European Media Partner
Åge Skinstad, Brand Director Swix og Toko LIVSSTIL

Du finner alltid ei skiløype

Langrenn er Norges nasjonalidrett. Noe av årsaken til dette, er hvor tilgjengelig langrennssporten er for folk flest – både i TV-ruta og ute i naturen. 

Helt fra Nansen til Northug, har langrenn betydd mye for nordmenn. Skisporten står sterkt i Norge og langrenn er nasjonalidretten fremfor noen. Det er et enormt engasjement rundt både barne- og toppidretten. TV-tallene fra mesterskap slår alt, og «hele Norge» står stille når langrennsheltene kjemper om edelt metall. 

Hundretusenvis av nordmenn trener på langrennsski gjennom hele vinteren, og flere titalls tusen konkurrerer også. Viktigst er likevel skituren. Finnes det noe mer typisk norsk enn skituren? Den er nok det som aller mest har bidratt til å gjøre langrennssporten så populær. Her kan hvermannsen herme etter landslagsheltene: Minstemann kan løpe bakkene som Klæbo, eldstemann kan spurte som Northug og mor kan presse seg som Johaug opp bakkene for å holde følge med de små. 

Uten alle skiturene store og små legger ut på hadde det heller aldri blitt noen Klæbo, Northug eller Johaug. Derfor er langrennssportens tilgjengelighet også nøkkelen til å bevare den enorme interessen. Ingen langrennsløyper, ingen interesse. Heldigvis har nordmenn flest ei skiløype rett i nærheten.

T-banen i Oslo bringer folk direkte til noe av verdens fineste skiterreng, Nordmarka. Osloborgerne er heldigvis ikke alene om å ha sine egne «marker». Rundt omkring i hele landet finner du turterreng som står lokalbefolkningen nær, som Bymarka i Trondheim, Lillehammermarka og Romeriksåsen, der både olympiske mestere og lokale turgåere trener side om side hver eneste dag. 

Med kunstsnø, rulleski- og lysløyper i nærmiljøanlegg har langrennssporten tatt steget ut av skogen og kommet enda nærmere folk flest. Selv i byer som Stavanger, Kristiansand og Bergen finner du alltid snø et par timer unna midt på vinteren, og det er denne tilgjengeligheten vi både må sette pris på, og ikke minst – ta vare på.

På den måten kan vi sørge for at også neste generasjon vil få gleden av noe av det fineste og mest uskyldsrene som finnes, nemlig å gli innover et snødekt terreng med langrennsski på beina. For i Norge, der finner du alltid ei skiløype! 

Share this article

Journalist

Åge Skinstad

Related articles