Weekly News

Ut på tur giuden

Her får du en oversikt over alt du trenger å vite før du begir deg ut på tur, inkl gode tips til hvor du kan dra og hva som bør oppleves. 

Allemansretten - rettigheter og plikter

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir alle rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier.

Loven sikrer allmennheten rett til ferdsel og opphold i naturen. Den gjelder når du ferdes i skog og fjell, på sjøen, elva og vannet. Loven åpner for å høste av naturen: plukke bær, sopp og blomster, samt fiske.

Allemannsretten gir rettigheter, men også plikter. Det er viktig å være klar over at alle rettighetene som loven gir, er begrenset. Ferdselen og oppholdet må skje innenfor rimelighetens grenser og ikke være til ulempe for grunneieren og andre turgåere.

I friluftsloven blir begrepene utmark og innmark brukt til å definere og avgrense allemannsretten. Alle kan i utgangspunktet oppholde seg og ferdes fritt til fots og på ski i utmark. På innmark er adgangen sterkt begrenset.

Begrepet utmark omfatter skog, fjell, myr, lynghei, holmer og skjær, og det utgjør størstedelen av landet. Det meste av arealene som ikke er aktivt i bruk, kan dermed benyttes til friluftsliv, både sommer og vinter. 


Urter setter smak på fisken

Nyfisket ørret er alltid godt. Men fisken smaker enda bedre om en bruker litt friske urter når den stekes.

Friske urter er det lille som skal til for å sette en ekstra spiss på fisken. Urtene veier lite i sekken, og de er enkle å dyrke i egen hage.

Her får du noen gode råd for å få fersk ørret – om mulig – til å smake enda bedre. Ferdig kokte poteter eller brødskiver burde alltid være med når en skal fiske ørret. Nystekt ørret på brød er fantastisk godt. Et tips kan være å ha majones under, men det er like så godt med bare smør på skiva. De ferdig kokte potetene kan skjæres i skiver, og stekes sammen med fisken. Det også blir helt nydelig.

Urter gir fisken en fantastisk smak, og det skal ikke mer til for å heve måltidet mange hakk. I tillegg til urtene kan fisken krydres med salt og pepper. Men det er viktig å ikke ødelegge fisken med for mye salt.

Estragon og sitrontimian passer glimrende til fersk ørret. Men det er bare å bruke de urtene en har for hånden. Gressløk, persille, salvie og vårløk passer også godt. Urtene drysses over fisken mens den stekes i panna. 


Dagstur til Gaustatoppen

Gaustatoppen (1883 moh.) rager majestetisk over Rjukan og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen er lett tilgjengelig, enkel å bestige, og byr på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du se omtrent en sjettedel av Norge.

Gaustatoppen ligger mindre enn tre timers kjøring fra Oslo, så det går fint å kjøre hjemmefra på morgenen, bestige det mektige fjellet og rekke hjem til en litt sein middag.

Årlig bestiger mer enn 30 000 mennesker fjellet, med sin karakteristiske hvitstripete og langstrakte rygg er synlig fra store områder i Sør-Norge. Den enkle tilgjengeligheten gjør toppen til et populært turmål.

Fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn tar det knappe tre timer å gå opp og to timer ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, og stien opp er brei og tydelig.

Like før toppen ligger Gaustatoppen Turisthytte med servering og muligheter for overnatting – om en bestiller på forhånd.

Om en ikke kan eller vil gå, er det mulig å komme opp til toppen via Gaustabanen som går inne i fjellet. Banen ble bygd av NATO i 1959, men er nå åpen for publikum. 


Klatreparker over hele landet

Høyt & Lavt har klatreparker over hele landet, deriblant Skandinavias største klatrepark i Vestfold.

Klatreparkene byr på et utvalg av ulike typer løyper i trærne med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Løypene består bl.a. av vaiere og tauverk, som er bygget inn i det naturlige terrenget og lar deg oppleve en spennende verden fra tretoppene.

I Høyt & Lavt klatreparker legges det til rette for utfordrende aktiviteter og rå opplevelser i et sikkert miljø for alle aldre og ferdighetsnivåer. Det er tilrettelagte tilbud for enkeltpersoner, familier og grupper.

Bredden i tilbudet er stort. Parken i Vestfold byr på 245 ulike elementer, deriblant 39 zip-liner og 15 klatreløyper. Løypene er gradert med farger slik som et alpinanlegg.

All aktivitet hos Høyt & Lavt er kvalitetssikret gjennom rutiner og internkontroll. Klatreapparatene kontrolleres årlig og er godkjent av Statens Jernbanetilsyn. Sikkerhet er første prioritet i virksomheten, og parkene jobber kontinuerlig med utvikling og forbedring.

Alle som skal benytte klatreparken, må gjennomføre et obligatorisk sikkerhetskurs med instruktør. 


Hyttetilbud fra Oslofjorden til Salten

Kystleden er et unikt tilbud til alle som ønsker friluftsaktiviteter og opplevelser langs kysten. Leden åpner muligheten til å oppleve skjærgården på en miljøvennlig måte – med robåt og enkel overnatting.

Kystleden er delt opp i 14 strekninger fra Oslofjorden i sør til Salten i nord med rundt 90 overnattingssteder i kulturhistoriske bygninger som fyr, naust, sjøbuer og liknende.

Overnattingen er rimelig og må normalt forhåndsbestilles. Ideen til Kystled er hentet fra tidligere tiders «åreskifte». Før var det ingen som reiste bare for fornøyelsens skyld. Og foregikk reisen over lengre strekninger, måtte den reisende skifte både rorkar og båt. Ved åreskiftene lå det gjerne et gjestgiveri, hvor de reisende kunne hvile ut eller vente på god bør.

Overnattingsstedene byr på en spennende historie om tidligere tiders levd liv ved kysten, og mange av stedene har en enkel båt til disposisjon. I dag er over 50 båter knyttet til kystleden, og flere skal det bli.

Kystledene gir alle muligheten til å oppleve noen dager med frisk sjøluft, bading, fisking, roing og fine turer. 

Ny historisk vandrerute

3. august åpnet en ny historisk vandrerute i Valdres. Nå kan en legge turen gjennom det største sammenhengende området med aktive støler i Nord-Europa.

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren. Gamle ferdselsveier får nytt liv som merkede turruter.

Stølsruta er en fem dagers vandring som går gjennom Nord- Aurdal, Vestre Slidre og Vang i Valdres. DNT Valdres har i samarbeid med Valdres Natur- og Kulturpark merket og tilrettelagt tursti langs hele ruta.

Underveis kan turgåere overnatte på stølene, stifte bekjentskap med beitedyra og smake på stølsprodukter. Dagsetappene er ikke lengre enn at turen er overkommelig også for barnefamilier.

Kulturlandskapet på Stølsvidda er unikt. Her finnes historiske spor helt fra steinalderens veidekultur og fram til i dag. Riksantikvaren og DNT startet opp den felles satsingen på Historiske vandreruter i 2013.

De utvalgte rutene byr på flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv. Stølsruta er beitedyras rike, og her har folk og dyr levd sammen sommer etter sommer. 


Oslo-Trondheim til fots

I middelalderen var det pilgrimer som vandret den lange veien fra Oslo til Trondheim, der målet var Nidarosdomen, Olav den Helliges gravkirke. I våre dager er det kanskje spennende landskaper, ren natur og gode vandringsstier som frister dem som legger i vei langs denne pilegrimsleden.

Gudbrandsdalsleden er den lengste pilegrimsleden i Norge og var altså hovedveien fra Oslo til Trondheim. Hele leden er på 643 km og går i vakkert og variert landskap. Det er selvsagt ikke nødvendig å gå hele strekningen.

Du kan velge å gå Gudbrandsdalsleden fra Oslo opp gjennom Hadeland på vestsiden av Mjøsa, eller opp gjennom Groruddalen og skogkledde Stange på østsiden av Mjøsa. På Lillehammer møtes disse to vandringsalternativene, og leden går inn i Gudbrandsdalen, fortsetter opp på høyfjellet i Dovre og ender i Trøndelag og tilslutt i Trondheim by.

Alle godkjente leder er merket med St.Olavsveg-logo. Langs Gudbrandsdalsleden er det 13 gapahuker og vel 160 overnattingssteder, der 50 av dem er herberger med hjemmelaget mat fra det lokale kjøkken. 


Norges fineste sykkeltur

Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei. Ruten mellom Haugastøl og Myrdal er den suverent mest populære sykkelturen i den norske fjellheimen.

Årlig legger ca. 20 000 syklister turen gjennom det storslåtte fjellandskapet i overgangen mellom Østlandet og Vestlandet. Rallarvegen er som oftest farbar fra begynnelsen av juli, og sykkelsesongen strekker seg til slutten av september.

Turen kan gjennomføres på én dag, men det anbefales at du legger inn overnattinger langs ruten. Det er flere overnattingsmuligheter underveis, blant annet på Finse, Vatnahalsen og Flåm.

Turen følger anleggsveien som ble benyttet under byggingen av Bergensbanen. Strekningen byr på mye flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg. Terrenget skifter mellom rolige østlandsfjell øst for vannskillet og bratte vestlandsdaler på vestsida.

Turen kan godt sykles med yngre familiemedlemmer, men det er viktig å ha god tid med mindre barn på egen sykkel.

Det er muligheter for å leie sykler og å sette sammen ulike pakker med overnatting. En kan også bruke egen sykkel og velge sin egen tur med overnatting. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles