European Media Partner
Hagen har blitt akkurat den perlen hun og ektemannen har jobbet for. Advertisment

Eget uterom med biopeis som forlenger sommeren

– Vi er utrolig fornøyde med de valgene vi har tatt. Dette sier den lykkelige eieren av denne splitter nye rekreasjons-oasen. Hagen har - til tross for at den på langt nær er ferdig - blitt akkurat den perlen hun og ektemannen har jobbet for de siste nitten månedene.

En vesentlig del av suksessen tilskriver hun at de har tatt seg god tid til ettertanke. Og ikke minst plukket elementer og håndverkere fra øverste hylle.
– Vi tok utgangspunkt i den delen av vår drøyt ett mål store hage som i liten grad har vært i bruk, selv om den ligger rett utenfor stuedøren. Grunnen til det er en rimelig uhåndterlig helling på akkurat dette området. Både huset og hagen er jo mildt sagt noe tilårskomment, og det måtte derfor ganske omfattende planeringsarbeid til innledningsvis, sier bærumskvinnen som ønsker å forbli anonym.

Utkastet til hagen ble tegnet av landets kanskje mest anerkjente hagedesigner. En designer som blant annet har representert nasjonen Norge i berømte «Chelsea Flower Show».
– Designeren kom opp med en del forslag som jeg og min mann vurderte før han jobbet videre med løsningene vi valgte. Da vi etter noen måneder hadde funnet et design vi likte ble Trest Entreprenør engasjert. En entreprenør som igjen justerte designet i forhold til sine praktisk, opparbeidede erfaringer med hva som er mulig og ikke minst hensiktsmessig, sier hun. 

Bassenget - som på mange måter er selve midtpunktet i hagen - er blant de aller første av sitt slag i Norge, og ble valgt på grunn av sitt moderne, lekne og lekre utrykk. Å ha en av landets dyktigste designere på laget betalte seg virkelig i forhold til plassering av bassenget.
Å kunne «se» alle de viktige linjene mellom pergolaer, plantekasser, terrasse og oppmurte forhøyninger før de manifesterer seg i terrenget, krever et blikk av de sjeldne, sier bærumskvinnen.
Et helt nytt og uprøvd basseng-design skapte imidlertid utfordringer for mer enn plasseringen. Ikke bare skulle det i seg selv integreres i forhold til huset og hagen, alt som skulle bygges omkring måtte også tilpasses på millimeteren. 
– Alt som er designet skal jo også utføres i praksis. For det er jo ikke sånn at terrenget alltid stemmer med designerens situasjonskart. Å gå for Trest Entreprenører var vel derfor det aller lykkeligste valget vi gjorde i hele prosessen. De har vært svært kreative og funnet løsninger på alle praktiske og estetiske utfordringer fortløpende. Ikke minst i forhold til all finsnekring og tilpasning av rammen rundt bassenget. De er utrolig dyktige, hardtarbeidende håndverkere og i tillegg svært behagelige og etterrettelige. Det er en fantastisk kvalitet på alt de har levert. Kanskje enda viktigere er dog det faktum at deres lange erfaring og mange prosjekter i vårt klima har gitt dem inngående kunnskap om hvilke løsninger og materialer som egner seg hvor, og hvordan disse oppfører seg etter noen års bruk og bitende vinterfrost, sier hun.

I utgangspunktet var ønsket å bygge en skreddersydd pergola i eksklusivt tre. Det var imidlertid før ekteparet ble oppmerksomme på de utsøkte pergolaene fra Renson som markedsføres av Utecomfort, et søsterselskap av Trest Entreprenør. Ekteparet har også gått for integrert lysanlegg og tilrettelagt for et sentralstyrt vanningsanlegg for plenen og blomstene i hagen. Hvorvidt de skal ha et fast utekjøkken, en støpt utepeis, eller en moderne sot- og røykfri biopeis, er mer usikkert.
– Anlegget var ikke ferdig før i midten av august, og vi har lyst til å teste det gjennom sommeren før vi tar endelige beslutninger om hvorvidt vi for eksempel skal ha vegger i bakkant, hvor dusjen skal være og hvor langt vi skal strekke sommeren i begge retninger. Så langt har vi tenkt på dette som et sommersted, men vi er åpne for hvordan det utvikler seg. Og det er jo akkurat det som er så elegant med Rensons pergolaer: de kan tilpasses den faktiske bruken og bygges på etterhvert, med glass, vegger, skyvedører, screensog tak. Vi tror det er lurt å se an på hvordan den faktiske bruken blir. Ikke minst hvordan årstudienes skiftende sol og vind spiller inn på helheten. Hva man trenger av beskyttelse vet man faktisk ikke før man sitter der og kjenner på kroppen hva den enkelte årstid eventuelt måtte kreve, avslutter hun.  
Skap ditt eget uterom med biopeis og forleng sommeren i begge ender.
Dette sier Toralf Brunæs i Utecomfort. Søsterselskapet til Trest Entreprenør, som har levert elementene til hagen. Deriblant pergolaen fra Europas ledende produsent Renson.

– Det er ikke uten grunn at Rensons pergolaer har blitt så populære. Med innovative løsninger og kompromissløst fokus på kvalitet og design er Renson markedsleder og trendsetter med sine velutprøvde pergolaer. De kan blant annet fås med integrert system for avrenning av vann og motoriserte, vridbare lameller i taket. Et tak som er sertifisert for to hundre kilo per kvadrat. I tillegg til at de kan dekke betydelige utearealer, være frittstående eller en forlengelse av stuen, gir de deg muligheten for permanent skjerming. Både mot vær og vind, sol, regn og kulde. Velger du en variant med vegger eller glass, installerer en moderne biopeis, er det ingenting i veien for å utvide sommeren langt inn i den hvite årstid, sier Brunæs.

Er du lei av pipesot, brannfare og asketømming? Da kan en biopeis fra Ecosmart være midt i blinken. Dagens teknologi har nemlig gjort det langt enklere og mer fleksibelt å installere og bruke peis. I og med at en biopeis bruker flytende denaturert etanol som brennstoff soter og forurenser den ikke og trenger av den grunn verken pipe eller fast montasje. 
– Våre Ecosmart biopeiser har både frittstående, veggmonterte og innkapslede modeller, som egner godt både ute og inne.Med sitt stilrene og lekre design er det derfor enkelt - og ikke minst elegant - å skape seg en hyggelig, moderne hage med levende ild som et fortryllende element og magisk midtpunkt, avslutter Toralf Brunæs.  

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles