European Media Partner

Gode bilder setter følelsene i sving

Et godt naturbilde får betrakteren til å stoppe opp. Bildet skal sette i gang en følelse. Et bilde som ikke gjør det, er lite verdt, sier naturfotografen Arne Nævra.

Han har jobbet med naturfotografering og filming i 40 år og er kjent fra en rekke naturfilmer vist på NRK.
– Det kan være det som fortelles, at innholdet påvirker, som gjør bildet til et godt bilde. For mitt vedkommende kan det være en sterk historie som viser naturen som blir ødelagt, eller et foto som viser en dyretragedie. Det kan også være et kunstnerisk bilde som gjør at folk stopper opp – et motiv med et fantastisk lys som gjør at bildet kommer ut av skjermen eller boka.

– Stort sett dreier all fotografering seg om å ha blikk for hva som skal være med i den firkantede ramma. Hva skal ut, og hva skal inn – det er den viktigste vurderingen en fotograf gjør. Mye dreier seg om å forenkle for å få fram hovedmotivet, forklarer Nævra og fortsetter. Dette gjelder all fotografering: alt som ikke hører hjemme i bildet, skal bort.

Naturfotografen er ikke herre over lyset. Han eller hun har heller ikke kontroll på motivet – i alle fall ikke om en skal ta bilder av ville fugler eller dyr. Det betyr at en må være på riktig sted til riktig tid for å finne motivene. 

– En må tilbringe mye tid ute, sier Nævra. – Om man gjør det, vil en som regel få gode fotomuligheter innimellom. Det er også smart å bruke luremidler for å få fugler og dyr til å komme. Dyrene følger bestemte trekk, men de går også dit de finner noe å spise. En kan stille seg i en beiteåker, eller en kan legge ut noe de kan spise. Da øker sannsynligheten for at dyrene kommer.

– Du kan ta mange kreative bilder rundt husveggen bare du har et fôringssted, påpeker Nævra. – Kreativiteten er uansett alltid viktigst.

Naturfotografen bestemte seg tidlig for hva det var han ønsket å gjøre her i livet.
– Jeg bestemte meg for at jeg ville bli profesjonell naturfilmprodusent da jeg var 13-14 år gammel. Målet var å lage naturfilmer for NRK.

– I 1978 laget jeg to fuglefilmer fra Fiskumvannet i Øvre Eiker. Deretter utviklet interessen seg videre, men det er ikke lett å si hvordan det ble et levebrød. Mye er nok tilfeldig, forklarer Nævra. – Det er sikkert at idoler var viktig. For meg var det Sverre M Fjeldstad som var det store forbildet.

Fjeldstad var en legende og kom til Nævras hjembygd i 1970. Han skulle besøke Nævra og en kamerat, som hadde funnet landets første hekkende rosenfink på Fiskumvannet.

Nævras første kamera var en Minolta SRT101 til 1.395 – kjøpt for konfirmasjonspenger. – Jeg husker at jeg luktet på skinnet. Det var så fantastisk å holde mitt første kamera. Så plukket jeg mer jordbær for å få råd til å kjøpe et objektiv også – en 300 mm Soligor, det billigste som var å få tak i. Senere er billig kamerautstyr byttet ut med proffutstyr, men det er på ingen måte utstyret som er årsak til at Nævra har gjort levebrød ut av interessen fra barndommen. Det er stahet og iherdig innsats.

Siden -78 har Nævra produsert nesten 100 filmer eller bærende innslag for NRK. Likevel er han kanskje mest kjent for bildet av isbjørnen som klamrer seg til et lite isfjell. Det er tatt fra båtdekket en tidlig morgen og er brukt verden over som et symbol på klimaendringene. Al Gore har benyttet bildet i sine klimakampanjer.
– Fotografiet er øyeblikkets beskrivelse. Når man fryser en situasjon i et fragment av et sekund, så må hele historien fortelles i bildet. Det er en kunstnerisk utfordring som er veldig krevende, og som gjør at bare noen ytterst få bilder står fram i mylderet av fotografier.

Tips til gode naturbilder


 • Skal du ta landskapsbilder, gjelder det å kunne litt om komposisjon. Bruk forgrunnen for å skape dybde i bildet.

 • Bruk s-former, diagonaler og andre linjer for å lede blikket til hovedmotivet.

 • Legg deg på magen for å få perspektiv i bildene. Vidvinkelen gir mulighet til å framheve forgrunnen. Det er viktig i landskapsbilder.

 • Gå tett på. Det er ikke alltid hele dyret eller hele blomsten skal være med. Sett hovedmotivet i en ramme av uskarp for- eller bakgrunn.

 • Bruk luremidler. Lokk dyr og fugler med mat.

 • Ta bilder i lite lys, bruk stativ og utnytt bevegelser som blir uskarpe.

 • Ikke sett, ikke hørt og ikke luktet. Det gjelder om en skal ta bilder av ville dyr og ville fugler. Tålmodighet og et skjul er viktig.


Fakta

 • Født 7. desember 1953 i Øvre Eiker, Buskerud 

 • Er en av de mest markerte naturfotografene og naturfilmskaperne i Norden. 

 • Valgt inn på Stortinget 2017 for Buskerud SV, og dermed må kameraene ligge litt rolig – i hvert fall i fire år. Nævra er en norsk naturfotograf og naturfilmskaper. 

 • Har i mange år vært knyttet til naturredaksjonen i NRK, som bidragsyter til programserien Ut i naturen. Han har også produsert flere omfattende serier i eget selskap NaturBilder. 

 • Fikk Friluftslivets Hederspris 2013.

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles