European Media Partner
Inga Ragnhild Holst (48) og Vibeke Montero (44) sier at det ikke finnes holdepunkter for at 40-årskrisa finnes. LIVSSTIL

Avblåser førtiårskrisen

– Det finnes noe som heter førtiårskrise. Men du får ingen krise når du fyller førti. Tvert imot får du tid og penger til å leve det livet du ønsker, sier gründerne Inga Ragnhild Holst og Vibeke Montero. De står bak nettstedet Influens, hvor 23 bloggere over 40 år er samlet på ett sted. 

Man snakker ofte om «folk som pusher 50» som en gruppe som er desperate og i krise. Men det er de ikke. Folkehelseundersøkelser viser at angst og uro forekommer sjeldnere blant de som er førti år og eldre, sier Inga Ragnhild Holst.

– Når vi nærmer seg femti, har vi bygget hus, skiftet bleier, plukket opp ungdommer midt på natta, og er kanskje i ferd med å hjelpe ungene våre ut på eiendomsmarkedet. Voksne har kompetanse på livet, god økonomi, og lyst og mulighet til å leve som vi selv vil, sier Vibeke Montero.

Influens-bloggerne skriver om alt fra mote til motor til politikk og vin. Selv om det finnes én og annen selfie på nettstedet, så er bloggerne kompetente på feltet de blogger om, sier gründerne.

Man slutter ikke å elske mote og leppestift fordi man fyller førti. Nei, man fortsetter å dyrke interessen, sier designer og moteinspirator Hild Andresen Bergère. Hun ser match der andre ser krasj.
 – Jeg kler meg ikke som naboen og det bør ikke du heller gjøre, sier hun. 

Når hun går ut porten på Grünerløkka i Oslo, er det ikke uten leopardstilletter, en funky kåpe og sjokkrosa leppestift. 
– Å kle seg gir meg overskudd. Når livet butter, så gjør et vakkert belte og høye sko at jeg er rett i ryggen den dagen. 

Forfatter og blogger Elizabeth Lingjærde er i sitt livs beste form. Hun har gått Birken og kjører off piste i Alpene. Hun padler kajakk og løper lett en mil. 
– Jeg elsker fart, høyder og livet. For å klare å gjøre det jeg har lyst til, må jeg ha muskler og kondis. Målet mitt er å være sterk, sexy og interessert i livet når jeg runder hundre. 

Den enste ulempen Lingjærde ser med alderen, er linjene i ansiktet, som ikke alltid matcher hvordan hun føler seg. 
–  Målet er å finne ut hva som virker og hva som ikke virker av skjønnhetsbehandlinger. Jeg snakker med forskere og leger, og bruker meg selv som forsøkskanin. Det handler ikke om å se ung ut, men å føle seg bra. Jeg ser ikke noe galt i det. 

Når menn i en viss alder kjøper lave, raske biler knyttes det til førtiårskrise. Men slik er det nødvendigvis ikke. Ifølge Statistisk sentralbyrå bruker gjennomsnittshusholdningen i aldersgruppen 40-49 år 5.535 kroner mer per år enn de under 30 år. De bruker nesten mer enn dobbelt så mye på kultur- og fritidsaktiviteter og klær. Det skyldes at disse husholdningene har høyere inntekt. Når barnesetet endelig er ute av baksetet, er mange klare for å kjøpe bilen de har drømt om og det skriver Hans Vidar Levinsen om. 
 – Jeg har alltid vært interessert i bilder og satser fullt på å utvikle bloggen, sier Levinsen som nå er stolt eier av bilene han alltid har drømt om: Porsche, BMW og Lexus. 

Montero forklarer at når du ser førtiåringer i kule klær og raske biler, er de ikke desperate. De har bare endelig fått tid og penger nok til å gjøre som de drømmer om.
Du kan bare glede deg til å bli førti, avslutter Holst. 

Fakta

Det finnes ingen førtiårskrise

  • Begrepet midtlivskrise ble introdusert av psykoanalytikeren Elliot Jacques i 1965. Han studerte arbeidene til forfatteren Dante og Paul Gauguin, og fant at arbeidene deres forandret seg dramatisk da de nærmet seg 40. I artikkelen «Death And The Midlife Crisis» publisert i International Journal of Psychoanalysis, skrev han at menn av dette kaliberet kunne, når de stod overfor døden, henfalle til kunstnerisk misere eller få en større dybde i arbeidene. 

  • Det finnes ikke statistikk som kan støtte hypotesen. De fleste psykiske lidelser debuterer i ung voksen alder og stemningslidelser mellom 30 og 40 års, kommer det fram av en artikkel på Folkehelseinstituttet. I et av kartleggingsverktøyene i psykisk helsevern, Symptom Checklist Revised, stilles det spørsmål forbundet med symptomer på psykiske lidelser som angst og depresjon. Undersøkelser viser at forekomsten av symptomer er lavere hos de over 40.
Kilde: Folkehelseinstituttet

Share this article

Journalist

Influens

Related articles