Weekly News

Carl O. Geving, Administrerende Direktør, Norges Eiendomsmeglerforbund LIVSSTIL

Slik kjøper du din første bolig

Flere er i disse dager på jakt etter sin første bolig. Som førstegangskjøper er det viktig å sette seg inn i prosessen og investeringen man står overfor. NEF har gjennom forbrukerrådgivertjenesten vært i kontakt med flere førstegangskjøpere som har hatt spørsmål til boligjakten. Her er de viktigste rådene:

Jakten på bolig er spennende og krevende. Vær forberedt!

1. Ha finansieringen i orden

Start med å finne ut hvor mye du kan handle for. Dette gjør du ved å søke banken om finansieringsbevis. Gjør det på forhånd, før budgivning. Husk egenkapital! Du må ha egenkapital på minst 15 prosent. Sjekk vilkårene i flere banker for å sikre best mulig vilkår.

2. Finn riktig prisnivå for deg

Med finansieringsbevis er det lettere å søke etter den rette boligen. Når du søker på Finn.no og andre steder, må du ha litt «til gode» til budrundene. Riktig prisnivå betyr for mange at man må endre prioriteringene sine. Enten ved justering av størrelse, eller til nye områder. Ikke glem at møbler og flytting også koster.

3. Last ned prospektene og les!

Gjør hjemmeleksen før du går på visning. Les prospektet! De viktigste sidene er de med minst bilder.

4. Vær forberedt på å gå på mange visninger!

Jakten på bolig er spennende og krevende. Forbered deg på at du må gå på mange visninger, og tape flere budrunder. Men det er viktig å ikke gi opp! Bruk informasjonen fra visningene og budrundene til å bli en bedre boligkjøper. Lag deg en oversikt over faktatall.

5. Bruk øyne og nese på visning

Bruk mest tid på de tekniske tingene som koster mest å reparere: Bad, el-anlegg, kjøkken og vinduer. Lukter noe muggent og innestengt er det en grunn til det. Finn ut hvorfor!

6. Bud binder!

Budene du legger inn er bindene. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, har du kjøpt boligen. Det betyr at du ikke må by på mer enn én bolig av gangen!

7. Kjøpe sammen? Husk samboeravtale

Kjøper du bolig med en annen, bør dere inngå en samboeravtale. Nyoppussede boliger vil i de fleste tilfeller ha en høyere pris enn oppussingsobjekter. Så dersom du vil spare penger kan det lønne seg å kjøpe en bolig som trenger oppgraderinger. Men husk å innhent priser på oppgraderinger av autoriserte fagfolk.


Lykke til med
bolighandelen!

Share this article

Journalist

Carl O. Geving

Related articles