Weekly News

Anita Winsnes, direktør hos Svanemerket LIVSSTIL

Hva er det jeg egentlig trenger?

– Alt vi gjør setter spor. Vi bruker utrolig mye ressurser på å lage tingene rundt oss. Per i dag bruker vi opp ressursene til 1,7 jordkloder. Det kan vi ikke fortsette med, konstaterer direktør Anita Winsnes hos Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i hele Norden.

– Selv stiller jeg meg noen ganger spørsmål om hva jeg egentlig trenger, og hva jeg bare har lyst på. Trenger jeg seks par ski? Må jeg ha utstyr som en polfarer selv om jeg bare skal gå tur med ungene? 

Winsnes oppfordrer oss til å velge produkter som er laget for å vare, og som er produsert med omtanke for natur og miljø. 
– Det finnes dessverre ikke svanemerket friluftsutstyr eller friluftsklær foreløpig. Vi vet at det er utfordrende for produsentene å finne alternativer til organiske fluorstoffer som brukes for å gjøre klærne vanntette, men håper de om ikke lenge kommer opp med bedre løsninger som ikke er skadelige for miljøet, sier Winsnes. 

Hverdagsforbruket vårt er veldig viktig – og Svanemerket hjelper folk å velge riktig. Noen produkter belaster helse, natur og miljø mindre enn andre. Svanemerket viser deg hvilke. 

Transport er en stor kilde til klimagassutslipp. Velg derfor lavutslippstransport også ved friluftsliv aktiviteter, avslutter Winsnes.

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles