European Media Partner
Interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke. LIVSSTIL

– Følg din egen smak når du pusser opp

Se bort fra trendene. Velg de fargene og den stilen du liker selv. Det er et klart råd fra interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke.

Trendbildet endrer seg over tid. Det vi ser nå, er mer og mørkere farger.

Designeren har jobbet med interiør siden 2001 da han startet som butikkmedarbeider hos Bolina på Stabekk utenfor Oslo. Han er kanskje mest kjent fra programmer som Homsepatruljen, Dekor og Norges Styggeste Rom på TV3. Bakke utvikler og selger sin egen interiørkolleksjon. I tillegg leverer han konsulenttjenester innen interiør, oppussing og dekorering for private og offentlige virksomheter.
– Jeg er av den oppfatning at folk skal pusse opp slik de har lyst til å ha det selv – helt uavhengig av det man kaller trender, svarer Halvor Bakke.

– Det varer lenger og så blir man jo stort sett mer fornøyd når man velger en farge man liker framfor en såkalt trendfarge. En kan ikke velge farger ut fra at det står i et blad at nå skal alle male blått. Om du ikke liker blått, så vil du aldri bli fornøyd - selv om fargen er aldri så trendy.

Bakkes motto er at folk bør velge de fargene og den stilen de liker. Problemet oppstår gjerne når man ikke vet hva man liker og ikke klarer å velge mellom ulike stiler.
– Da må man velge én stil. Det gjelder å velge det man liker best, råder interiørdesigneren of fortsetter. Begynner du å blande alt for mye, så blir det et «sirkustelt», og da blir du i alle fall ikke fornøyd.

Bakke har holdt mage foredrag omkring temaer som moter og valg av farger. Hovedbudskapet er at folk skal gjøre valg som fører til at de trives med å komme hjem til sin egen bolig. Det får man til når man velger det man liker og ikke det trendene sier.

Trendbildet endrer seg over tid. Det vi ser nå, er mer farger og mørkere farger. Perioden der alt skulle være hvitt er definitivt over. Tapeter er også populært om dagen. Man tapetserer ikke bare på en vegg, men alle veggene i rommet. Mer mønster og sterkere farger preger utvalget i butikkene.
– Det gjelder bare å finne ut hva man liker. Kjøp interiørblader og se på hvordan ulike leiligheter og hus er innredet. Spørsmålet da er: Hva liker du mer enn noe annet? Bruk elimineringsmetoden, oppfordrer Bakke og fortsetter. Hva tiltaler deg? Er det de lyse veggene, så velger du det. Så enkelt er det egentlig. Du må velge bort det du ikke liker og så sitter du igjen med en stil de trives med. Pinterest og Instagram er genialt til inspirasjon.

Et hjem trenger ting som kan fortelle en historie. Et hjem uten ting som har levd før, er et hjem uten sjel. Innredningen trenger ting som kan fortelle en historie. Det kan være fra bestemor eller fra loppemarkedet – noe unikt som ikke alle kan få tak i, men det må være ting du liker.
– Om man liker tantes broderi og puta du har fått av bestemor, så kan man bruke det. Men man kan ikke ta vare på ting bare fordi man fikk dem av mormor eller i bryllupsgave. Det er bare tull å samle på gammel drit. Få det ut, og spar på de tingene som betyr noe for deg. Gi bort eller kast det du ikke liker. Det er tross alt viktig å prioritere smak framfor nostalgi, mener Bakke.

Interiørdesigneren forteller at det er viktigere å tenke på egen smak og behag, fremfor løsninger som ganger et eventuelt fremtidig salg.
– Jeg mener at en skal pusse opp med tanke på de som bor i huset eller leiligheten. En skal ikke tenke for mye på et eventuelt framtidig salg. Det viktigste er å spørre seg selv hvordan man vil ha det i hverdagen, og innrede deretter. Man kan ikke bo et sted en ikke trives bare fordi løsningene er gode i tilfelle man skal selge.

Det er slik at noen oppussingskostnader får man ikke igjen ved et salg. Andre valg kan være lønnsomme. Slike ting er avhengig av mange faktorer, og hva som lønner seg er umulig å vite på forhånd.
– Det viktigste er at folk er fornøyde med boligen sin og trives. Alle blir påvirket av trender, men det er likevel alltid viktigst å følge sin egen smak når man pusser opp, avslutter Bakke. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles