European Media Partner

Enklere hverdag med smarthus

Smarthusteknologi kan gjøre hverdagen enklere, mer komfortabel og kan spare huseieren for betydelige strømutgifter. Likevel har ikke løsningen tatt av – til tross for teknologiske nyvinninger. Nå tror smarthusleverandørene på en tidobling av markedet i løpet av få år.

Mange har valgt å satse på enkeltstående styringsløsninger. Det er ikke uvanlig å regulere varmen i rommene med en termostat som gjerne kan være fjernstyrt, men det er langt fram til det integrerte, smarte huset.

Smarthjem-utstyret deles inn i tre kategorier. Den første er en «hub», en enhet av et eller annet slag som gjør at de ulike smarte tingene kan kommunisere med hverandre, med telefonen/nettbrettet ditt og Internett. Sensorene er smarthusets øyne og ører. Jo flere sensorer som er installert, jo mer sofistikert blir automatiseringen av huset. Utvalget er stort, men mest vanlig er sensorer for temperatur, fuktighet, vannlekkasje og brann, bevegelse, vibrasjon, lys, luftkvalitet, lyd og magnetsensorer som kan registrere hvis en dør eller et vindu er åpent eller lukket. Sist kommer selve «smartenhetene» som gjør ting. Slike enheter kan være lyspærer og lamper, fjernstyrte stikkontakter og andre strømbrytere, sikkerhetskameraer og termostater. Denne listen kunne vært mye lengre, men dette er det vanligste utstyret.

Når smartenhetene kobles sammen med sensorene, kan huset styres etter de reglene og verdiene som er programmert inn i systemet.

Salgssjef i HDL Nordic Haavard Haaland tror dette markedet bare er i startfasen, skriver Computerworld i en artikkel om temaet. HDL Nordic har vært i smarthusmarkedet siden århundreskiftet og har fulgt utviklingen. Haaland ser tegn på at smarthus kan være i ferd med å ta av. 

Om få år vil de smarte hjemmene utgjøre 20 prosent. Nå er bare 2-3 prosent smarte hjem, og bare fem prosent av de nye husene som bygges, er smarthus. Men vi opplever samtidig en helt annen interesse for smarte hus i dag enn for tre år siden, sier Haaland.

Smarthus-teknologien kan installeres i alle typer boliger. I nybygg eller ved renovasjon kan smarthus installeres trådløst eller med kabel. I en eldre bolig kan et trådløst wifi-system installeres. Noen mener at trådløst alltid er enklest, men dette spørsmålet har ikke noe fasitsvar.

Lampene krever fortsatt kabler. Det er bare kommunikasjonen enhetene imellom som er trådløs. Trådløs kommunikasjon kan også være følsom for dårlig forbindelse eller kolliderende signaler fra andre hus på samme frekvens. Om ikke et kablet anlegg krever for mye installasjonsarbeid, kan det i mange tilfeller være den beste løsningen.

Det er smart å spørre elektrikeren om hvilken løsning som egner seg best. Elektroinstallatøren vurderer hvor mye/stor jobb de ulike valgene innebærer, og kan gi råd om valg av trådløs eller kablet løsning. Det kan også være at en kombinasjon av teknologiene er hensiktsmessig.

Smarthusteknologien er relativt ny, og det er utfordrende at produkter fra ulike leverandører ikke fungerer sammen. Når elektrikeren skal koble opp utstyret, er det essensielt at enhetene kan kommunisere seg imellom og ikke bare at hver enkelt modul fungerer godt på egen hånd. Derfor er det viktig å velge en leverandør som har kompetansen som kreves for å finne en helhetlig løsning for huset.

Datasikkerhet kommer også inn i bildet når det er snakk om smarthus. All kommunikasjon mellom enhetene må være så sikker at den ikke kan hackes. Ingen vil like at smarthuset er tilgjengelig på nettet for alle med hackerkunnskap. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles