Weekly News

Slik velger du riktig parkett til hjemmet ditt

 Moderne parkettgulv som vedlikeholdes riktig kan vare opp til 50 år, da er det viktig at du finner noe som passer rommet. Når behovet for nytt gulv melder seg er det derfor mye å vurdere før du setter i gang. 

– De fleste bytter parkett når de flytter inn i ny bolig. Mange bytter parkett under oppussing og fornyelse av hjemmet, spesielt hvis det er gammel trestavs parkett eller laminat som har blitt slitt. I dag er lyse farger og fiskebensparkett populært og det er mange som velger å følge den trenden, sier Marianne Eriksen, markedssjef i Gulvbutikk.no


Det finnes et stort utvalg av parkett og Eriksen anbefaler å se på parketten i forhold til resten av rommet og hva det brukes til.
– Parkett er det største møbelet man har i et rom. Da er det viktig at resten av interiøret, farger på veggen, kjøkkenet og møbler passer gulvet. Noen velger derfor en nøytralt parkett som passer inn i mye, mens andre har en egen distinkt stil, sier hun.

Du må også vurdere valget av parkett i forhold til levetid og ulike slitasje i forskjellige rom.
– Det er forskjell på hvilket gulv som vil holde seg bra i eksempel gang sammenlignet med stue eller kjøkken. Parkett kan være en ganske stor kostnad. Siden valget vil være med dere i mange år anbefaler jeg derfor å tenke på mer enn bare trendbildet, sier hun.


Ny og sterkere parkett

Nå opplever selskapet økt interesse i herdet parkett som er et godt og nytt alternativ til vanlig parkett.
– Woodura, er en parkett som er behandlet med en patentert teknikk for herding av tre som gjør treet sterkere. Herdet parkett har lavt slitenivå og du trenger ikke å slipe parketten. Du får dermed et bredt og langt gulv til en veldig god pris. Vi tror dette gulvet er fremtiden, sier Eriksen. 

– Ellers har man fiskebensparkett som er en klassiker, den kommer i mange farger og de lyse fargene er trendy. Douglasgran er veldig distinktiv på grunn av de rosa skjærene og lengden på opptil 7 meter. Den finnes også i klikksystemform for å kunne legge uten lim eller spiker, sier hun. 

Spar penger på å legge parketten 


Mange velger å legge sin egen parkett. For å oppnå det perfekte resultatet anbefaler Eriksen å gjøre grundig forarbeide.
– For at det skal være lett å legge parkett, er det viktig at du forbereder underlaget der parkett skal installeres. Ettersom det er flytende legging, det vil si at det ikke brukes lim, kan parkett legges på et eksisterende gulv, for eksempel vinylgulv, linoleum, parkett, laminat, plater og tynn tekstil, sier hun. 

En tommelfingerregel er at plankene skal ligge i den retningen mesteparten av lyset kommer fra.
– Hvis rommet er smalt, for eksempel en korridor, skal bordene alltid ligge i rommets lengderetning uavhengig av hvilken retning lyset kommer fra. Husk å ta med en ekspansjonsfuge på 8–10 mm rundt hele rommet når du måler, sier hun. 

– Det viktigste er å ha et tørt, plant og jevnt undergulv. Rett ut eventuelle ujevnheter og bruk alltid et underlagsmateriale. Det finnes forskjellige typer underlag og betong, som har høyere fuktnivå, krever fuktsperre. Hvis du bor i leilighet, bør du ha et underlag som demper lydnivået. I enkelte tilfeller anbefaler vi både lyddemping og fuktsperre. Parkett kan også legges over gulvvarme, sier Eriksen.

– Når du legger gulvet må du sorter parketten slik at du får en harmonisk fargeovergang. Tre er et levende materiale og alle planker er forskjellige. Pass derfor på at planker med kvist og fargevariasjoner er jevnt fordel over hele rommet. Installer den første raden langs veggen og husk å bruke kiler i hele rommet for å lage en ekspansjonsfuge. Parkett beveger seg når temperaturen og luftfuktigheten forandrer seg i rommet, så uten ekspansjonsfuge risikerer man at gulvet får bulker. Husk derfor å lese bruksanvisning nøye, sier hun.

​Vedlikehold av parkett

Selv om moderne parkett er slitesterke anbefaler Eriksen å vedlikeholde gulvet over tid.
– Oljet parkett bør overflatebehandles med hardvoksolje for å ytterligere beskytte gulvet mot skade. Mattlakkert parkett holder seg bra, men du bør bruke egnet vaskemiddel for lakkert parkett. Når man vasker parketten bør man bruke støvsuger med myk børste etterfulgt av en fuktig klut. Med riktig vedlikehold har du et vakkert gulv i mange år, avslutter Eriksen. Ønsker du å bytte gulv? Se utvalget her!

Share this article

Journalist

Ole Peter Galaasen

Related articles