European Media Partner
Musiker, filmentusiast og oppussingsguru Kjersti Bergesen LIVSSTIL

Endelig lov med farge på tilværelsen

Dette sier musiker, filmentusiast og oppussingsguru Kjersti Bergesen. Hun er glad for at en lang, monoton periode med tung dominans av beige og hvitt, er på hell. Nå skal det igjen være farger på veggene. Ja selv takene er det nå lov å male.

Oppussing er en svær jobb. Så følg nå for guds skyld hjertet. Det er ditt hjem. Det er du som skal bo der.

– Nordmenn har blitt mye gladere i farger de siste årene. Dype blå- og grønnfarger er populært, men det finnes også en gyllen palett med krydderfarger. - inkludert honning og oker - som stadig fler benytter seg av for å skape en lun og fargerik atmosfære, sier Bergesen, som er klar med en ny runde av det populære oppussingsprogrammet «Tid for hjem» på TV2 rett over nyttår.

Selv takene skal males i disse dager. Det er ifølge Bergesen ingen verdens grunn til å frykte at man av får «taket i hodet.» 
– I gamle dager hadde vi tradisjon for farger i taket i Norge. Gjerne med kruseduller og border. Farge i taket er med andre ord ikke noe nytt, det har bare vært en veldig lang periode der alle skulle være hvite. Noe jeg har en mistanke om at ultrapraktiske «Tak-Ess plater» har mye av skylden for, sier Bergesen.

Fargene som nå kommer kan minne litt om åtti og nittitallets, en periode som muligens ikke vekker de lyseste minner. Frykt dog ikke. Det er nemlig en stor forskjell.
– I 2018 maler vi matt, matt på helt slette vegger, ikke halvblankt på fiskebeinsstrie. Fargerike vegger gir derfor et helt annet utrykk. Dessuten snakker vi ikke nødvendigvis om blasse pastellfarger, men heller farger som går mot jord. Som burgunder, oker, mørkeblått og kraftige, duse grønnfarger, sier Bergesen.

Når det kommer til interiør og møbler er det stadig flere piler som peker mot første halvdel av forrige århundrede. Dette innebærer blant annet myke former på møbler, buede hjørner, runde speil og mye velur.
– Selv om fokuset helt klart er på det varme og lune med tekstiler og farge på veggene, er det fortsatt mange som kombinerer med glass og metall, for å få et personlig preg, sier Bergesen.

Det er ikke lenger store forskjellen på et norsk og fransk hjem, noe som ifølge Bergesen delvis skyldes at vi orienterer oss bredere og har blitt langt mer kontinentale i smaken. Og delvis det faktum at produsentene har blitt langt flinkere til å trykke på de riktige følelsesmessige knappene for å trigge oss.
– Dette med miljø og bærekraft i en kontekst av stadig oppussing, er og blir et sårt punkt for meg. Om jeg skal nedverdige meg til å ta begrepet «trend» i min munn, må det være når det kommer til nettopp dette. For en tydelig trend er jo; gjenbruk, sirkulær økonomi og bærekraftige løsninger. Har du en sofa som er ordentlig lagd kan du med fordel trekke den om i velur i stedet for å kaste eller gi den bort. Og skal du først kjøpe en ny, så kjøp nå for guds skyld en skikkelig en, sier Bergesen.

Bærekraft handler mye om å tenke seg litt bedre om og ikke handle på impuls. Klassiske modeller og merkevarer er dyrere, men varer også lenger. Det samme kan sies om oppussing generelt.
– Oppussing er en svær jobb. Minst tre ganger større enn du ser for deg når du starter. Både økonomisk og tidsmessig. Så om du ikke absolutt må, så drit heller i det. Men skal du så følg nå for guds skyld hjertet. Det er ditt hjem. Det er du som skal bo der. Klarer du å gjøre det til noe som representere deg og ikke følger en flyktig trend, så er sjansen stor for at du vil trives med valgene dine mye lenger, avslutter Bergesen. 

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles