European Media Partner

Alarmen trygger hus og hytte

Har du alarm i boligen eller på hytta, er det alltid noen som passer på. Alarmselskapene har vektere ute på veien som rykker ut når alarmen går, enten det er innbrudd, brann eller noe annet som har skjedd. Boligalarmen er også et hjelpemiddel for dem som ikke er trygge når de er hjemme alene.

I 2009 ble det registrert 29.972 innbrudd i boliger og ytterligere 4000 i hytter.

Burde jeg skaffe meg innbruddsalarm? Det er et spørsmål mange stiller seg før eller siden. For mange er svaret ja. En studie gjennomført av NHO Service, Finansnæringens Fellesorganisasjon og Prognosesenteret viser at det var hele 25 ganger større risiko for innbrudd i hus som ikke har FG-godkjent alarm tilknyttet vektertjeneste.

I 2009 ble det registrert 29.972 innbrudd i boliger og ytterligere 4000 i hytter. En boligalarm er god forebygging mot uønskede inntrengere og gir også trygghet ved blant annet brann. Vekterne er aldri langt unna.
Norge er det landet i verden med høyest antall boligalarmer i forhold til folketall. Dette er noen av grunnene til at boligeierne velger å investere i et alarmanlegg:

Avskrekking: For de fleste er nok avskrekking en av de viktigste grunnene til å skaffe seg en innbruddsalarm. Om du har boligalarm knyttet opp mot en vektertjeneste, er det få innbruddstyver som tar sjansen på å bryte seg inn. Det er enklere å finne en bolig som ikke er sikret med alarm. Om tyven skulle ta sjansen på å bryte seg inn, vil en øredøvende alarm sende de fleste på flukt eller redusere hvor lenge innbruddet varer.

Vanskeligere å gjennomføre innbrudd: Lydnivået i moderne alarmer gjør det nesten uutholdelig å oppholde seg i huset. Det er så å si umulig å konsentrere seg, så innbruddstyven sliter med å «gjøre jobben».

Nabovarsling: En alarm med høy lydstyrke vil kunne gjøre naboene oppmerksom på at noe er på ferde. Oppmerksomheten kan føre til at de kontakter politi eller kommer for å sjekke at alt er som det skal.

Rask respons: Tyverialarmer tilknyttet vektersentral åpner mulighetene for å få betraktelig raskere respons fra sikkerhetspersonell enn man vanligvis kan vente av politiet. Vekterselskapene har til enhver tid patruljebiler kjørende, klar til utrykning, og vekternes eneste jobb er å rykke ut på slike henvendelser. Men vekterne har ikke blålys. De må forholde seg til trafikken. Selv om vekterne ikke skulle ta en innbruddstyv på fersken, vil de kunne begrense tiden tyvene bruker på å gjennomsøke huset. Vekterne kan også rette opp skader, som for eksempel knuste ruter. Det kan være viktig for å unngå ytterligere skader fra vær og vind.

God nattesøvn: Den psykologiske effekten av å ha alarm kan også være avgjørende. Beboerne blir varslet om noen prøver å trenge seg inn i huset, og alarmen sørger for at hjelpen er tilgjengelig. De fleste moderne innbruddsalarmer har to ulike settinger: En med sensorer som slår alarm ved enhver bevegelse, og en annen som kontrollerer at vinduer og dører er lukket. Den siste - såkalt skallsikring – kan være aktivert når det er folk i huset.

Brannvarsling: Det er også mulig å kombinere alarmanlegget med brannvarsling. Sirener vekker de som måtte være i huset, og alarmen varsler alarmsentralen, som tilkaller vekter og nødetater.

Moderne boligalarmer gir mange muligheter. For eksempel kan du styre alarm, strøm og dørlåser fra mobilen samt få beskjed når barnet er hjemme fra skolen. Moderne alarmsystemer kan også være en integrert del av et Smarthus. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles