European Media Partner

Dette kan være årets julegave!

Midt i hjerte av Oslo, mer nøyaktig på Grünerløkka finner du  Ølakademiets lokaler. De er landets ledende kursleverandør med et utvalg av ølkurs som du ikke finner noe annet sted.

I ølkjelleren på Grünerløkka er det dunkel belysning. Det dufter av humle og langbordet er dekket med et godt utvalg av ulike glass. Det er duket for ølsmaking.
Jeg hadde lyst til å gi mannen min en hyggelig overraskelse og gjerne noe vi kunne gjøre sammen. Vi er begge glade i øl og en tur til Ølakademiet viste seg å være en fulltreffer for oss begge, forteller Anita Nysted.
Nysted deltok nylig på arrangementet «Øl og sliders» hvor man fokuserer på å matche øl med ulike hamburgere, og i tillegg tar for seg bruk av øl i matlaging. 
– Å være nede i en ølkjeller var en opplevelse i seg selv. Veggene er fylt med historie, noe som også kommer tydelig frem av interiøret som skaper rammene for en god atmosfære. Ølverten som holdt kurset, nærmest boblet over av sitt engasjement for øl og man ble enkelt revet med. 

Nysted forteller at praten satt løst rundt bordet og at flere av gjestene gjerne delte sine tanker og refleksjoner rundt det de fikk smake på.
– Vi fikk smake på mye godt øl. For eksempel surøl som jeg ikke hadde smakt tidligere. Det viste seg å være svært spennende og vi har faktisk endt opp med å kjøpe dette i ettertid. I tillegg var det veldig interessant å se hvordan øl og mat kan komplimentere hverandre, forteller Nysted. Hun avslutter med å legge til at de fikk en totalopplevelse hvor de både fikk smake og lære om ølets historie, som de gjerne anbefaler andre å delta på. 

Dette er en opplevelse som passer for folk på alle nivåer. 

– På en ølsmaking hos oss står kunnskap i fokus. Her lærer man å bruke sansene når man smaker på ølen, i tillegg tar verten for seg temaer som historie, bryggeprosess og ulike typer øl. Man får også en innføring i råvarene, skjenking, valg av glass og serveringstemperatur, forteller markedskoordinator ved Ølakademiet, Benjamin Lindseth.  

Per dags dato har Ølakademiet egne lokaler i Oslo, men
tilbyr fast oppsatte opplevelser og smakinger i byene Trondheim, Bergen, Tromsø, Stavanger og Kristiansand. I tillegg arrangerer de pop-up smakinger i en rekke andre mindre byer.
– Vi tilbyr et bredt utvalg av kurs og opplevelser ukentlig. Enkelte av kursene er for de som ønsker en ny opplevelse
eller ønsker mer kunnskap om øl og mat i kombinasjon.
Andre er for viderekommende som vil løfte sine kunnskaper om ølbrygging til et nytt nivå, sier Lindseth og legger til at et gavekort på kursene egner seg fint som julegave, både til venner og kolleger.


Cato Lambine har vært interessert i øl i nesten 25 år har smakt en lang rekke ulike øltyper. Han ser likevel tilbake på besøket hos Ølakademiet som en lærerik og interessant opplevelse.
– Sammensetningen av øl var veldig spennende og strakk seg fra tradisjonelle til eksperimentelle og uvanlige ølstiler. Weissbier drikker jeg ofte, siden jeg er endel i Tyskland. IPA kjøper jeg med jevne mellomrom, og Geuze, Lambic og surøl er alle gamle favoritter. I tillegg var det morsomt å prøve seg på islandsk øl, noe som var nytt for meg. Vi fikk også teste et par nye brune sorter som var interessante, men som ikke endte opp som noen av mine personlige favoritter.

Lambine anbefaler alle som ønsker å lære mer om øl og utforske nye smaker å ta turen til Ølakademiet. 
– Det var en svært kompetent ølvert for kvelden som også var profesjonell brygger. Han delte velvillig av sine erfaring og refleksjoner, noe som både var morsomt og som gjorde at jeg fikk et nytt syn på enkelte av ølstilene. Lambine ser ikke bort i fra at han kommer til å besøke Ølakademiet igjen.Share this article

Journalist

Eirik Knutsen

Related articles