Weekly News

Hardangervidda LIVSSTIL

Tre mest interessante friluftsaktiviteter

Tre interessante friluftsaktiviteter som er verdt å oppleve. Et tips til de som liker seg i fjellheimen, et til de som trives langs kysten og et til de som liker seg på vannet. 

Hardangervidda er et godt sted å starte

Er du fersk når det gjelder å gå i fjellet, er Hardangervidda å anbefale. Der er det flere gode hytter som kan være et godt utgangspunkt for turer i relativt flatt og fint terreng.

Flere av inngangshyttene på Hardangervidda ligger slik til at en starter turen et godt stykke inne på vidda. Det betyr at innmarsjen til fjellriket ikke blir så lang. Det gjelder hytter som Mogen, Kalhovd og Finsehytta.

Hardangervidda er et godt utgangspunkt for uerfarne fjellfolk. Det er enkelt å orientere seg der oppe, og det er ikke så bratt og ulendt. Det er passe lange dagsetapper, men det betyr ikke at en som nybegynner kan legge ut på en tur uten riktig utstyr og veiledning fra erfarne fjellfolk. Det kan være lurt å ta kontakt med den lokale turistforeningen der en ønsker å gå.

Alle kan bo på DNTs hytter, men medlemmer får gode rabatter. Medlemskapet er tjent inn på tredje overnatting. Foreningen har 570 hytter over hele landet.

Selv om det er relativt enkelt å gå på Hardangervidda, må en være i en viss fysisk form før en legger i vei. Du burde kunne gå inntil to mil i løpet av ti timer.

Om en ønsker større utfordringer anbefales Jotunheimen. Der er det mange gode muligheter for toppturer. En kan ha base på en hytte og gå toppturer derfra eller legge opp en hytte-til-hytte-vandring over toppene.

DNTs nettsider har informasjon om pakkelister, bekledning, hytter og mye annet nyttig. 


Flotte uteområder på Hankø

Høsten er en flott årstid på Hankø ved fjorden utenfor Fredrikstad. Øya ligger en times biltur fra Oslo. Bilen parkeres på fastlandet, og det er bare en tre minutters fergetur over til den idylliske øya ut mot havet.

Den som er glad i å være på sjøen, kan oppleve den flotte skjærgården og se Hankø fra havet. Om du ikke har båt selv, er ikke det noe problem. Hankø Hotell og Spa formidler utleie av en stor seilbåt, en motorbåt og en fiskebåt. 

De som vil gå en tur, har store områder å velge i. Øya er bilfri, men det er laget et nett av stier, og turen passer for både små og store. Stiene er åpne for alle og går både inne på øya og ned til svabergene, der en møter havet. Det å ha på seg regntøy og gå ned på svabergene for å møte høsten er noe helt spesielt.

Langs stien kan du få øye på noen av Hankøs dådyr om du er heldig. Dådyr fra Danmark ble satt ut her for omtrent hundre år siden, og øya har nå en livskraftig dådyrstamme. Husk å holde hunden i bånd!

Det er laget en natursti som starter ved lavvoen ved Hankø hotell. Lavvoen kan også leies av grupper, vennegjenger og familier som ønsker å samles rundt utendørs aktiviteter. Du kan oppleve bueskyting, øksekasting og mye mer. Det finnes masser av utstyr og ting tilrettelegges etter folks ønsker.

Hotellet tilbyr tennisbaner, hyggelige minigolf-anlegg, og bocciabanen. I tillegg har de kano, kajakk og sykkel til utleie. Alle gjester kan be om et gratis turkart for å utforske den flotte naturen på Hankø. 


Kyststien er vakker og variert

Kyststien går fra svenskegrensen i Østfold til Kragerø i Telemark. Det er ikke en sammenhengende sti, men det er mulig å finne gode startpunkter for korte og lange turer hele veien mellom ytterpunktene.

Turen langs Kyststien gjennom Bamble er variert, vakker, og det skjer mye hele veien. Bare på en eneste kilometer opplever du bratte stigninger, nydelige svaberg, flott panoramautsikt, og det er lett å finne sin egen lille badeplass – slik er kyststien hele veien. 

Stien følger – som navnet sier – kysten, og den varierer med landskapet den går gjennom. Noen steder, som på Brunlanes i Vestfold, er det flatt og enkelt å gå. Andre steder kan det være bratt og mer utfordrende.

Det finnes informasjon om de ulike alternativene på nett. Du finner hele stien presentert med kart og detaljert informasjon om de ulike strekningene.

Lokalforeningen i Den norske Turistforeningen har gjort en kjempejobb med å tilrettelegge stien. Det er laget broer, bygget trapper og satt opp rekkverk. Hele stien er merket med Turistforeningens T-er, slik at folk vet hvor de kan gå. Lokalforeningen har også gått opp grensene og sikret allmenheten tilgang langs hele kyststrekningen. Det betyr at alle kan ferdes i attraktive kystområder uten å risikere å komme i konflikt med hytteeiere og lokalbefolkning.

Det beste med kyststien er variasjonen og kontrastene. Stien kan være strabasiøs noen steder, men det er ikke langt mellom kontrastene. Det er kort vei mellom toppene og badeplassene. Dette gir en flott turopplevelse. Terrenget er også slik at det oppleves som «nytt» når du snur og går tilbake. Både store og små trives på Kyststien. 

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles