European Media Partner
Cathrine Amalie Bjørke, gynekolog ved Aleris HELSE

Derfor er det så viktig å ta celleprøven


Hvert tredje år får alle norske kvinner mellom 25 og 69 år en påminnelse fra Folkehelseinstituttet om å ta en celleprøve av livmorhalsen. Formålet med å ta prøven – og den nasjonale screeningen – er ikke å bare finne den eventuelle kreften, men snarere å forhindre at den oppstår.

Dette gjøres ved å utelukke eller påvise celleforandringer som over tid kan utvikle seg til livmorhalskreft. Som oftest utvikles livmorhalskreft langsomt over en periode på 10 til 15 år. Jo tidligere i sykdomsforløpet det oppdages, jo bedre er mulighetene for behandling. Derfor er det utrolig viktig å gjennomføre en forebyggende undersøkelse, i form av en celleprøve fra livmorhalsen, hvert tredje år.

Som kvinne er det å ta celleprøven jevnlig en av de enkleste – men samtidig blant de viktigste – investeringene du kan gjøre for din egen helse. 
Dette sier Cathrine Amalie Bjørke, som er gynekolog ved Aleris i Oslo.

Ifølge Kreftregisteret reduseres i dag forekomsten av livmorhalskrefttilfeller i Norge med rundt 70 prosent sammenlignet med hva den ville vært uten screening. Det er med andre ord ingen tvil om at celleprøven redder liv.
– Livmorhalskreft er en kreftform som vi kan redusere forekomsten av, og snart kanskje også forhindre, nettopp fordi den kan forebygges, forteller Bjørke.

– Celleprøven tar bare noen minutter og krever ingen forberedelser fra kvinnens side. I tillegg medfører den sjelden noe som helst ubehag. Så enkelt er det, og det finnes absolutt ingen god grunn til å ikke ta ansvar for egen helse og gjennomføre en slik prøve. Jeg har selvfølgelig stor forståelse for at enkelte kvinner kvier seg for en underlivsundersøkelse, men med god tid og god kommunikasjon gjennomføres dette ukomplisert for de fleste, sier hun.

Celleprøver kan tas hos fastlegen, men likevel velger stadig flere kvinner å ta den hos en gynekolog.
– Jeg tenker at det å ta celleprøven hos en gynekolog kan gi en ekstra trygghet. Dette er tross alt vårt ekspertiseområde. Gynekologer følger opp unormale prøvesvar og behandler celleforandringer. Det brukes kolposkop (et type mikroskop) for å vurdere celleforandringenes omfang, det tas vevsprøver, og utføres koniseringer som vil si at det fjernes en liten bit av livmorhalstappen. Med en gynekolog får du rett og slett et trent øye til å se på livmorhalsen din, forklarer Bjørke og fortsetter.

– En annen fordel, er at du samtidig med celleprøven får en bredere gynekologisk undersøkelse. Vi gjennomfører både kolposkopi ved behov og tar ultralyd.

Det viktigste du som kvinne kan gjøre er å ta kontakt med en gynekolog hvis du erfarer endringer i underlivet. Ved påviste forandringer bør du følge opp med kontrollprøver.
– Jeg anbefaler også at de kvinnene som ikke har vært inkludert i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet tar HPV-vaksinen. I tillegg bør man sørge for at både sine sønner og døtre mottar HPV-vaksinen, som nå er en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen beskytter mot de to typene av HPV virus som forårsaker over 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. 70 prosent av seksuelt aktive vil på et tidspunkt i livet ha hatt HPV virus smitte. Rundt 10 prosent av disse vil få en persisterende HPV-infeksjon. Det er en slik vedvarende infeksjon som øker risikoen for utvikling av celleforandringer som ubehandlet kan utvikle seg videre til livmorhalskreft.

Som oftest gir ikke celleforandringer noen varsler, og det er derfor viktig å ta jevnlige celleprøver selv om du ikke merker at noe er galt. Samtidig fremhever gynekologen viktigheten av å ta alle endringer i underlivet på alvor – og rett å slett kjenne etter.
– De første symptomene på underlivskreft er gjerne vage. Ved underlivskreft, men også celleforandringer eller infeksjoner, kan det være snakk om lett blødning etter samleie, blødning mellom vanlige menstruasjoner, støtsmerter ved samleie og at utfloden endrer seg. Spesielt blødning etter overgangsalderen skal man være oppmerksom på, forteller hun.

Om du kjenner at noe ikke er helt som det skal være nedentil, bør du ikke nøle med å kontakte en gynekolog.
– Dette gjelder selv om det ikke er lenge siden du tok celleprøve, eller du er i en aldersgruppe utenfor celleprøve-programmet, avslutter Bjørke.

Fakta

Navn; Cathrine Amalie Bjørke

Yrke; Gynekolog 

Arbeidsplass; Aleris Colosseum Nobel

Øvrig; Cathrine har jobbet innen fagfeltet kvinnesykdommer og fødselshjelp side 2011. Hun har erfaring fra både Drammen sykehus, Radiumhospitalet, Ahus og siden 2017 Aleris.

Share this article

Journalist

Emilie Wolf Joner

Related articles