Weekly News

Generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund LIVSSTIL


Slik kommer du deg på elgjakt

Å komme seg ut på jakt er enklere enn du tror og mulighetene er mange over hele landet. Vi slo av en prat med generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Han hadde mange tips, råd og betraktninger.

Det å sitte helt dørgende stille med alle sansene i spenn på ett sted gir en helt egen ro og nærhet til naturen

Er elgjakta en årlig happening for umodne og blodtørstige gutter i alle aldre som drar til skogs for å drikke og skyte? Nei. Elgjakt er mye mer enn det. Elgjakt er viltforvaltning og staut norsk kultur, oppbyggende kameratskap, fysisk fostring, flotte naturopplevelser, gode historier og tung, tung søvn.
– Storviltjakt er utvilsomt både morsomt og gir mye mat i fryseren, men nybegynnere vil jeg anbefale å begynne med småvilt. Det er mindre krevende logistikkmessig, enklere å få tilgang til gode terreng og krever mindre utstyr. Den mest tilgjengelige og enkleste jakta er kanskje duejakt som kan bedrives så og si over hele landet og krever minimalt med forkunnskap. Men også skogsfugl, rype, hare og bever, er helt innenfor rekkevidde, sier forsker, foreleser og forfatter Espen Søilen som er utdannet historiker med hovedfag fra Universitetet i Oslo og har en doktorgrad fra Norges Handelshøyskole, som også har vært avdelingsdirektør for internasjonalisering og europapolitikk i NHO

Livet er virkelig verdt å leve når du sitter der musestille, hutrende i grålysninga på andre timen. Iskald sludd renner på innsida av kragen og nedover nakken. Hånda som knuger geværskjeftet jamrer av kulde og vil ned i lomma, men du tør ikke røre en finger. Noen meter inn i skogholtet femti meter foran deg står den. Tolvtagger’n. Skogens konge. Bare litt lenger frem nå, bare litt til.
– Å sitte på post er en helt unik jaktopplevelse. Det å sitte helt dørgende stille med alle sansene i spenn gir en helt egen ro og nærhet til naturen. Den moderne jeger har stadig flere gadgets, gps’er og ulikt utstyr som det skal følges med på, så det å la seg synke inn i skogens meditative rytme er ikke lenger bare et spørsmål om tålmodighet, sier Søilen som selv er en ivrig storviltjeger.

Generalsekretæren er av den oppfatning at uansett hvem du er, så finnes det en jaktform som passer nettopp deg. Ikke er det mye som kreves heller. For det første må du ha jegerprøven. Et lite kurs som delvis er teoretisk og delvis praktisk. Prøven er obligatorisk for både storvilt og småviltjakt. Skal du jakte storvilt må du i tillegg «skyte opp» én gang i året. Staten krever også en drøy fire hundre kroners jegeravgift som må betales før du er klar for din første tur. I tillegg må du regne med å betale grunneieren der du skal jakte.
– Hvis du er usikker på hvor du skal henvende deg der du bor, er det bare å kontakte din lokale jeger- og fiskeforening. De er alltid glade for nysgjerrige folk som vil delta og lære. Det har antagelig aldri vært så mange og varierte muligheter for jakt i Norge. Dette har også gitt en vekst i antall jegere, men det mest gledelige er kanskje at andelen jenter som vil være med vokser raskt. Noe vi tror kan slå positivt ut for jaktas posisjon i samfunnet, men også for å myke opp og berike den noe mosegrodde gubbekulturen vi fortsatt ser i enkelte jaktlag og på en del skytebaner, sier Søilen.

Den eneste fornuftige måten å på sikt bli en noenlunde habil elgjeger, er å komme seg med på et jaktlag. Det er imidlertid ikke bare enkelt å komme seg med på et jaktlag. Plassene går ofte i «arv» og da gjerne til folk man kjenner og som har bevist seg dugelige.
– I fjor ble det for første gang skutt fler hjort enn elg i Norge. Dette er nok en enklere inngang til storviltjakt. I dag kan du kjøpe dagskort for alle typer hjortevilt hos Statskog over hele landet, hvilket gjør det enklere for nybegynnere å komme i gang. Det er med andre ord ingenting å vente på. Det er bare å komme seg ut i skogen, avslutter Søilen. 

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles