European Media Partner
Gunnar i Yemen LIVSSTIL

– Å reise er en tilstand som gir innsikt og forståelse

Dette sier Gunnar Garfors som har gjort «reisen» til en livsstil. Høyest på listen over gevinster ved å stadig dra jorda rundt, setter han menneskene han møter. Vi slo av en prat med globetrotteren og forfatteren som i april er klar med boka «Ingenstad» om verdens tjue minst besøkte land. 

Om jeg skal gi et eneste reisetips til nordmenn må det være å smile mer.

Vi klarer etter noen forsøk å få Garfors i tale på telefon mens han snubler inn på Nepal-flyet fra Berlin. På vei for å runde de siste av verdens 198 land for andre gang. Riktignok hadde han allerede vært i de fleste twice, men på en hektisk måned skulle lista kompletteres og en ny rekord settes. Han ble ferdig i desember da han besøkte Estland som det siste landet for andre gang.

– Å sette denne type rekorder er jo egentlig reinspikka idioti sett i perspektiv med vår unike velstand og allerede gigantiske karbonavtrykk, og har svært lite med «reising» å gjøre. Det er egentlig en øvelse i logistikk og handler i det store og hele om å rekke neste fly. Samtidig må jeg innrømme at enkelte av disse rekordreisene har vært fantastiske gutteturer for meg og kompisene som har hengt med. Dessuten er det både motiverende og spennende å gjøre noe ingen har gjort før deg, sier Garfors, som i tillegg til å besøke alle land i verden for andre gang, har landet i fem verdensdeler på én dag, reist jorda rundt på snaut femtiåtte timer og sju andre verdensrekorder. 

På spørsmål om hva han ikke klarer seg uten svarer Garfors at han alltid reiser uten innsjekket bagasje. Dette handler ikke om tilvent lyninnsjekking eller om å gjøre seg maksimalt uavhengig tingenes iboende anker. 

– Det er ikke fryktelig hensiktsmessig å fylle opp kofferten med klær og utstyr kjøpt i landet med ett av verdens særeste klima og høyeste priser. Da er det langt å foretrekke å handle det jeg måtte behøve dit jeg kommer. På den måten får jeg unike klær og utstyr som passer klimaet og støtter samtidig opp om den lokale økonomien. Jeg har ingen magiske eiendeler jeg bare må ha med meg, sier Garfors. Som allikevel trekker fram sitt fortrukne reiseplagg; dressjakken. Et stenk av businessmann gir langt bedre service i det han måtte støte på av skranker, og sørger samtidig for full kontroll på pass, penger og billetter i innerlommene.  

Mange nordmenn reiser kloden på kryss og tvers uten egentlig å se noen verdens ting. Den fella bestemte Garfors seg tidlig for å skippe. Skal du virkelig oppleve en kultur er den aller smarteste investeringen ifølge Garfors å snakke med de lokale du møter på din vei. I motsetning til å gå med nesa i en guidebok typisk skrevet av folk som har vært to dager i landet for tre år siden. Forfattere som du ikke nødvendigvis verken deler interesser eller livssyn med. Lokalbefolkningen har langt dypere kunnskap. Om alt.

– Mange liker å reise sammen med venner hjemmefra eller fra andre vestlige kulturer. Da ender man fort opp i en situasjon hvor man bor, spiser og fester med andre vestlige og treffer aldri noen som kunne fortalt deg hvor det virkelig skjer. Dette gjelder jo ikke minst sånn rent sikkerhetsmessig når man befinner seg i strøk hvor et dårlig valg - eller bare helt normal norsk arroganse - kan få fatale konsekvenser. De som bor på stedet har innsikt og vet hva som er verd å få med seg, hva man skal spise og hva man skal unngå. Kvier du deg for å ta det på sparket fins det i dag mange muligheter for å knytte kontakter på internett og sosiale medier.  Sjekk for eksempel ut coachsurfing.com, et nettsted som setter deg i kontakt med folk du kan overnatte på sofaen til. Eller bare lei deg et rom på AirBNB. Og så finnes jo alltids Tinder, ler Garfors. 

For det er noe universelt over det å være menneske som går på tvers av kultur, religion og status. Uansett hvor totalt forskjellige ulike kulturer måtte framstå fra utsiden, er folk stort sett folk. De fleste bryr seg om at familien har tak over hodet, mat på bordet og klær på kroppen. Og de aller fleste er nysgjerrige og vil gjerne både snakke og hjelpe en fremmed som har tatt turen til akkurat deres trakter. 

– Jeg liker å snakke med folk. Å utveksle informasjon skaper innsikt og forståelse. Min erfaring er at folk er mer vennlig innstilt desto lavere status og dårligere økonomi de har. Det er akkurat som om det mellommenneskelige blir viktigere for de som har lite. De deler raust, og da spesielt gode tips og omsorg. Om jeg skal gi et eneste reisetips til nordmenn må det være å smile mer. Vi er et folkeferd fra et kaldt og mørkt land. Ute i verden blir vår kulturelt medfødte usikkerhet, sjenanse og innesluttethet, oppfattet som uhøflig arroganse. Kost på deg et smil. Det åpner det meste av dører. Uansett hvor du måtte befinne deg, avslutter Garfors

Fakta

Navn: Gunnar Garfors 
Alder: 43 år
Yrke: journalist, medieekspert, forfatter og globetrotter 
Verdensrekorder: Garfors har blant annet besøkt alle verdens land to ganger, landet i fem verdensdeler på én dag, reist jorda rundt på snaut femtiåtte timer og innehar sju andre verdensrekorder.

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles