European Media Partner
Linda Steen, interiørarkitekt og aktuell med TV3-programmet «Superoppusserne» LIVSSTIL

Et godt hjem skal gi energi, inspirasjon og gjøre hverdagen lettere

Rådet kommer fra Linda Steen, en av Norges mest høyprofilerte interiørarkitekter. I motsetning til mange av sine kollegaer er hun minimalt interessert i trender og tidenes skiftende farge- og materialmas. Et hjem bør etter hennes hode være tilpasset de som skal bo der, deres livssituasjon og smak.

”Velg tidløse materialer. Velg kvalitet. Alle de dyre elementene bør være klassiske og stilrene”

– God interiørarkitektur skaper trygge rammer rundt en omskiftelig hverdag. Da er det aller viktigste selvfølgelig hvem du er og hva du liker. Trender kommer og går, et hjem består. Hjemmets rom skal inspirere, kommunisere identitet og være praktiske. Som interiørarkitekt er det min oppgave å hjelpe mennesker til å forstå sine behov og ut fra dem skape en visjon for et funksjonelt hjem som gjør hverdagen - altså selve livet - enklere, mer inspirerende og tryggere, sier interiørarkitekt Linda Steen.

Siden 1984 har Steen drevet Scenario Interiørarkitekter. Et velrenommert arkitektkontor beliggende i Oslo og bestående av 31 kloke hoder. Oppdragene spenner seg fra utforming av interiøret til nytt regjeringskvartal, det kommende Munch-museet og Deichman Bjørvika, til kontormiljøer, hoteller og rehabilitering av hus og hytter, blant mye annet.
– Alle vi i Scenario brenner for å levere gjennomtenkte konsepter uansett oppdragets størrelse. Jeg tør påstå at vi gjennom en bevisst holdning til de respektive byggenes grunnleggende forutsetninger og dynamikk - og ikke minst til menneskene som skal bruke dem - makter å ta vare på det viktige samspillet mellom eksteriør, funksjonalitet og interiør. Uavhengig av oppdragets størrelse og prestisje. Jeg kan med hånden på hjertet si at det å designe et hjem, er en minst like stor glede og utfordring som å skissere løsninger med store intensjoner, sier Steen.

I takt med at boligpris-galoppen så smått har bremset opp, er det for de fleste av oss ikke lenger like enkelt å refinansiere seg til splitter nytt kjøkken og bad annet hvert år. Det syns ikke Steen er noe problem. I tillegg til å være et pengesluk, er utidig og unødvendig oppussing også langt unna bærekraftig sett i sammenheng med miljøet og en gryende knapphet på ressurser.
– Jeg er først og fremst opptatt av varige løsninger. Hos oss
i Scenario bruker vi gjerne begrepet «klassisk moderne.» I dette legger vi å lage løsninger som er i tiden, men som samtidig ikke er så outrerte at de må byttes ut til neste år. En god løsning er tidløs. Et hjem skal fungere og være trivelig å bo i. Det bør også kunne tilpasses nye faser av livet. Intet liv
er statisk og hjemmet bør derfor egne seg til skiftende livssituasjoner. Om du skaper deg et rede som er veldig spesifikt for situasjonen du er i her og nå, bør du også tenke på den dagen du skal selge, eller kanskje får en familieforøkelse, anbefaler interiørarkitekten.

Kvalitet og tidløse materialer er nøkkelen for å lykkes med
det tidløst klassiske. Ifølge Steen bør et grunnleggende godt design vare et sted mellom ti og tjue år. Om enn med noen små justeringer.
– Velg tidløse materialer. Velg kvalitet. Alle de dyre elementene - som badet, kjøkkenet og sofaen for eksempel - bør være klassiske og stilrene, slik at de tåler tidens tann og ikke blir umoderne over natten. Så kan man heller bruke elementer som puter, gardiner, tepper, dekor, kunst og
kanskje male om veggene, for et mer tidsriktig og personlig uttrykk. Det er vel kanskje akkurat dette som representerer den hotteste trenden nå om dagen, sier Steen.

Av materialer som neppe går av moten med det første trekker Steen fram lyst og mørkt tre. Da gjerne fra det helt blonde til det sortbeisede. To utrykk som også er fine i kombinasjon.
– Når det kommer til farger har det lenge vært mye beige og hvitt, så det er forståelig at folk nå hungrer etter farger. En annen fin trend er mangfold av metaller. Og da ikke bare rustfritt stål, men også kobber, messing og behandlede metaller, elokserte farger for eksempel. Sort krom er kanskje det aller nyeste. Dette tror jeg er en naturlig reaksjon på en lang periode totalt dominert av rustfritt stål, sier Steen.

Å tenke på sine små og store innkjøp i gjenbruks-sammenheng er også i tiden. Ikke bare svir det i lommeboka å pusse opp til stadighet. Å produsere møbler, inventar og bygningsmaterialer gjør solide innhugg i jordens ressurser. Allerede i 2040 vil vår stakkars klode gå tom for flere viktige materialer.
– De aller fleste større prosjekter vi deltar i har fokus på nettopp dette. Vi tenker på - og anbefaler - bærekraftige løsninger og gjenbruk der det er mulig. Det burde også gjelde for mindre oppussingsprosjekter. Du kan gjøre veldig mye med det du allerede har. Male, sett på nye knotter og gjør småting som på den ene siden løfter den eksisterende helheten, og samtidig gir den gode ny-følelesen de fleste av oss er ute ette. Kan ikke du gjenbruke det du har, så kan kanskje andre gjøre det, avslutter Steen.


Fakta

Navn: Linda Steen

Alder: 59 år

Jobb: Interiørarkitekt

Øvrig: Steen er eier og daglig leder for interiørselskapet Scenario. Aktuelle prosjekter nå er blant annet regjeringskvartalet, det kommende Munch-museet og Deichman Bjørvika. Steen er også kjent fra TV3-serien Superoppusserne.

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles