein.

I september 2016 får Klein vondt i ryggen. Det viser seg etter noen måneder at han har fått en ny type kreft. Denne gangen er det en ondartet, aggressiv type blodkreft med spredning til lungene. For å berge livet må han sette i gang med cellegift umiddelbart. 
–  Jeg gikk på cellegift fra mars til august. Noe som ikke var en heldig kombinasjon med et voksende hjerte. Cellegiftkuren er det absolutt verste jeg noen gang har vært med på. I tillegg går hjertet bananas og nekter å gå tilbake. Ullevål nekter å utføre konverteringer, da hjertet slår over igjen tvert jeg får cellegift. I løpet av kuren blir jeg kjørt med blålys til sykehuset åtte ganger. Den siste ambulanseturen husker jeg ingenting av før jeg våkner med alle brødrene mine og sønnen min stående over meg ved senga. Jeg har da vært borte i ett og et halvt døgn, sier Klein.

Så snudde lykken igjen. Steinar Klein ble kvitt kreften. Riktignok har det vært et par elektrokonverteringer siden den tid og han sliter med overvekt, diabetes og kortpustethet, men i forhold til cellegiften er det ingenting. 
– Hadde det ikke vært for et fantastisk norsk helsevesen, en vitenskap som har gjort enorme framskritt parallelt med min sykdomshistorie og tilgang på moderne medisiner som holder sykdommene i sjakk, hadde jeg vært stein død. Da jeg hadde min første ablasjon på Ullevål var dette fortsatt helt nytt i Norge. De hadde på det tidspunktet akkurat etablert et ablasjonssenter og gjennomførte kun to, tre operasjoner i uka. I løpet av den tiden jeg har gjennomført mine operasjoner, er køen vokst til å bli tre år lang. Nå gjør de åtte om dagen her i byen også. At jeg ble kvitt kreften kan jeg takke voldsomme framskritt i person- og krefttilpasset cellegift for. Er det rart jeg er takknemlig for livet, avslutter Klein. 

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles