Weekly News

Reisetips som må oppleves

Krystallklart vann i Kroatia, strålende sol i Costa Blanca, spektakulære naturopplevelser i Loen og storslåtte fjellheimer i Lysebotn. Alle disse stedene tilbyr på hver sin måte flere merkverdige opplevelser.

Kroatia - krystallklart vann

Det lille landet ved Adriaterhavet har de siste årene blitt ett av nordmenns favorittreisemål, og det er ikke vanskelig å forstå. I Kroatia er det krystallklart vann, vakker natur, sjarmerende byer, gjestfri befolkning og behagelig klima. I tillegg er prisnivået fortsatt ganske lavt. 

Helt sør i Kroatia ligger Dubrovnik, som ofte blir kalt Adriaterhavets perle og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.  Gamlebyen er som et museum i seg selv,
og det er fine strender og flott natur i området. Litt lengre
nord ligger Split, som er et fint utgangspunkt for å besøke
øyene Hvar og Brac som byr på en roligere atmosfære. 

Istria er en stor og frodig halvøy som ligger nord i landet. Dette er området for deg som er opptatt av matkultur, og her er det fantastisk natur og fine muligheter for både fot- og sykkelturer. 

Flyselskapene flyr direkte fra de store byene i Norge til flere steder i Kroatia. Ellers tilbyr både de kjente turoperatørene, og en rekke mindre reisebyråer pakketurer til det populære reisemålet. Unngå å reise i juli og august, da er det ofte veldig varmt og mye turister. Fremkommeligheten i byene er noe begrenset for rullestolbrukere på grunn av mange trapper og brosteinsbelagte gater.


Costa Blanca - få regnværsdager

Vakre strender, sol, vingårder og sjarmerende landsbyer. Den hvite kysten som strekker seg langs det østlige Spania er et av Europas mest populære reisemål. Her finner du ekte spansk kultur, men også norske butikker, barer og restauranter.

Benidorm er Costa Blancas turisthovedstad. Her er det
yrende liv, shopping og strandliv, så ønsker du en roligere
ferie bør du se til andre steder. Kunstnerbyen Altea regnes som en av verdens vakreste byer, og ligger bare 10 minutter fra Benidorm. Byen har bevart sin spanske sjarm, ligger rett ved havet, og er omringet av sju fjell. Her finner du en vakker gamleby, flotte strender og mange severdigheter. 

Mange nordmenn trives også veldig godt i Albir, som er et godt utgangspunkt for Costa Blancas fineste fjellturer. Her
er det også gode muligheter for å spille både golf og tennis.

Med leiebil kommer du deg enkelt langs kysten og innover i landet og kan oppleve vingårder, olivenlunder, sitrusplantasjer og ekte spansk kultur. Sommersesongen er lang på Costa Blanca, fra tidlig vår til sen høst, og det er få regnværsdager. Det går direktefly til Alicante og Murcia, og turoperatørene tilbyr pakkereiser med rutefly til flere steder på Costa Blanca. 


Loen - spektakulære naturopplevelser 

Innerst i Nordfjord ligger Loen. Den lille bygda i Stryn byr på mange spektakulære naturopplevelser, og er et godt utgangspunkt for en rekke ulike aktiviteter. Herifra kan du oppleve den ville og vakre naturen til fots, fra båt eller fra bygdas nye høythengende turistattraksjon.

Pendelbanen Loen Skylift frakter deg 1011 meter over havet
til fjelltoppen Hovin på bare fem minutter. Her er det fantastisk utsikt over fjellandskapet, og du kan se både
Skåla og Lovatnet, Jostedalsbreen, Olden og Nordfjorden
 som strekker seg mot Stryn. Hovin er også et godt utgangspunkt for vandring i fjellet, og du kan velge mellom korte turer eller mer utfordrende heldagsturer. 

Om du  foretrekker å holde deg nærmere bakkenivå byr Lovatnet på flotte opplevelser. Du kan leie kajakk eller robåt om du ønsker, og du kan også fiske her. Det går kanalbåt
over vannet hver fredag og søndag, og ellers er det mulig å oppleve Lodalen fra sykkelsetet. Fra Loen kan du også oppleve Jostedalsbreen nasjonalparksenter, Kjenndalsbreen, Brikdalsbreen og mye annet spennende.

Enkleste måten å komme seg til Loen på, er med bil. Det går også buss fra både Bergen, Ålesund, Trondheim og Oslo, og nærmeste flyplasser er Ålesund, Hovden og Sandane.


Lysebotn - populært turistmål 

Lysebotn  ligger innerst i Lysefjorden, og er omkranset av høye og bratte fjell. Her kan du oppleve ekte, dramatisk og storslått norsk natur. Det er et populært turistmål med over 100 000 tilreisende i året, og de fleste kommer hit for å gå fottur til Kjerag. På sommerstid går det turistferge med guiding fra både Lauvvik og Forsand i ytre del av Lysefjorden. Hurtigbåt går inn Lysefjorden hele året.

Kjerag er majesteten i Lysefjorden - et fjellplatå som rager over 1000 meter over fjorden. De loddrette fjellsidene er
isens verk og mangelen på vanntilførsel fra Kjerag-platået
har medført at erosjon ikke har påvirket fjellsidene siden istiden. 

Lysevegen til Sirdal går gjennom 27 hårnålssvinger opp fjellsiden og er 29 km lang. På toppen av svingene ligger Øygardstølen som har parkeringsplass, restaurant og servicebygg for turfolk som skal til Kjerag.

Det er en kort tursti til Tangafossen på nordsiden av
Lysebotn. Den lange fotturen Lysefjorden rundt kan startes
fra Lysebotn, og går langs merkede løyper langs Lysefjorden enten på nord- eller sørsiden. Beregn 3-4 dager med overnatting i turisthytter langs stien. Lysebotn har i dag campingplass, hytter, Bed & breakfast flere plasser og turisthytte med høy standard og servering.

Share this article

Journalist

Christine Wollan

Related articles