Weekly News

Få kontroll på aldersplagene


Ser du dårligere enn før? Er det vanskeligere å følge med i samtalen, eller er du tørr i munnen og stram i huden? Her er tipsene som hjelper deg med å ta vare på både syn, hørsel, tenner og hud.

– God øyehelse er viktig for livskvaliteten, sier Kenneth Mikalsen, optiker i Synsam. Allerede fra 40-årsalderen kan synet svekkes, og utviklingen fortsetter så lenge vi lever.

Han anbefaler at alle går jevnlig til optiker og sjekker synet, spesielt de som har passert 40. Synet kan endre seg fra år til år, og for å unngå at synet hemmer deg i hverdagen er det viktig å bruke briller og eventuelt linser som er tilpasset ditt behov.
– Når man blir eldre er man også mer utsatt for øyesykdommer, og en optiker kan oppdage disse på et tidlig tidspunkt. Vi kan henvise deg videre til øyelege for behandling, sier Mikalsen, og forteller at den mest vanlige alderssykdommen er grå stær.

– Pass også på at du har nok lys når du leser – en 60-åring trenger fire ganger så mye lys som en 20-åring. Samtidig blir man ofte mer lysømfintlig, så bruk solbriller i sterkt sollys. UV-stråler fra sola har også den effekten at de fremskynder utviklingen av grå stær og forkalkning på øynene. Vi ser også en sammenheng mellom øyehelse og en sunn livsstil, så vær aktiv, spis sunt og få i deg nok A-vitamin, sier han til slutt.

Gradvis hørseltap er helt vanlig når man blir eldre, og allerede fra 50- og 60-årsalderen kan du oppleve redusert hørsel. Her har både arv og langvarig støybelastning betydning.

Mange opplever at det blir vanskeligere å følge med i samtaler og de må skru opp lyden på TV-en. Så snart du merker problemer med å høre bør du oppsøke fastlegen din for å bli henvist videre til en hørselsspesialist.

Dersom hørselstapet skyldes skade på det indre øret trenger du et høreapparat, og i dag finnes det en rekke ulike varianter på markedet som kan hjelpe deg å høre bedre. Moderne teknologi har gjort høreapparatene mindre og bedre, og et høreapparat tilpasset deg og ditt hørselstap kan gi deg en helt ny og enklere hverdag.
– Gå til tannlegen en til to ganger i året, oppfordrer Martine Gladtvet, tannlege hos Christiania tannlegesenter. Da får du vedlikeholdt og behandlet både tenner og tannkjøtt, og kan unngå kostbare reparasjoner av skader som har fått utviklet seg over flere år.

Etter mange års bruk er det naturlig at tennene blir slitte, og sprekker, skjevhet og gulere tenner er helt vanlig. Når man blir eldre trekker nervene seg tilbake, og det blir mindre blodsirkulasjon til både tannkjøttet og tennene. Ifølge Gladtvet er det derfor ekstra viktig med god tannhelse når man blir eldre.
– Følg rådene du får fra tannlegen, og vær spesielt opptatt av å jobbe med eventuelle problemområder. Puss tennene to ganger om dagen med en myk tannbørste - hvis du pusser for hardt kan du slite bort emalje og dermed få mer ising. Bruk tanntråd hver dag, og gjerne fluorskyll for å forebygge både ising og karies.

– Hvis du opplever munntørrhet bør du få dette sjekket av tannlegen. Enkelte helsetilstander og mange medisiner kan føre til munntørrhet og dermed mer karies. Drikk vann ofte, og bruk gjerne sukkerfri tyggegummi eller pastiller for å holde munnen fuktig, sier Gladtvet.

Den naturlige aldringsprosessen er det ikke så mye å gjøre med, men med riktig pleie kan du gjøre mye for å holde huden frisk og sunn, også når du blir eldre.

Jo eldre vi blir jo mindre fettstoffer produserer huden, og mange får tørrere hud med alderen. Da kan det være lurt å bruke en fuktighetskrem morgen og kveld. For å ta ekstra vare på huden din kan du også eksfoliere huden jevnlig ved å bruke en ansiktsskrubb. En øyekrem og en ansiktsmaske er også godt for huden.

Mesteparten av aldringstegnene våre skyldes faktisk solstråler, og det kan være lurt å bruke en dagkrem med solfaktor året rundt. I sommerhalvåret hvor man er mye ute i solen over lengre tid anbefales det derimot å bruke solkrem med faktor 30 eller høyere for en optimal beskyttelse. 

Share this article

Journalist

Christine Wollan

Related articles